4 otippade fakta om kvinnlig orgasm – visste du det här?

Män behöver sin orgasm för att reproducera – det behöver inte kvinnor. Eller?

Artikelbild: Pexels

Populärkulturen är besatt av kvinnlig orgasm – har du hört Cardi B’s låt WAP vet du kanske vad vi menar. Men har du koll på vad som händer när en kvinna får orgasm? Det har vi, och det delar vi med oss av här!

Läs också: “Jag tänder på något som inte känns okej, vad gör jag?” – Sexologen svarar

Vad är en orgasm, egentligen?

En orgasm går att likna vid rytmiska spasmer. Men till skillnad från det vi tänker oss som spasmer, är orgasmen njutningsfull och smärtfri. För en del kommer orgasmen i omgångar och kan pågå länge – för andra är den explosionsartad och kort.

HETT TIPS! Orgasmskola med Linn Heed – så maxar du din orgasm

Under en sexuell upphetsning börjar hjärtat slå snabbare, blodet rusar mot könsorganet, musklerna drar ihop sig och hormoner, som oxytocin, flödar genom kroppen. Orgasmen är “peaken” av upphetsningen – musklerna drar ihop sig ännu mer och frigör dopaminer i kroppen. Efter orgasmen återgår snart kroppen till sitt “normala” jag igen.

Men orgasm är så mycket mer än bara dessa “spasmer” – och det finns mycket forskarna ännu inte lyckats förstå. Det är till exempel fortfarande inte helt klart varför kvinnor får orgasm.

Läs också: Sexologens 6 knep för att våga ta initiativ till sex

Kvinnlig orgasm – 4 intressanta myter och fakta

Det finns några otippade saker du kanske inte kände till om kvinnlig orgasm. Här har du en lista – läs och lär!

1. Kvinnlig orgasm är ett mysterium

Till att börja med – varför existerar ens kvinnlig orgasm? Män behöver ju som vi förstår sin för att reproducera – men det behöver inte kvinnor. Eller?

En vanlig teori kring varför kvinnor får orgasm är att det helt enkelt beror på att män får det. Vi är så pass genetiskt och biologiskt lika att det inte är så konstigt. Teorin baseras bland annat på att män också har bröstvårtor och att det är en erogen zon även för dem, trots att de inte “behöver” dem.

Det är dock inte riktigt sant heller. Många däggdjur är nämligen beroende av honans orgasm. Katter och kaniner får till exempel ägglossning i samband med orgasmen. Så för dem är orgasmen lika reproduktiv som hanarnas! En del forskare menar att om en kvinna kommer i nära anslutning till att mannen ejakulerar i dem, så är chansen att bli gravid större. Det finns dock inte några vetenskapliga belägg för det, utan mest spekulationer.

2. Nej, klitoris är inte en “liten penis”

En vanlig uppfattning om klitoris och dess orgasmiska egenskaper är att det helt enkelt är en “liten penis” som är kvar från fosterstadiet, innan genitalierna har utvecklats fullt ut. Det här, menar många forskare, är en missuppfattning. Om klitorisen hade varit en “minipenis”, hade den inte varit lika kraftfull. Dess orgasmiska egenskaper hade dessutom bleknat med evolutionens gång – och där går motsatsen att bevisa.

3. Kvinnlig orgasm triggar hjärnan

Både män och kvinnor får ett dopaminrus av orgasm. Men kvinnor aktiverar mer än så: den känslomässiga delen av hjärnan triggas av orgasmen. Så till den grad att vissa kvinnor menar att de kan uppnå en annan nivå av medvetande när de kommer.

4. Kraften i orgasmen regleras av självkänsla

Hur kraftfull en orgasm kan vara för en kvinna kan variera. Man vet att det både finns fysiska aspekter som reglerar hur länge och mycket en kvinna får orgasm – men även självkänslan och hur avslappnad kvinnan är spelar roll i orgasmens längd och styrka.