Publicerad 7 March 2019

Fotograf:

Fössta tossdan i mass – vad är det?

Den första torsdagen i mars har kommit till att bli "Smålands nationaldag". Men vad är det för något? Vi förklarar fenomenet här! 
Som en hyllning till den småländska dialekten firas varje år "Fössta tossdan i mass". Det vill säga "Första torsdagen i Mars". Men hur kommer det sig? och vad har marsipantårta med saken att göra? 

Temadagen "Fössta tossdan i mass" har blivit smålänningarnas inofficiella nationaldag och startades år 2010. Sedan dess har temadagen blivit större och större. 

Hur startades "Fössta tossdan i mass"? 

Smålänningen Jonas Svenningson flyttade upp till Stockholm och började snabbt märka att folk tyckte att hans dialekt var väldigt rolig. Det faktum att han inte kunde uttala ljudet "rs" gjorde att en idé snabbt formades och kort tid efter startade han därför en Facebook-sida. Sidan fick på väldigt kort tid, en stor spridning och utvecklades sedan till en temadag för smålänningarna. 

Varför firar man med marsipantårta? 

Den klassiska marsipantårtan har fått en stark koppling till temadagen och förmodligen är det för att smålänningar inte riktigt heller kan uttala ordet så som det stavas. Marsipantårta blir istället "massipantåta".

Foto: Kati Kemppainen/Shutterstock.se

Läs också: Varför firar vi fettisdagen? Här är allt du måste veta

Vill du veta mer om "Första tossdan i mass"? Kika in videon här nedan! 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Fössta tossdan i mass – vad är det?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll