Publicerad 13 November 2018

Fotograf:

Havandeskapsförgiftning efter förlossning – det här händer

Vad händer efter förlossningen om du lider av havandeskapsförgiftning? Här går vi igenom vad som gäller.
Vad är havandeskapsförgiftning?
Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, är ett tillstånd som potentiellt är mycket allvarligt för både foster och mamma. I de allra flesta fall är det dock ofarligt. Tillståndet beror på att den gravida får högt blodtryck och protein i urinen.

Vad kan hända vid havandeskapsförgiftning?
I Sverige och andra utvecklade länder är preeklampsi ett tillstånd som kan behandlas, men i många delar av världen är det fortfarande ett stort problem. Det höga blodtrycket kan skada kvinnans organ och göra att fostret inte växer och utvecklas som det ska. Det ökar även risken för tidiga förlossningar, dödfödslar och för att mamman ska dö.

I Sverige får de som tillhör riskgrupper kontroller för preeklampsi och om havandeskapsförgiftning konstateras kan det behandlas bland annat med blodtryckssänkande. Man kan även ta beslut om att starta förlossningen några veckor tidigt.

Havandeskapsförgiftning – efter förlossningen
Efter förlossningen så blir du frisk från din havandeskapsförgiftning. Det förhöjda blodtrycket kan vara ett par dagar efter förlossningen och det är även troligt att du känner dig lite extra trött och medtagen. Även din bebis kan behöva lite extra vård de första dagarna.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 1177

Foto: Unsplash

Läs mer: Havandeskapsförgiftning – allt du behöver veta
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Havandeskapsförgiftning efter förlossning – det här händer
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll