TENS – Transkutan elektrisk nervstimulering

En TENS är en liten dosa som skickar ut elektriska impulser till plattor som man fäster på huden. Det är en effektiv smärtlindringsmetod under latensfasen, men även under förlossningens aktiva fas. Läs allt du behöver veta om TENS här.

TENS – Transkutan elektrisk nervstimulering
TENS – Transkutan elektrisk nervstimulering

Det kan vara svårt att veta vilken smärtlindringsmetod man ska välja när det är dags att föda barn. Många kan användas tillsammans och kompletterar varandra. Eller fungerar i olika faser av förlossningen. TENS är en bra metod under både latensfasen och den aktiva fasen eftersom du själv kan ställa in hur intensiva de elektriska impulserna ska vara.

TENS aktiverar kroppens smärtlindringssystem

När livmodern drar ihop sig till en värk går smärtimpulser från livmodertappen och livmodern till hjärnan som berättar att det gör ont. När man aktiverar kroppens eget smärtlindringssystem, som kallas för port-teorin, går det ut på att bryta de impulserna. Hjärnan kan nämligen inte ta emot för många signaler samtidigt och därför har de elektriska impulserna en smärtlindrande effekt.

LÄS ÄVEN: Smärtlindringsmetoder vid förlossning - de här finns

Sätt plattorna där du har mest ont

Var du placerar TENS-plattorna beror på var du har mest ont. Vanligast är i ryggslutet, men det kan även vara bra att sätta dem på höfterna/utsida lår eller nedre delen av magen om det är där det gör mest ont. Du ställer in två frekvenser, en som är mellan värkarna och en under värk. När du känner att värken börjar trycker du på en knapp som gör att frekvensen direkt ändras till den högre. När värken är slut går du sedan tillbaka till den lägre. Det går att ställa in och ändra intensiteten i takt med att värkarna blir mer smärtsamma, därför brukar TENS funka så bra under hela förlossningen.

LÄS ÄVEN: Vad är hypnobirthing? Teknik, fördelar och nackdelar

TENS har inga biverkningar

TENS är en icke-medicinsk smärtlindringsmetod som är helt ofarlig för både dig och barnet. Du riskerar att få en stöt om apparaten inte hanteras på rätt sätt, men det är inte farligt. I vissa fall kan TENS-maskinen störa registreringen av barnets hjärtljud under förlossningen. Det gäller de fall när en skalpelektrod måste användas som fästs på barnets huvud. Då kan man i värsta fall behöva stänga av TENS-maskinen.

Bra smärtlindring även vid foglossning eller mensvärk

TENS används inte bara som smärtlindring vid förlossning utan även vid kroniska muskelsmärtor eller kortvariga tillstånd som till exempel mensvärk. Faktum är att det är ett bra sätt att lindra foglossning under graviditeten. Prata med din barnmorska om du är sugen på att testa TENS. På många barnmorskemottagningar kan du hyra TENS, och på en del förlossningskliniker går det bra att låna under förlossningen. Men det kan vara bra att ha provat ut den hemma i lugn och ro så du vet hur den funkar.

LÄS ÄVEN: Sterila kvaddlar – så funkar det

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du frågor om smärtlindring vid förlossning? Maila [email protected]