Det här skulle läsarna göra om deras män blev impotenta: "Så länge inte tungan ramlar av..."

På forumet genomförs just nu en omröstning om vad man skulle göra om ens man blev impotent. Läsarna är än så länge relativt eniga: "Penetration är inget jag skulle sakna."

Vad skulle du göra om din man blev impotent? Det diskuterar användarna på Familjelivs forum.

Svårigheter att få stånd kallades förut för impotens. Idag är den korrekta benämningen av impotens "erektil dysfunktion" och förkortas med ED. Att ha problem att få erektion är vanligt vid enstaka tillfällen. Svårigheterna att få erektion kan bero på stress, ångest och oro. Nervositet är också en vanlig anledning till att ha problem att få stånd.

Blir det ett permanent problem kan det vara symtom på en sjukdom eller ett övergripande problem. Diabetes, åderförkalkning och neurologiska sjukdomar kan då vara orsaken. Detta är givetvis något man ska fastställa hos en läkare.

Detta kan göra att det är svårt att få stånd

Om du har problem att få stånd kan det bero på många saker. Alkohol och tobak kan till exempel påverka möjligheten att få stånd.

Faktorer som kan göra det svårare är:

  • Tobak- och alkohol
  • Läkemedel
  • Låga testosteronnivåer

Partnern har en viktig roll i stödet

Att vara nära anhörig eller sexuell partner med någon som har problem att få stånd har en viktig roll för den drabbade. Det är viktigt att ni kan prata med varandra om det och minska på stress och prestationsångest.

Forumet diskuterar: Vad skulle du göra om din man blev impotent?

Att vara stöttande och förstående är förmodligen de flestas förstahandsalternativ i en kärleksrelation med någon som har problem att få stånd. Men om mannen erbjöd partnern att ha sex med andra män istället, hur skulle du då reagera? Det undrade en trådstartare på Familjelivs forum i tråden: "Vad skulle du göra om din man blev impotent?".

De flesta var överens om att penetrering inte var en viktig del i sexlivet, och menade att de inte skulle börja ha sex med andra män:

  • Tycker man det behövs penetration kan man alltid använda leksaker också.

  • Penetration är inget jag skulle sakna. Så länge tungan och fingrarna inte ramlar av så är jag nöjd.
  • Jag skulle nog tyvärr göra slut. För mig är det mycket viktigt att min partner har en välfungerande kropp.

Hur skulle du själv reagera? Diskutera vidare i tråden här!