Gravid

Gravid vecka 40

Veckan för beräknad förlossning är här! I slutet av veckan, 39+6 är ditt beräknade datum. Även om knappt 5 procent av alla bebisar föds på BF så föds de flesta bebisar under vecka 40 – så håll ut! Här är allt du vill veta om graviditetsvecka 40.

Gravid vecka 40

Nu är graviditeten "fullgången" – ändå kan det dröja ett par veckor innan du får träffa din älskling. Familjelivs barnmorska Rebecca Nilsson skriver om allt du vill veta om bebisen, din kropp och om väntans tider när du är gravid i vecka 40!

Bebisen – gravid vecka 40

Bebisens längd den här veckan: cirka 51 centimeter

Vikt: ca 3,5 kilo.

Storleken på bebisar skiljer sig åt så här i slutet av graviditeten och fler faktorer spelar in i hur stor din bebis blir. 51 centimeter lång och 3,5 kilo är ett medelvärde men säger ingenting om hur stor, eller liten, din bebis är egentligen.

Med största sannolikhet föds din bebis under den närmsta veckan, det är verkligen bara slutspurten kvar nu! Är du otålig? Trösta dig med att det bara är bra för bebisen att stanna i magen – såvida du inte har någon komplikation som gör att din barnmorska vill göra en tidigare igångsättning, förstås.

Moderkakan

Moderkakan fortsätter förse bebisen med näring under resten av graviditeten. Dess storlek beror lite på hur stor bebisen är. Liten bebis, liten moderkaka och tvärtom. Don efter person som barnmorskor brukar kalla det. Man brukar säga att moderkakan väger ungefär en fjärdedel av bebisens vikt. Så om bebisen väger 4 kilo, då väger moderkakan ungefär 1 kilo.

I graviditetsvecka 40 är du så gott som fullgången!

Din kropp – gravid vecka 40

Det är inte långt kvar på graviditeten nu och det viktigaste för dig att göra är egentligen att vila och äta ordentligt. Då är du desto mer redo för förlossningen när den väl startar. Även om det känns tungt och tröstlöst att vakna varje morgon och ingen bebis är i sikte så är det verkligen nära nu.

En graviditet varar vanligtvis mellan 37-42 veckor och faktum är att det är först efter vecka 42 som du räknas som överburen, det vill säga efter vecka 41+6. Det ser olika ut i olika regioner när man sätter igång en förlossning på konstgjord väg och det beror också på den gravidas ålder och andra riskfaktorer.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

6 tecken på att din förlossning har startat

Sen avnavling – därför är det viktigt att barnet får allt sitt blod

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.