Kräkkaos på skola skapade stabsläge på Helsingborgs lasarett

Under tisdagen insjuknade ett 40-tal elever i kräksjuka: "Lärarna skickade ut barn på skolgården för att kräkas".

Kräkkaos utbröt på skola i Helsingborg under tisdagen.
Kräkkaos utbröt på skola i Helsingborg under tisdagen.

Bli en del av Familjeliv!

Få del av de senaste artiklarna och hetaste forumtrådarna. Bli medlem här.

Under tisdagen insjuknade ett 40-tal barn på Vasalundsskolan i Helsingborg i kräksjuka, rapporterar SVT. Den första eleven insjuknade i skolbussen vid klockan 8 på morgonen, därefter insjuknade fler elever och vid skoldagens slut var runt 40 barn sjuka.

– Lärarna skickade ut barn på skolgården för att kräkas. Många barn blev rädda, det blev panik, berättar rektor Yassine Yassine.

Dagen efter var 100 barn sjukskrivna från skolan.

Sjukhuset gick upp i stabsläge

13 av de barn som insjuknat i kräksjuka fick uppsöka vård på akuten under tisdagen, vilket resulterade i att Helsingborgs lasarett fick gå upp i stabsläge.

– Vi fick in ett flertal barn under kvällen. Några var uttorkade och fick behandling med dropp innan de skickades hem, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef på akutmottagningen, till SVT.

Vid 19-tiden kunde lasarettet lämna stabsläget och inga barn behövde läggas in.

"Kräkbebis och kläder"

Hur gör ni andra föräldrar som har en "kräkbebis", undrar en läsare. Läs och kommentera i forumtråden här.

Oklart vad som orsakat kräksjukan

Det är fortfarande oklart vad som orsakade utbrottet, men skolmaten och hygienen i köket där maten lagas har undersökts – trots att eleverna inte hade hunnit äta lunch dagen då utbrottet startade:

– Den mesta maten var slängd, men vi kunde ta prover på ris och en kall majonnäsbaserad sås som verkade intressanta. Vi har skickat iväg dem och inväntar analysresultaten, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen, till SVT.