Så skyddar du din bebis från solens strålar och värme i sommar

Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus. Det finns dock viss UV-strålning i skuggan under soliga sommardagar vilket innebär att du ändå måste skydda barnet på andra sätt.

Så skyddar du din bebis från solens strålar och värme i sommar. Foto: Envato Elements
Så skyddar du din bebis från solens strålar och värme i sommar. Foto: Envato Elements

Barn har betydligt mer känslig hud än en vuxen och blir lättare bränd i solen. Även ögonen hos barn är känsligare för solens UV-strålar. När det kommer till små bebisar rekommenderar därför barnmorskor och läkare att hålla dem i skuggan i så stor utsträckning som möjligt.

Tips på hur du skyddar bebisar upp till ett år

– Bäst är om du klär din bebis i tunna kläder som täcker hela kroppen, samt med en solhatt.

– Barn som börjat krypa eller gå bör smörjas in med solskyddsmedel (solskyddsfaktor 30 eller högre) där huden inte täcks av kläder. Detta trots att de alltså befinner sig i skuggan.

– Se till att barnet inte stirrar ut i direkt solljus för mycket. Skydda med ett solskydd till barnvagn, parasoll och liknande.

– Vätska! Under heta sommardagar är det mycket viktigt att din bebis får i sig tillräckligt med vätska. Ta med extra vatten och/eller babyjuice som du ger mellan amningstillfällena.

– Lufta underlivet på bebisarna ofta under heta sommardagar. Ta av blöjan och låt det lufta ett tag och se till att det inte har blivit några skavmärken.

– Fläkta. Ha med en solfjäder eller fläkt som du kan använda när du känner att det behövs.

Packlista inför en solig dag med bebisen

Tunna heltäckande kläder

Solhatt

Solkräm anpassad för bebisar/små barn

Solparasoll till barnvagn

Solfjäder/fläkt

UV-filt

Extra vatten/babyjucie

Gallerfilt (filt med små hål som ger bra luftventilation)