Gravid vecka 18
Du är nu gravid i vecka 18 och har snart kommit halvvägs i din graviditet. Från den här veckan är det dags för det så kallade rutinultraljudet.
Vecka 18 är en milstolpe i mångas graviditet! Allt känns mer på riktigt nu och det kanske känns mer än att du bara är allmänt svullen och illamående. Bebisen, eller fostret som det "är" rent tekniskt, fortsätter växa och gå upp i vikt och har växt till storleken av en sötpotatis. Hen kan höra dina hjärtslag.
Vid det här laget vet förmodligen många i din närhet om att du är gravid, men hur ser det ut på din arbetsplats? Här kan du läsa om hur det funkar att avslöja graviditeten i jobbsammanhang.
Fostret – gravid vecka 18
Fostrets längd den här veckan: 20 centimeter
Vikt: 250 gram
Den här veckan har öronen växt och sitter nu där de ska på huvudet, de sticker även ut lite grann på sidorna. Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är på plats och bebisen kan nu höra på riktigt. Hen hör ljudet av ditt blod som pumpas genom kroppen och ljudet av dina hjärtslag. Ljud utifrån dämpas av fostervattnet men bebisen kan bli skrämd och rycka till av plötsliga, höga ljud. Inne i livmodern är det däremot inte tyst, ljudnivån kan liknas vid en hårt trafikerad gata, men bebisen vänjer sig snabbt.
Ögonen
Ögonen sitter nu där de ska i ansiktet men är fortfarande slutna i några veckor till. Bebisen har även ögonbryn och små ögonfransar. Näthinnan är färdigutvecklad och bebisen kan nu reagera på ljus.
Grimaser
Bebisen gör små grimaser med ansiktet och rör på sig mycket. Hen har gott om plats inne i livmodern och kan sparka och göra kullerbyttor utan problem.
Din kropp – gravid vecka 18
Från den här veckan och två veckor framåt är det dags för dig att göra det så kallade rutinultraljudet. Om du inte gjort ett tidigt ultraljud eller KUB är det första gången du får se din bebis på en skärm. Det kan kännas överväldigande och kanske är det först då du förstår på riktigt att du ska bli förälder. För många blir vecka 18 en milstolpe i graviditeten just därför.
Dags för "nytt" BF
På ultraljudet tittar barnmorskan noggrant igenom hela bebisen, och med hjälp av att mäta huvudet, lårbenets läng och bukens omkrets kan man räkna ut ett beräknat datum för förlossningen. Datumet kan skilja sig från datumet du först fått efter beräknad mens, ibland skiljer det sig någon enstaka dag och ibland en vecka. Det är också på det ultraljudet som du får veta barnets kön, om du vill.
Aktuell läsning för dig den här veckan:
Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den
Så förändras brösten av en graviditet
Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta
Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska