Vegetariska rätter till julbordet

Vill du se ett grönare julbord har vi några smarriga tips på vegetariska rätter.

Grönare julbord

Julbordet handlar traditionellt om att äta kött i mängd och att lagra på sig fett. Alla äter dock inte kött och visst vore det bra att kunna blanda upp all den goda skinkan med lite grönt. Kanske vill du tjuvstarta ett mer hälsosamt matintag redan innan det är dags för nyårslöftena eller bara prova någonting nytt.

Här kommer några tips på vegetariska rätter att ställa på julbordet.

Janssons Frestelse med aubergine

Jansons frestelse är köttfri redan i grunden, men vill man göra sig av med även ansjovisen, finns ju fler anledningar till att göra det, så kan man byta ut den mot aubergine. Marinera auberginen som ansjovis, använd kapris för sälta och ersätt grädden med växtbaserat alternativ så har du en fin ersättare till den gamla vanliga frestelsen som är helt vegansk. Det går också att stoppa i lite av varje, soltorkade tomater, oliver, fetaost, spenat, något annat man gillar och få en vegetarisk potatisgratäng som passar till julmaten.

Grönkål

Grönkål är en julklassiker som lätt glöms bort. Den går att stuva, ha i sallader (kavla den så den blir lite mjukare), ugnsbaka, steka och koka den. Att den dessutom är hur nyttig som helst gör det inte sämre. Att stuva den är plättlätt och du behöver bara grönkål, smör, grädde, salt och peppar. Efter behag.

Sallad med apelsin och fikon

Sallad är inte så vanligt på julbordet, men det finns en mängd varianter med juliga ingredienser. Apelsiner, valnötter, fikon och granatäpple är några av julfavoriterna som passar bra i en sallad. Eller varför inte ha i mandlar och senapsdressing bland grönkål och brysselkål?

Grönsakspaté istället för sylta

Grönsakspaté istället för den vanliga syltan är ett bra sätt att få in grönsaker på julbordet och går att göra helt växtbaserad. Morötter, broccoli, selleri eller aubergin är några av grönsakerna som går att använda. Servera med till exempel pepparrotssås eller örtdressing.

Vegetariska köttbullar

Vegetariska köttbullar kan du göra på färdig vegofärs eller göra egen färs på kikärtor, kidneybönor, couscous eller broccoli. Rosta solroskärnor och mixa ner i smeten för en nötigare och köttigare smak. Gräddstuvade eller bara som de är bland allt annat gott på jultallriken.

LÄS MER

Recept Nattmat

Lista på grönsaker

Kan man äta stark mat när man är gravid?

Scones utan mjölk