Utomkvedshavandeskap – allt du behöver veta

Utomkvedshavandeskap kallas det när ett befruktat ägg fastnar i äggledaren istället för i livmodern. Ett ägg som inte utvecklas i livmodern kan aldrig bli livskraftigt.

Utomkvedshavandeskap – allt du behöver veta. Foto: Unsplash

Om ett befruktat ägg fastnar på vägen till livmodern kallas det för utomkvedshavandeskap. Enligt en artikel på mammasidan så är ungefär 2-3 procent av alla graviditeter ett utomkvedshavandeskap. Det kan bero på en skadad äggledare och kan innebära ett allvarligt tillstånd om äggledaren brister.

Vad beror ett utomkveds-havandeskap på?


Tillståndet beror ofta på att äggledaren är skadad på något sätt. Andra riskfaktorer är om du lider av klamydia, har endometrios eller tidigare drabbats av utomkvedshavandeskap. Det finns även en förhöjd risk om du blivit gravid trots att du haft en spiral.

LÄS MER: Utomkvedshavandskap och spiral – så hänger det ihop

Vilka är symtomen på utomkveds-havandeskap?


De första veckorna är symtomen ofta liknande det som en vanlig graviditet skulle ge. Exempelvis kan brösten bli svullna.

Efter vecka fem eller sex är det vanligt att symtomen intensifieras och en skarp smärta uppstår i magen. Smärtan kommer ofta från bukens nedre delar eller åt ena sidan. Detta sammanfaller även ofta med blödningar.

Om äggledaren brister kan det leda till en kraftig blödning i buken, vilket kan leda till att du känner dig kallsvettig och svimfärdig.

Hur behandlas utomkveds-havandeskap?


För att avgöra om du har utomkvedshavandeskap kommer du få en ultraljudsundersökning av buken. Man kommer även ta ett urinprov för att se om du har förhöjda nivåer av graviditetshormoner i kroppen.

Om utomkvedshavandeskapet upptäcks tidigt kan man avvakta med behandling ett par dagar för att se om kroppen själv tar hand om situationen genom ett missfall. Oftast måste man dock avsluta havandeskapet genom läkemedel eller operation.

När ska jag söka vård?


Eftersom utomkvedshavandeskap är potentiellt livshotande är det viktigt att söka vård om du misstänker att du drabbats. Om du får kraftiga buksmärtor och det finns risk att du är gravid ska du alltid söka direkt.

Källa: 1177.se