Irene Svenonius: Halv miljard extra för att lösa förlossningskrisen

Under onsdagen kom beskedet att över en halv miljard kronor ska tillsättas till förlossningsvården för att lösa förlossningskrisen.

Nu ska 550 miljoner kronor tillsättas för att lösa förlossningskrisen.

Bli en del av Familjeliv!

Få de senaste artiklarna, de hetaste forumtrådarna och följ det senaste inom familj och relationer. Ta del av Familjelivs nyhetsbrev idag. Bli medlem gratis här.

Idag kom ett nytt besked om förlossningskrisen – 550 miljoner ska ges till förlossningsvården i Stockholm, rapporterar SVT. I de 550 miljoner kronorna ingår de 100 miljoner kronor som det varit tal om tidigare.

Irene Svenonius (M): "Vi menar allvar"

Förslaget kommer från den blågröna majoriteten i Region Stockholm, som även meddelar att tillskottet ska läggas på förlossningsvården i länet under tre år framöver.

Läs mer: "Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt"

– Dagens besked är oerhört viktiga. Nu sätter vi pengar bakom våra löften och visar att vi menar allvar när vi säger att vi vill förbättra förlossningsvården i Stockholm. Att vår förlossningssamordnare efter samtal med såväl fackliga organisationerna som verksamhetschefer och ledningar våra akutsjukhus på så kort tid har kunnat ta fram en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för alla medarbetare inom förlossningsvården är ett styrkebesked, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Läs mer: "Förlossningskrisen: Allt fler barnmorskor och chefer säger upp sig"

Ska lösa förlossningskrisen

Syftet med tillskottet är att förlossningskrisen ska lösas – det vill säga bland annat att personalen inom förlossningsvården ska få en bättre arbetsmiljö samt att det ska bli en barnmorska per födande.

Ny förlossningsklinik

De tidigare åtgärderna som lyfts fram kvarstår. Det ska också ses över om det finns möjlighet att öppna den nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus tidigare än 2026.

Under morgondagen hålls ett extrainsatt möte om förlossningskrisen. Under mötet kommer Vänsterpartiet lägga fram ett förslag om att förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus ska öppna redan under 2022, skriver SVT.