Livsmedelsverkets varning: Här är fisken som är farlig för barn och gravida

Snart är midsommar här och då serveras det inte sällan fisk, oftast klassikern sill. Men se upp var fisken kommer ifrån – inte minst de som är gravida, varnar Livsmedelsverket. I fet Östersjöfisk finns det miljögifter som kan skada känsliga grupper och främst barn.

Livsmedelsverket varnar om farlig fisk från Östersjön. De uppmanar inte minst gravida, de som vill bli gravida, ammande och barn att vara extra försiktiga – till och med med sillen i midsommar.
Livsmedelsverket varnar om farlig fisk från Östersjön. De uppmanar inte minst gravida, de som vill bli gravida, ammande och barn att vara extra försiktiga – till och med med sillen i midsommar.

De som verkligen bör se upp med vilken fisk de äter är gravida, ammande, de som planerar att bli gravida och de som har barn hemma.

– Fisk innehåller väldigt många viktiga näringsämnen så ät gärna fisk, men det är bra att kontrollera var den är fiskad. Dioxin och PCB finns i högre halter i vissa områden, framför allt Östersjöområdet med dess älvar samt Vänern och Vättern, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Dioxin och PCB lagras i fett och förekommer därför främst i feta fiskar som exempelvis lax, öring och sill.

Fisk som innehåller Dioxin och PCB farlig för gravida, de som planerar att bli gravida, ammande och barn

Gifterna lagras många år i kroppen och kan överföras till barnet, säger hon. På sin hemsida skriver Livsmedelsverket att den fisk du äter när du är 20 år spelar roll, även om du blir gravid vid 30.

Barn som utsatts för dioxin eller PCB kan få försämrad spermiekvalitet som vuxna

Miljögifterna har många effekter och vissa märks först när barnen har vuxit upp.

– Till exempel har man sett att barn som utsatts för höga halter dioxin eller PCB under fosterstadiet eller under amning har en försämrad spermiekvalitet i vuxen ålder, säger Sabina Litens Karlsson och fortsätter:

– Det finns också studier som visar effekter på sköldkörtelhormonerna, på tandemaljen. Det misstänks också påverka hjärnans utveckling och immunförsvaret.

Tänk på vilken fisk du äter och vilket urspring den har

Därför är ett gott råd att variera vilka sorters fisk man äter och vilket ursprung den har, samt att välja miljömärkt fisk för att fisket ska vara hållbart.

Inlagd sill ofta säker för gravida, ammande och barn

På midsommar brukar burkarna med inlagd sill dukas fram. Den är oftast fiskad från västkusten eller norra Ishavet, där halterna av miljögifterna är lägre.

– Den är väldigt sällan från Östersjön. Det ska stå på burken, eller så kan man fråga i affären, säger Litens Karlsson.

Egenfångad fisk från lokala sjöar kan innehålla dioxiner, PCB, kvicksilver och PFAS

Det finns annat som känsliga grupper bör vara försiktiga med att äta: egenfångad fisk från lokala sjöar, och inte då bara fet fisk.

– I en förorenad lokal sjö kan det finnas dioxiner, PCB, kvicksilver och PFAS i fisken. Om man fiskar mycket och alltid äter den typen av fisk kan man få i sig väldigt höga halter.

Hon återkommer till sitt grundtips: variera vilken fisk du äter och var den fiskats.

Är man osäker på vad som gäller för fisk från sin lokala sjö kan man kontakta kommunen och höra om de har gjort mätningar eller har särskilda kostråd för fisken i den sjön. Man kan också kontakta Livsmedelsverket för råd.

Fakta: Farliga fiskar

Livsmedelsverket har sammanställt en lista på fiskar som innehåller höga halter av dioxin och PCB. Den som vill bli gravid i framtiden, den som är gravid, den som ammar, samt barn och ungdomar bör därför inte äta dem oftare än två–tre gånger per år.

Andra bör hålla sig till att äta fiskarna max en gång i veckan.

+ Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern, Vättern och från älvarna.

+ Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Inlagd sill i butik är från norra Ishavet eller västkusten, och innehåller lägre halter av gifterna.

+ Vildfångad sik från Vänern och Vättern.

+ Vildfångad röding från Vättern.

+ Ål.

Källa: Livsmedelsverket