Så hanterar du barn som bråkar
Så hanterar du barn som bråkar - Foto: Håkon Mosvold Larsen, Envato

Syskon som bråkar – så ska du agera som förälder

Att syskon bråkar med varandra är väldigt vanligt. Men vad beror bråken på och hur ska man som förälder agera? Barnsjuksköterskan och samtalsterapeut Johanna Baraka ger svar på alla frågor.


Det börjar ofta oskyldigt. En kudde kastas, en leksak “lånas” utan tillstånd eller någon råkar sitta på “fel” sida av soffan. Sekunden senare ekar höga röster genom hemmet, och du – den stackars föräldern – är plötsligt domare i ett osannolikt syskondrama. Känner du igen dig? Då är du långt ifrån ensam!

Syskonbråk är en naturlig del av familjelivet, men det betyder inte att de alltid är lätta att hantera. Ibland känns det som att du har blivit mer av en fredsmäklare än en förälder. När Johanna Baraka, barnsjuksköterska och samtalsterapeut, gästade "Nyhetsmorgon" kunde hon dela med sig av sina bästa råd för hur man hanterar syskonbråk. 

LÄS MER: Så påverkas fostret av feber under graviditeten – vi reder ut

Syskonbråk är bra 

Att syskon inte håller sams hela tiden är inget ovanligt. I alla familjer där det finns mer än ett barn, förekommer bråk. 

– Det beror ju på att när barn känner sig trygga så vågar de visa alla sidor av sig själva i en miljö där de inte riskerar att bli utsorterade ur flocken. Så egentligen är det något positivt att man vågar träna på konflikter, som det egentligen handlar om, förklarar Baraka i Nyhetsmorgon. 

Grunden till syskonbråken är egentligen ett sätt för barnen att lära sig hantera olika åsikter, konflikter och att argumentera. Men det betyder inte att föräldrarna inte kan tycka det är superjobbigt när barnen bråkar, och det är lätt att man som förälder lägger sig i, med hopp om att barnen ska sluta bråka. 

– Egentligen borde låta bråken få lite utrymme. För att just den här träningen behövs för barn. 

LÄS MER: Illamående och minskad matlust – enkla rätter under graviditeten

Foto: Envato

När ska föräldrarna rycka in? 

Men det sagt, så behöver föräldrarna medla ibland också eftersom bråken lätt kan spåra ur och bli fysiska. 

– Det som är bra att tänka kring är att barn inte får börja slåss och kalla varandra fula saker, det tycker jag är en bra gräns. Att man tänker att när bråk eskalerar och tar över, då har det gått för långt. Man behöver kunna låta barn diskutera, bolla fram och tillbaka och gärna hitta sina egna lösningar. Det är väldigt utvecklande för barn, säger Baraka. 

Hon menar att så fort man som förälder märker att det blir en osund och obalanserad relation, där kanske alltid samma syskon ger med sig eller att någon är mer dominant och att utfallen således bli väldigt lika varje gång det uppstår en konflikt, då bör man som förälder rycka in. 

LÄS MER: Dolda bakteriefällan i badhuset – kan göra dig sjuk

Foto: Envato

Därför bråkar syskon med varandra

Det kan finnas en miljon olika orsaker till att syskon hamnar i luven på varandra, men oftast är det upplevda orättvisor, avundsjuka, konkurrens mellan syskonen och inte minst bekräftelse och uppmärksamhetssökande från föräldrarna, som ligger till grund för de flesta konflikterna. 

När man får ett nytt syskon in i familjen, så förändras ju hela dynamiken. Den som var minst blir plötsligt mellanbarn, om det finns flera barn i familjen. Eller om man är det enda barnet, och dessutom ganska liten är det inte så lätt att acceptera att det kommer en ny liten kompis som också ska ha mamma och pappas uppmärksamhet. 

– Då är det inte alltid så lätt. Då kan det komma reaktioner från små barn framförallt, som tycker att det här var inte kul. De kan bli ganska tjatiga, griniga, arga och ganska så svåra plötsligt. Och att gå tillbaka i utvecklingen är väldigt vanligt. Men det är en naturlig reaktion. 

Det är viktigt som förälder att inte lägga allt fokus på den nya lilla familjemedlemmen och också ägna uppmärksamheten åt storasyskonet. Som mamma kan du låta pappan ta hand om bebisen så att också du får egentid med det stora barnet, så hen känner sig sedd och hörd. 

LÄS MER: Blir ditt barn mobbat? Gör aldrig det här

Förbered barnet på nya syskonet

För att barnet ska känna sig inkluderad och delaktig bör du involvera barnet redan innan lillasyskonet kommet. Låt barnet vara med och fatta beslut, förbereda och fixa innan, prova att köra vagnen och vara med och hjälpa till – det är jätteviktigt för syskonet för att känna att det är kul och spännande att den nya ska komma till världen. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen

MISSA INTE: 

Allt om Edvin Bredefeldt: Familj, fru, Kebab-boken och Knutby

Det gör Knutby-medlemmarna i dag – 21 år efter mordet

/
/
stats