Michele är 40 år och oskuld – födde son med Downs syndrom

När 40-åriga Michele Elizaga beslutade sig för att försöka bli gravid på egen hand möttes hon av flera oväntade besked.

Michele Elizaga, 40, är ensamstående mamma och oskuld. När hon blev gravid med hjälp av insemination fick hon beskedet att hennes barn har Downs syndrom.
Michele Elizaga, 40, är ensamstående mamma och oskuld. När hon blev gravid med hjälp av insemination fick hon beskedet att hennes barn har Downs syndrom.

Michele Elizaga hade nyligen fyllt 40 och fortfarande inte träffat någon hon ville varken ligga eller leva tillsammans med. Men hoppet fanns kvar – hon tänkte fortsätta leta efter den som hon så småningom skulle få dela sitt liv med.

"Du behöver ingen man"

När hon under en vinkväll samtalade med en vän om sin längtan efter en egen familj möttes hon av ord som fick henne att börja gråta:

– Du kan bli mamma, du behöver ingen man. Du kommer inte vara ensam, du kan ha din egen familj, sa Michele Elizagas väninna.

Hon förstod först inte vad vänninan pratade om.

– Det var så konstigt för mig eftersom jag aldrig hade tänkt på något av det. Men hur främmande det än verkade, kunde jag inte ignorera hur hennes ord påverkade mig, säger hon till Love That Matters.

Michele Elizagas kunde inte släppa tanken på att skaffa barn på egen hand. Nu var hon fast beslutad – hon skulle påbörja sin resa mot att bli ensamstående mamma.

Men beslutet kom inte helt utan frågetecken: Skulle hon ha råd att genomgå processen att bli gravid? Har hon råd att försörja ett barn? Skulle hon kunna hantera besvikelsen om graviditeten inte gick vägen?

Liten chans att hon skulle bli gravid på första försöket

Efter några dagars betänketid beslutade hon sig för att försöka, men möttes direkt av en motgång. Hon hade bara råd att genomföra en insemination – och enligt hennes inseminationsläkare var det en väldigt liten chans att hon skulle bli gravid på första försöket.

Men en process sattes igång. Hon letade efter en spermadonator som var lik henne själv, helst en med filippinskt ursprung, eftersom hon själv har det och ville att barnet skulle vara lik henne.

Michele Elizaga genomgick hormonbehandlingar, inseminering och sen kom beskedet – hon var gravid.

– Jag satt i chock och när jag väl reste mig föll jag på knä på badrumsgolvet och tackade Gud, berättar hon.

Hade inte berättat för sina föräldrar

Nästa steg var att ringa till hennes föräldrar som är bosatta i Filippinerna. De hade inte någon aning om att deras dotter försökte bli gravid.

– Jag berättade inte för dem för jag var helt enkelt inte säker på att de skulle tycka om mitt beslut. Jag ville heller inte att de skulle bli besvikna om det inte gick.

Michele Elizaga berättar att hon först förklarade för sina föräldrar att hon fortfarande var singel och oskuld, men att hon var gravid. Föräldrarna blev först chockade av beskedet, men därefter glada för dotterns skull.

Beskedet: Bebisen har Downs syndrom

När det var dags för henne att ta reda på om barnet i magen var en pojke eller flicka fick hon ett oväntad besked av läkaren – bebisen har Downs syndrom.

– När jag äntligen fick en paus från tårarna satte vi oss ner. Läkaren höll resultaten framför mig som visade att det var 90 procent chans att bebisen har Downs syndrom, och att det var en pojke. Med ännu mer chockartade känslor sa jag genom tårarna: “Är det en pojke?”

Graviditeten fortsatte, men på grund av Michele Elizagas höga ålder och bebisens tillstånd planerades en igångsättning i vecka 39. Väl framme vid dagen för igångsättning gick det inte helt som hon hade tänkt sig.

Förlossningen slutade i akut kejsarsnitt

Efter mycket arbete – hon var öppen hela 9 centimeter – saktade bebisens hjärtljud ned och förlossningen slutade i ett akut kejsarsnitt.

– Jag fick epidural så jag använde all min kraft för att trycka utan att verkligen känna någonting tills jag i nästa sekund blir skjutsad till en operationssal. Då tog jag tag i min bästa väns hand och frågade henne om jag var påväg att förlora min bebis.

Den nyblivna mamman Michele Elizagas låg nedsövd och vaknade upp utan sin bebis – Matthew, som hennes son nu heter, var drabbad av akut syrebrist, vilket gjorde att han fick spendera sin första tid på neonatalavdelningen. Till slut fick hon träffa den hon nu delar sitt liv med.

"Aldrig känt mig starkare"

Matthew är nu över fyra månader gammal. Michele Elizagas var tvungen att gå tillbaka och jobba heltid efter att hon bara varit hemma med sin nyfödda son i en månad.

– Jag har aldrig varit så fysiskt, mentalt och emotionellt utmattad, men samtidigt har jag aldrig känt mig starkare eller mer hel, säger hon.

Källa: Femina, Love That Matters