4 saker du kan använda istället för bakplåtspapper

Känslan när man tar fram plåten och man inser att bakplåtspappret är slut! - Vi har lösningen!

Vad du kan använda istället för baklåtspapper
Vad du kan använda istället för baklåtspapper

Tidningspapper, hushållspapper och kaffefilter….. fungerar tyvärr inte alls som ersättning för bakplåtspapper! Bakplåtspapper är speciellt framtaget för att tåla höga temperaturer och att inget ska kladda fast på det. Antingen genom att det är ett tunt lager silikon på pappret eller genom att man i framställningsprocessen gjort pappret svårantändligt och glatt.

Även om bakplåtspapper och smörpapper ser nästan likadana ut så är skillnaden på värmetåligheten i arken stor och att blanda ihop dem och råka använda smörpapper istället kan lätt leda till eldsvåda.

Lista vad du kan använda istället för bakplåtspapper

Bakplåtspapper går att återanvända ett par gånger, så du behöver inte slänga arken efter en användning. Men är det slut hemma eller vill du testa något annat så har vi lite tips på vad du kan använda istället för bakplåtspapper.

Fett istället för bakplåtspapper

Om du smörjer in plåten eller formen innan du använder den fastnar inte det du lagar. Fett i sprayform, vanligt smör eller olja att pensla på fungerar alla lika bra. Att använda fett är också en smakförstärkare som du kan anpassa efter behag och maträtt. Du kan också strö en plåt eller form med något efter att du smort in den så lossnar det ännu lättare.

Aluminiumfolie

Aluminumfolie tål värme och gör att brödet inte fastnar på plåten. Lite klistrigare vid bakning än bakplåtspapper, men när de behöver täcka en gratäng för att skydda den från övervärme så går aluminiumfolie bra.

Silikonmattor

Speciella silikonmattor att använda i ugnen blir allt vanligare. De är lätta att göra rena då de tål att diskas i diskmaskin och håller många användningar och flera år. De tål temperaturer från -60 C upp till +230 .

Använd bakdukar istället för bakplåtspapper

Bakdukar är gjorda av en blandning mellan teflon och glasfiber. Håller, precis som silikondito, för många många användningar. Klarar temperaturer upp till +260 C. De är billigare än silikonmattor vilket gör dem till ett både prisvärt och miljövänligt alternativ. Precis som en teflonstekpanna gillar den inte metallredskap utan man får hålla sig till trä och plast. Den går också att klippa till storlek och form som passar din utrustning.

Källa: Alltförföräldrar

Läs mer

Baka scones utan mjölk

Lista på grönsaker A-Ö