Så gör du övergången till sommartid lättare med barn
Alla småbarnsföräldrar vet att sovrutiner är a och o. Så vad gör man när de rubbas? Här är en guide på hur du klarar övergången till sommartid med barn!
Våren närmar sig med stormsteg i Sverige, vi märker att det blir liiite ljusare på morgnarna och solen håller sig uppe något längre om eftermiddagarna. Efter en lång och mörk vinter spritter det i kroppen bara av tanken att det snart är vår.
I takt med vårens intåg är det också dags att ställa om klockan till sommartid, för att dagarna ska bli ännu längre och ljusare. Trots att det bara rör sig om en timmes tidsskillnad, kan det vara en stor omställning för små barn. Så hur ska man vänja barnen vid den nya tiden? Det ska vi reda ut här!
LÄS MER: Föräldrars beteende oroar forskare – påverkar barns utveckling
Ställer man fram eller bak klockan?
Två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren, råder det stor förvirring kring klockan: Ska man ställa fram eller bak tiden när det vaknas vinter- och sommartid?
Men det finns ett klassiskt knep om hur man ska tänka, och det är möblerna i trädgården: På våren ställer vi fram utemöblerna (alltså ställer fram klockan en timme), och på hösten ställer vi tillbaka dem. Enkelt och smart!
När ställer vi om till sommartid 2025?
Sommartiden inträder varje år den sista söndagen i mars. 2025 innebär det att vi ställer fram klockan en timme natten mellan lördagen den 29 mars och söndagen den 30 mars. Vid exakt klockan 02:00 hoppar vi direkt till 03:00. Ja, vi förlorar en timmes sömn den natten – men tänk på alla ljusa kvällar vi får i gengäld!

Hur påverkar sommartiden oss?
För vissa människor är tidsomställningen inget stort problem, medan andra kan känna sig lite ur balans de första dagarna. Kroppen har en inbyggd biologisk klocka som kan påverkas av att vi plötsligt “flyttar tiden”. Ett tips är att försöka gå och lägga sig lite tidigare dagarna innan omställningen – så blir övergången lite smidigare.
Hur påverkar sommartiden små barn?
Alla småbarnsföräldrar vet hur viktigt sömnrutiner är för barnen. Och den där timmen när vi övergår till sommartid, kan göra stor skada i form av rubbad dygnsrytm. Sömnen blir helt upp och ner-vänd, kvällen är längre än någonsin och man kanske till och med måste väcka barnet på morgonen.
För små barn gör den där timmen stor skillnad. Barn som är yngre än 8 år påverkas mer och kan ha svårt att ställa om, och det tar tid för kroppen tills den inbyggda klockan stämmer överens med den yttre igen.
Tidsomställningen kan göra det svårt för barnet att lägga sig i tid på kvällen, eftersom man helt enkelt inte är trött vid samma tid som man brukar. Eftersom man ska vakna en timme tidigare än vanligt, kan morgnarna också bli jobbigare och det hela slutar med att barnet är trött på dagen.
LÄS MER: Hur länge är barn på förskolan? Föräldrar delar med sig
.jpg)
Gör omställningen lättare för barnen
Det du som förälder kan göra för att mildra tidsomställningens påverkan genom att förbereda dig i förväg och ha lite extra tålamod. Ett effektivt sätt är att genomföra förändringen stegvis.
- Börja cirka 4–5 dagar innan tidsomställningen genom att lägga ditt barn 15 minuter tidigare än vanligt.
- Fortsätt sedan att flytta läggningstiden ytterligare en kvart varje kväll.
- Om ditt barn är särskilt känsligt för förändringar kan du börja ännu tidigare och justera tiden med 10 minuter åt gången under en veckas tid.
- Detta gäller även spädbarn, som kan behöva längre tid för att anpassa sina rutiner.
Vissa föräldrar väljer istället att låta barnet sova lite längre de första dagarna efter omställningen. Anpassa metoden efter vad som fungerar bäst för er familj och ert schema – grundprincipen är densamma.
LÄS MER: Enkla knepet – så sparar du pengar i matbutiken
Solljuset kan hjälpa till
Vår dygnsrytm påverkas i hög grad av dagsljuset. När vi exponeras för solljus minskar nivåerna av melatonin, det hormon som gör oss trötta. Därför kan man använda ljuset till sin fördel vid tidsomställningen.
- Om det är möjligt, försök att vistas utomhus så tidigt som möjligt på morgonen under de första dagarna efter övergången till sommartid. Ta gärna några extra minuter på väg till förskolan.
- Om det inte går, kan ni istället dra nytta av morgonljuset genom att äta frukost nära ett soligt fönster eller öppna gardinerna i sovrummet en stund innan barnet vaknar. På så sätt får ögonen in mer dagsljus och hjälper kroppen att förstå att det är dags att vara pigg.
.jpg)