Så hjälper du barn som är rädd för sprutor
Så hjälper du barn som är rädd för sprutor - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Bertil Ericson / TT

Sjuksköterskan: Så hjälper du ditt barn som är rädd för sprutor

Det är inte ovanligt att barn känner obehag och rädsla inför att ta sprutor. Och i början av livet krävs det flera vaccinationer, vilket innebär många sprutor. Så kan du som förälder hjälpa ditt barn som är spruträdd.


Små svettiga händer, stora tårfyllda ögon och en beslutsam skakning på huvudet – om du någon gång har försökt ta ett spruträdd barn till vårdcentralen, vet du exakt hur det kan se ut. För vissa barn är sprutor inget större problem, men för andra? Katastrof! Skrik, gråt och flyktförsök som skulle imponera på en ninja är vanliga inslag i vaccinationsrummet.

Men lugn, du är långt ifrån ensam! Rädsla för sprutor är en av de vanligaste barnarädsorna och kan kännas överväldigande både för barnet och föräldern. Så hur gör man för att minska dramat och hjälpa sitt barn att hantera rädslan? Familjeliv har varit i kontakt med Carin Henningsson, distriktsköterska på Kry som ger sitt bästa råd på hur du som förälder ska hantera spruträdda barn. 

LÄS MER: Missen med pensionen – kan kosta dig en halv miljon kronor

Foto: Bertil Ericson / TT

Vaccinen som barn rekommenderas att ta 

I barnens första år möts de faktiskt av flera tillfällen där det är sprutor involverade, eftersom det är många vaccin som ska tas. I Sverige har vi ett omfattande allmänt vaccinationsprogram för barn. Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccin mot följande sjukdomar, enligt 1177

Difteri, kikhosta, stelkramp, polio, Hib (haemophilus influenzae typ b), pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund, rotavirus, hepatit b och HPV. 

På frågan om vilka andra vaccin som Kry rekommenderar att barn i Sverige ska ta, svarar Carin Henningsson: 

 – Barnvaccinationsprogrammet här i Sverige är väl utbyggt och täcker in de sjukdomar som är bra för barn att skyddas mot. Utöver vaccinationsprogrammet så rekommenderar vi även att vaccinera barn mot hepatit B. Vaccination mot TBE rekommenderas om man bor i områden med hög förekomst av sjukdomen eller om man rör sig mycket i skog och mark. Vid resor utomlands kan det vara bra att komplettera barnets grundvaccin med specifika resevaccinationer för att minimera risk för sjukdom vid resa.

LÄS MER: Farliga virussjukdomen kan drabba ditt barn – då ska du vaccinera

När börjar man vaccinera barn? 

Redan när bebisen är sex veckor gammal så ska de ta den första sprutan i allmänna vaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndigheten har ett omfattande schema som visar när barn ska ta vilka sprutor, och i vilken ålder man behöver fylla på doserna. 

LÄS MER: Så gör du övergången till sommartid lättare med barn

Foto: Folkhälsomyndigheten

 Så hjälper du ditt barn som är rädd för sprutor

Det hör inte till ovanligheten att barn känner oro och rädsla inför vaccinationer, specifikt att få en spruta i armen. Så hur ska man förbereda barnen inför vaccinationerna? Det har Carin Henningsson givit sitt bästa råd på. 

– Det är alltid bra att förbereda barnet på vaccinationen genom att förklara vad som kommer hända men också varför man ska göra det. Om ni är flera som ska vaccineras kan det ibland vara bra att en vuxen som känner sig trygg vid vaccination, vaccineras först så barnet kan se hur det går till. Det viktigaste är nog ändå om man som vuxen håller sig lugn och är trygg i situationen. Ta hjälp av vaccinatören eller annan vuxen om du själv tycker det är obekvämt vid vaccination, förklarar Henningsson. 

Man ska alltså undvika att själv visa rädsla och obehag, för att inte bekräfta barnets egna rädslor. Försök att låtsas som att allt är fullt normalt och framförallt, varken läskigt eller farligt. 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

MISSA INTE: 

Allt om Thomas Heiderup: Mästerskap, medaljer och Mästarnas mästare

Rollista i SVT:s Stenbeck – världskända skådespelaren är med

/
/
stats