"Min släkt förstår inte att jag är utbränd" – Experten svarar

Hur förklarar man för någon att man är utbränd? Relationsexperten Charlotte Sander ger råd till läsaren.

"Hur förklarar jag att jag är utbränd?" undrar läsaren.
Här kan du maila Charlotte Sander fler frågor!

Att behöva förklara för släkt och vänner att man är utbränd kan i sig skapa mer utbrändhet, menar Charlotte Sander, relationsexpert på relationsexperten.se. Så hur kan man komma åt släkten och få dem att förstå?

Signaturen "Orkar inte" skriver att släkten inte verkar veta vad utbränd är.

Läsarfråga: "Hur förklarar jag att jag är utbränd?"

Hej

Det här är kanske en konstig fråga men jag undrar hur jag ska förklara för min släkt att jag är utbränd. Jag är den första i min familj som gjort ”karriär” (kontorsjobb, bra lön) och har satt höga krav på mig själv. Brände ut mig och pallar inte umgås eller prata med folk.

Min familj har levt under en sten och verkar inte riktigt fatta vad utbränd är. Jag är sjukskriven. De är väl av den äldre sorten och tänker att det är en påhittad ”sjukdom”.

Hur förklarar jag att jag är utbränd och vad jag behöver/inte behöver från dem? /Orkar inte

Relationsexperten svarar: "Välj ut en i släkten att förklara för"

Hej "Orkar inte",

Kan tänka mig att det här lägger ytterligare känsla av utbrändhet för dig – inte bara ska du försöka ta hand om dig själv utan du behöver också förklara och kanske försvara ditt mående.

Kan du kanske välja ut en i släkten som du vet är lite mer öppen och lätt att prata med? Som en start till att inkludera övriga sedan och då har du kanske lite mer stöd i den personen.

Förklara och var tydlig med vad som hände

Det kan ju vara så att övriga släkten absolut tror dig och har sett din utmattning men känner skuld och otillräcklighet – de vet helt enkelt inte hur de ska bemöta eller förhålla sig till dig. Här blir ju tydlighet, tålamod och mod att stå kvar i det du är i just nu viktigt. Tydligheten ligger i att dels förklara vad som lett upp till utbrändheten, dels berätta var du befinner dig idag samt också dela lite fakta kring sjukdomen. Det blir också viktigt att berätta dina känslor kring dig och din situation så att du bjuder in dom till det vilket kan ge ökad förståelse.

Berätta vad du behöver

Sedan kommer vi till dina behov, vad du skulle behöva – dels göra och vara i dig själv men också om du kan hitta vad du skulle behöva från dem. Hittar du känslorna kring det här så kommer du också lättare att hitta behoven – så du har lite att fundera över innan du pratar med dem.

Viktigt att inte känna sig oförstådd

Det är ju så viktigt att man känner stöd och förståelse när man är utbränd och kanske också känner sig både ensam och inte har orken till så mycket. Jag tänker att det ändå är värt att ta den lilla kraften du har till att se om du kan få det stöd du behöver så att du kan få fortsätta läka och inte känna dig ensam och oförstådd.

Jag önskar dig varmt lycka till.

Vill du komma i kontakt med Charlotte? Hon finns på relationsexperten.se.