Rödceder mot pälsängrar – funkar det?

Pälsängrar är ett litet skadedjur som skadar kläder och andra textilier. Särskilt gillar de att tugga på textilier med animaliskt ursprung, som exempelvis ylle och päls, och de kan lätt förstöra plagg och annat för stora summor.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Pälsängrarna är egentligen en skalbagge, men det är i larvstadiet som de äter sönder textilier. Som larv ser de ut som en liten silverfisk, men brun i färgen. Det är vanligt att upptäcka att man drabbats genom att man hittar hål i textilier eller att man hittar tomma larvskal i skåp och lådor.

Rödceder mot pälsängrar – funkar det?

Ett vanligt knep mot pälsängrar är att använda rödceder, antingen faktiska bitar av trä eller som olja. Tanken är att lukten, som de flesta människor tycker doftar gott, ska göra att pälsängrarna inte kan vara i närheten.

Det skadar inte att använda rödceder, men det som faktiskt hjälper allra bäst mot pälsängrarna är att se till att de inte har nåt att äta på. Förvara gärna de textilier de skulle kunna ge sig på i skyddande fodral av exempelvis plast. Dessutom är det viktigt att städa ordentligt, särskilt i springor och runt lister.