Gravid

Gravid vecka 25

Din bebis har nu utvecklat förmågan att kunna greppa tag om sina egna fötter och känseln fortsätter utvecklas. Om du har två bebisar i magen kan tvillingarna nu reagera på beröring från varandra. Läs allt om graviditetsvecka 25 här!

Gravid vecka 25 – din bebis har en dygnsrytm

Gravidvecka 25 känns som en jämn siffra – fira det med en gender reveal party eller varför inte en baby shower?! Bebisen sover och är vaken i perioder om vartannat och börjar få in någon slags dygnsrytm, även om den är långt ifrån lik din egen.

Din bebis – gravid vecka 25

Bebisens längd den här veckan: 33 centimeter.

Vikt: 700 gram.

Bebisen har nu perioder av sömn och vakenhet som varierar över dygnet. Man kan säga att hen börjar få en dygnsrytm, men det stämmer inte helt om du jämför med din egen där du är vaken på dagen och sover på natten. Ofta känner du att bebisen rör sig som mest när du själv ligger och vilar.

Ögonfransar

Ögonen är nu färdigutvecklade och har fått sin färg även om färgen kan komma att skifta under de första månaderna och åren. Ögonfransar har växt ut för att skydda ögonen, som till största del fortfarande hålls stängda.

Finmotoriken fortsätter utvecklas och nu kan ditt barn greppa tag om sina egna små fötter.

Din kropp – gravid vecka 25

Från vecka 25 säger man att du som gravid ska känna av fosterrörelser dagligen, det innebär både större rörelser som sparkar men även mindre svepande röresler som bebisen gör. Bebisen har perioder av vakenhet där hen rör på sig mycket som varvas med perioder av sömn där hen är mer stilla.

Vid det här laget har de flesta känt fosterrörelser i några veckor redan och lärt känna sitt barns mönster. Om du upplever att något avviker från det vanliga kontakta din barnmorska, eller om du plötsligt inte känner några fosterrörelser alls på hela dagen ska du kontakta förlossningen.

Blodtryck

I vecka 25 börjar du också gå mer regelbundet till din barnmorska. Vid varje besök mäter hen ditt blodtryck och från gravidcvecka 25 och framåt kontrollerar hen även hur din mage växer genom att mäta något som kallas för SF-mått. Nu börjar barnmorskan även lyssna på din bebis hjärtljud vid varje besök.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Så förändras brösten av en graviditet

Mer om hemorrojder och graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska