De flesta svenskar har ett mjölkpaket i sitt kylskåp. Det är gott i kaffet, till flingorna på morgonen och kanske i ett glas till måltiden.
Man kan lugnt konstatera att mjölk är en favorit i många hem, men innan man njuter av drycken finns det ett misstag man måste undvika att göra.
Hur länge håller mjölk i kylskåpet?
Var man förvarar mjölken spelar nämligen mer roll än vad man tror. Varför? Jo, det leder både till onödigt matsvinn och kan även göra dig sjuk.
I Sverige slänger man cirka 60 kg matavfall per person och år, varav 16 kilo bedöms vara matsvinn, enligt Naturvårdsverket. Det innebär att många slänger mat i onödan, vilket är dåligt både ekonomiskt och för miljön.
När det gäller mjölkens hållbarhetstid kan man alltid kika på paketets "bäst före-datum". Datumet gäller dock en oöppnad förpackning, och beroende på temperatur och miljö kan mjölken bli dålig betydligt snabbare, skriver Livsmedelsverket. Förvarar man den rätt kan det dock hålla efter utgångsdatumet.
Minnesregeln för mejeriprodukter är enkel: Ju lägre temperatur desto längre håller produkten. Allra helst ska mjölken förvaras i ett kylskåp med 8°C eller lägre.

Misstaget som kan förstöra din mjölk
Visste du att mjölkens placering i kylskåpet också kan påverka produktens hållbarhet? I kylskåpsdörren riskeras maten nämligen att utsättas för varmare temperaturer, vilket kan göra maten dålig snabbare. Öppnar man dörren ofta kan ett mjölkpaket alltså få extra kort hållbarhetstid.
För att minska risken för att detta sker kan man organisera kylskåpet för att maximera att varje matvara har rätt temperatur. En som har tittat närmare på detta är brittiska Salah Sun, som är produktchef på kylskåpstillverkaren Beko UK.
– De flesta inser inte att dålig kylskåpsorganisation inte bara handlar om estetik. Det påverkar direkt matens hållbarhet och din hushållsbudget, säger Salah Sun till Express UK och fortsätter:
– Dörren, som ofta används för mjölk, är faktiskt det varmaste området på grund av frekventa öppningar.Vi rekommenderar att förvara mer stabila varor som kryddsåser och drycker i dörrfacken, och flytta mjölken till mitthyllan där temperaturen förblir mer konstant,` säger Salah Sun.
Att organisera kylskåpet rätt ger fler fördelar än bara mindre svinn. Det gör det också lättare att se och komma åt maten. Helt perfekt med andra ord!
LÄS MER: