I hemmet finns det vissa platser som behöver rengöras oftare än andra. Av naturliga skäl är köket ett av dessa rum som utsätts för fler bakterier och smuts.
Här är det smutsigt i köket
Familjeliv har tidigare varnat för dolda bakteriefällor i köket. En sådan är strömbrytarna, som används frekvent och sällan rengörs. När du hanterar rått kött, förbereder mat eller bara rör vid den med otvättade händer, överförs nämligen mikroorganismer till strömbrytaren.
Patogena bakterier som E coli och Salmonella kan överleva länge på strömbrytare. Dessutom bidrar fukt från matlagning, ånga och fettpartiklar till en idealisk miljö för bakterietillväxt. Detta leder till en spridningscykel som kan påverka hela hushållet och utgöra en hälsorisk, särskilt om strömbrytaren sällan rengörs.
En veckovis rengöring av kökets strömbrytare är ett enkelt sätt att minska bakteriehalten. Använd en lätt fuktad mikrofiberduk med en mild desinfektionslösning eller en blandning av lika delar vatten och vitvinsvinäger. Undvik att spraya vätska direkt på strömbrytaren.

Hur ofta ska man tvätta sina kökshanddukar?
Kökshanddukarna hamnar också lätt i skymundan, men det är faktiskt viktigt att tvätta dessa regelbundet också. Enligt Leva & Bo finns det nämligen en risk att du sprider bakterier i hemmet och på köksredskapen som du torkar med handdukarna.
En undersökning som gjordes av University of Arizona visar att 89 procent av alla kökshanddukar innehåller koliforma bakterier som kan sprida magsjuka.
Allra bäst är det att tvätta handdukarna i 60 till 90 grader i tvättmaskin, någonting som gärna får ske regelbundet. Enligt Via kan det vara bra att byta ut eller tvätta handdukarna var tredje dag. Men som en tumregel ska det göras minst en gång i veckan.
.jpg)
LÄS MER: