Räkor är en riktig sommarklassiker som många ser fram emot att njuta av. Även om den tekniskt bästa kvaliteten på räkor finns under vintern, är det under sommarmånaderna de landar på flest tallrikar, ofta serverade med klassiska tillbehör som bröd, smör, citron och dill.
Räkor – både gott och nyttigt
Utöver att vara en delikatess är räkor också en bra källa till viktiga näringsämnen som vitamin B12, A, E och D. Men hur ska man egentligen hantera frysta räkor för att de ska bli så goda som möjligt? Och hur tinar man dem på bästa sätt?
För norska matsajten Godt.no avslöjar kocken Karl Erik Pallesen sina bästa tips för att äta goda och fräscha räkor. Enligt honom är det allra bäst att köpa räkorna färska.
Men om du väljer frysta räkor, vilket är vanligt, är själva upptiningen avgörande för smaken och konsistensen. Det vanligaste misstaget är att tina räkorna i varmt vatten. Detta bör du undvika helt.
– Du försämrar kvaliteten med en gång om du använder vatten, säger Karl Erik Pallesen till Godt.no.

Så gör du för att undvika vanliga misstaget med räkorna
Den optimala metoden är att låta räkorna tina långsamt i kylskåpet.
– När du ska tina räkor, bör du helst göra det i kylskåp och använda mer tid. Sprid ut räkorna över ett fat så de inte tinar på varandra, då tar det längre tid, förklarar Pallesen.
Om du har ont om tid är det näst bästa alternativet att sprida ut räkorna på ett fat och låta dem tina på köksbänken i rumstemperatur. Det går snabbare men bevarar ändå kvaliteten bättre än i vatten.

LÄS MER: