Plastgran eller riktig gran

Familjeliv

Bild plastgran eller äkta gran

Plastgran eller äkta gran är en riktig vattendelare under julen. Vilka är egentligen fördelarna med att skippa den traditionella äkta granen? Många menar på att julen inte är komplett utan en riktig gran medan andra propagerar starkt för plastgran och tycker det är smidigt att slippa allt barrande. 

En självklar nackdel med att ha plastgran är att man inte får in den härliga doften som en riktig gran medför, men finns det fler anledningar att inte köpa plastgran? Vi har sammanställt några argument från båda sidor där vi jämför för- och nackdelar med plastgran och äkta gran. Det handlar om allt från skötsel, pris, julstämning, allergi, miljöpåverkan och återvinning. 

Så – om du är osäker på om du ska satsa på en riktig gran eller en plastgran i år så kan denna artikel förhoppningsvis hjälpa dig att fatta ett beslut. 

Äkta gran


Skötsel
Självfallet kräver en riktig gran att man sköter den och ger vatten näst intill varje dag. Nackdelen är att granen kommer börja barra lagom till mellandagarna och nyår oavsett hur bra du sköter den. När det är dags att slänga ut granen så väntar även en hel del städning.

Pris
När det kommer till kostnadsfrågan så är det enbart en äkta gran du kan lyckas komma åt helt gratis. Det vill säga om du själv eller någon du känner äger mark där du kan hugga din egen gran. Ska du köpa en riktig gran hos en återförsäljare så är kostnaden fortfarande lägre än för en plastgran. På sikt blir det däremot väldigt mycket dyrare att köpa äkta gran än en plastgran som kan tas fram år efter år. 

Julstämning
Den mysiga och juliga stämningen som kommer med en riktig gran går inte riktigt att jämföra. Den äkta grandoften är svår att få fram genom en plastgran. Man måste dock vara lite försiktig med vilken gransort man väljer. Blågranar sägs ha en lukt som påminner om katturin. Kanske inte den lukten man vill ha till julfikan.

Allergier
Tråkigt nog så kan en äkta gran orsaka allergiska besvär. När granen kommer in i värmen frigör den ämnen så som terpener, som även finns i utomhusmögel. Många allergiker menar på att besvären inte är så påtagliga om man har en Kungsgran. Om du däremot har svåra allergiska problem så är det allra bästa att byta ut den riktiga granen mot en plastgran. 

Miljöpåverkan
Om man vill vara snäll mot miljön ska man definitivt satsa på en äkta gran. Var då noga med att granarna är svenska, växer naturligt i skogen och inte har transporterats så långt. Då är dessa granar det bästa alternativet ur en miljösynpunkt. Se upp med odlade granar då dessa kräver mycket energi.

Återvinning
Ännu en fördel med att köpa äkta gran är den hållbara återvinningsprocessen. Du kan själv kompostera din gran eller lämna den på en återvinningscentral. Vill du vara lite kreativ kan du använda granens grenar till att göra spagettislevar, eller varför inte en vanttork? Bor du i hus med en vedspis eller kamin så kan du elda upp din gran så att den omvandlas till värme. Om du inte har möjlighet att elda själv så samlar kommunen ofta upp granar för att flisa och elda i värmeverket. Enligt Naturskyddsföreningen är detta det mest energieffektiva sättet att återvinna din gran på. De menar på att energin från en gran som eldas i värmeverket motsvarar el som räcker till att köra tre-fyra maskiner med tvätt. 

Plastgran 


Skötsel

Till skillnad från en riktig kran så kräver plastgranen knappt någon omvårdnad. Att plastgranen kräver minimal skötsel och att den inte barrar ser nog de flesta som den största fördelen. Många plastgranar har även en monteringsfunktion som gör att du själv kan välja höjden på den. Något som kanske underlättar för de som bor lite mindre men ändå vill ha in julstämningen genom en gran. 

Pris 
En plastgran kan vara väldigt prisvärt eftersom du kan plocka fram den år efter år, men som nämndes tidigare – den är bra mycket dyrare än en vanlig gran. Åtminstone om du ska köpa en plastgran av bra kvalité. Något som rekommenderas om du planerar att använda granen i flera år. 

Kort och gott. En plastgran i bra kvalité kommer alltid vara dyrare än en äkta gran, men den goda kvalitén kommer bidra till att du kan återanvända plastgranen år efter år. Vilket gör att plastgranen blir billigare i längden. 

Julstämning
Här har vi kanske den allra största nackdelen med en plastgran. Den luktar ingenting och det är omöjligt att få fram den där härliga grandoften, som annars kommer naturligt från en riktig gran. Utseendemässigt kan en plastgran också se lite väl plastig ut ibland och därmed dra ner den mysiga julfeelingen en aning. Idag är dock många plastgranar väldigt välgjorda. Det gäller bara att hitta rätt. 

Allergier
Plastgranen är det bästa alternativet för den som är allergisk mot barr och får rinnande ögon av en äkta gran. Det man inte ska glömma är dammet som en plastgran drar till sig. Har din plastgran stått på vinden sedan förra julen så kräver den en ordentlig dusch för att bli fri från allt damm som den samlat på sig under året. Plastgranen ska alltid hållas fri från damm om du inte vill riskera att bli allergisk mot dammet som bildas. 

Miljöpåverkan
Den negativa miljöpåverkan som medföljer en plastgran är en stor nackdel som gör att många istället väljer en riktig gran – och med all rätt. En plastgran är ofta tillverkad av miljöförstörande pvc-plast och kan även ha färdats väldigt långt innan den kommer hem till dig. Enligt Naturskyddsföreningen är plastgran det sämsta för miljön. Den negativa miljöpåverkan går att hitta hela vägen från produktion, transport och slutligen i mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning. 

Återvinning
Tyvärr går det inte att återvinna en plastgran på samma hållbara sätt som med en riktig gran. Plastgranar har ofta en metallstomme och ska därmed lämnas till återvinningscentralen som metallskrot. Om den enbart är av plast ska den sorteras som grovplast eller i brännbart grovavfall om grovplastinsamling saknas. 

Läs även: Fira jul som skilda – tänk på barnens bäst

Här kan du diskutera plastgran eller riktig gran med våra medlemmar i Familjelivs forumtråd.

Källa: Naturskyddsföreningen

Foto: FamVeld/Shutterstock