Så får du en bra relation med dina svärföräldrar – enligt experten

Att skapa en god relation med svärföräldrar är en viktig aspekt av många äktenskap och familjeliv. Genom att förstå och respektera varandras värderingar, kommunicera direkt och upprätthålla gränser, kan man bygga en stark och hälsosam relation med sin partners familj.

Att ha en bra relation med dina svärföräldrar gynnar hela familjen.

Skapa en god relation med svärföräldrar

Att skapa en hälsosam relation med svärföräldrarna är en viktig del av många äktenskap. Tina B. Tessina, en psykoterapeut, ger några användbara råd till Reader's Digest:

  1. Förstå din partners relation med sina föräldrar: Det är viktigt att förstå hur din partner förhåller sig till sina föräldrar och inte anta att denna relation kommer att vara lik din egen familjerelation.

  2. Lär känna dina svärföräldrar: Ta dig tid att lära känna dem, skriv eller maila om ni är geografiskt åtskilda.

  3. Var medveten om familjens sedvänjor: Fråga din partner om familjetraditioner som väntas, till exempel en värdinnegåva eller ett tackkort vid besök.

  4. Var artig och vänlig: Använd ditt mest charmiga beteende runt dina svärföräldrar.

  5. Kommunicera öppet: Tveka inte att fråga din partner hur saker och ting gick efter familjesammankomster.

Läs mer: Släktproblem på julen? Så hanterar du dem

Andra tips för en bättre relation

Även Utforska Sinnet har några tips på hur du kan skapa en bättre relation med dina svärföräldrar: 

  1. Sätt gränser: Bestäm tillsammans med din partner vad som är viktigt för er och kommunicera dessa värderingar bestämt till dina svärföräldrar.

  2. Inkludera inte barnen i konflikter: Barn bör inte användas som redskap i konflikter, och mor- och farföräldrar måste förstå att deras engagemang i barnens liv är ett privilegium.

  3. Arbeta tillsammans för att upprätthålla gränser: Det är viktigt att lösa eventuella konflikter tillsammans som ett par och inte sätta partnern i en svår situation där de måste välja mellan dig och en släkting.

  4. Hantera svärföräldrar på ett moget sätt: Acceptera att svärföräldrarna inte nödvändigtvis måste älska dig som dina egna föräldrar. Lär dig att se saker från deras perspektiv och uppträda utan prestige.

  5. Kommunicera direkt: Om du har ett problem, ta upp det direkt istället för att gå genom en tredje part.

  6. Ta det lugnt och var vänlig: Ibland är det bäst att inte agera och istället bemöta situationen med vänlighet och tålamod.

Dessa råd ger en grund för att bygga och upprätthålla en sund relation med svärföräldrar, vilket är en viktig aspekt av många långsiktiga relationer.

Läs mer: