Gravid

Gravid vecka 41 och 42

Sista två veckorna av graviditeten kan kännas extra tunga. Många har fött barn redan men har du inte gjort det är det 90 procent sannolikt att du gör det innan 41+6. Läs allt om graviditetsvecka 41+42 här!

Gravid vecka 41 och 42 är det bara att vänta!
Gravid vecka 41 och 42 är det bara att vänta!

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska.

Väntan är olidigt – NÄR ska det hända? För många är graviditetsvecka 41 sista veckan, medan andra "går över tiden" och får vänta extra länge. Allt är individuellt, och det är bara att ha tålamod och låta kroppen sköta sitt. Förmodligen får du ett datum för igångsättning om du går över tiden.

Läs allt om bebisens utveckling – och vad som händer i din kropp – i graviditetsvecka 41 och 42 här!

Bebisen – gravid vecka 41-42

Bebisen är nu helt färdig och ligger bara och myser lite extra inne i magen. Hen kan födas precis när som helst. Misströsta inte om du känner att det drar ut på tiden, det finns nämligen forskning som visar att det är bra för hjärnans utveckling med några extra dagar/veckor inne i livmodern. När du känner dig som mest otålig – tänk på att många som fött för tidigt skulle önska att de fått föda i graviditetsvecka 41 eller 42.

Din kropp – gravid vecka 41-42

Du börjar känna igen rutinerna nu – MVC-besöken, kontrollerna – kanske håller du på att läsa dig alldeles matt på förlossningsberättelser (eller också vill du inte läsa om andras stories).

I graviditetsvecka 41 och 42 går du på täta kontroller hos din barnmorska för att se så bebisen har det bra inne i magen och att du mår bra. Under vecka 42, det vill säga 41+, görs ett ultraljud för att se att bebisen har tillräckligt med fostervatten och klarar några dagar till i magen.

Tips i väntans tider...

Om du är i form och inte har några komplikationer kan du leva på ditt liv som vanligt. Njut av att du kan dricka en kopp te utan att bli avbruten – och desto mer av långa, sköna duschar! Ring några extra samtal till någon du tycker om att prata lite extra med.

Aktuellt läsning för dig den här veckan:

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen är igång

Allt om slemproppen – barnmorskan berättar