Tanbyklara om att frysa ner sina ägg: "Resan börjar nu"

Influencern Klara "Tanbyklara" Elvgren berättar på sin Youtube-kanal om planerna kring att skaffa barn – och att frysa ner sina ägg.

Klara
Klara "Tanbyklara" Elvgren funderar på att frysa in sina ägg, berättar hon på sin Youtubekanal.

Bli en del av Familjeliv

Berätta vad du tycker och prata med andra HÄR.

Influencern Klara Elvgren, mer känd som “Tanbyklara”, 31, har under loppet av bara några år blivit mycket uppskattad på både Youtube och på sin Instagram. Hennes 100 000 Youtube-prenumeranter får flera gånger i veckan följa med på allt från besök i godisfabriker till lägenhetsvisningar.

Klara Elvgren delar med sig av allt mellan himmel och jord på sina sociala kanaler – och senast om hennes tankar kring att skaffa barn.

Funderar på att frysa in sina ägg

I sin senaste helgvlogg sätter hon sig ner för att prata med sina följare om att hon slutat med p-piller.

– Jag har mått bra med mina p-piller och ätit dem sedan jag var 15. Men jag slutade med p-piller, dels för att jag känner såhär: jag är 31. Varför ska jag stoppa i mig massa hormoner när jag ändå inte har en stadig partner?, frågar hon sig själv och tillägger:

– Men det var faktiskt inte därför jag slutade. Jag har faktiskt börjat gå i tankarna om att frysa in mina ägg.

“Ingen pratar om det här”

Klara Elvgren berättar att hon har börjat gå i tankarna att skaffa barn, men att det ses som något tabubelagt att prata om för personer i hennes ålder med en liknande livssituation:

– Inte för att jag är 55, men jag vill kolla alternativ. Jag tror mig veta att det är en ganska jobbig behandling, både känslomässigt och på kroppen. Men jag har börjat gå i de banorna, säger hon och fortsätter:

FORUMET

Har du eller funderar du på att skaffa barn på egen hand? Berätta vad du tycker och prata med andra HÄR.

– Och vet ni, jag ville stanna upp och prata om det här för att ingen pratar om det här. Det är typ lite tabubelagt eller en skam över det. Samhället har bestämt att vid 30-års ålder ska du vara gift och ha barn. Det ska vara så jävla lyckat och du ska ha man och villa och allt det där.

– Och här sitter jag i min tvåa, själv. Det kan låta deppigt för många, men jag är lyckligare än någonsin, konstaterar hon.

“Vill inte ha barn med vem som helst”

I videon berättar influencern att hon dejtat många, men inte hittat en partner som hon vill skaffa barn och familj med.

– Men sen kommer den här biologiska klockan in när man bara känner att jag måste samtidigt börja tänka framåt: “Vill jag ha barn?” och “vad finns det för alternativ?”. Jag är inte så desperat att jag bara vill hitta en kille och ha barn. Jag har dejtat många, men jag vill inte ha barn med vem som helst, säger hon och beskriver att äggfrysning hade fått henne att känna sig mindre stressad:

– Helst av allt vill jag ha barn och en familj med någon jag är kär i, men att frysa in ägg ger ju en möjlighet att släppa den stressen lite.

"Vi är fucking för bra för det här"

I slutet av samtalet peppar Klara Elvgren sina kvinnliga följare genom att uppmärksamma kvinnors självständighet, och lyfter att man faktiskt kan skaffa barn på egen hand.

– Vi bor i ett land där vi har möjlighet att göra det här. Vi har även möjlighet att bli självständiga egna kvinnor som kan bli mammor till sina egna barn. Vi behöver inte en kille om vi inte vill, säger hon.

– Man ska inte bara ta en kille för att nöja sig heller. Vi klarar det här själva, vi är fucking för bra för det här. Jag kommer aldrig sätta mig i en position där jag behöver en kille.

“Inte främmande för att inseminera mig”

– Jag är inte främmande för att inseminera mig och göra den grejen för att få ett barn, tillägger Klara Elvgren och berättar att hennes “skaffa barn”-resa börjar nu:

– Så ja, resan börjar nu och jag vet inte var den slutar. Men jag är iallafall öppen för det, avslutar hon.