Publicerad 28 January 2020

Fotograf:

I samarbete med Elgiganten Så undviker du torr luft under vinterhalvåret

Torr luft är särskilt vanligt under vintermånaderna och du kan märka det genom att hud och hår blir torra. Du kanske till och med känner det i ögonen eller märker det på dina växter som börjat vissna. Här berättar vi om fördelarna med en luftfuktare och hur torr luft påverkar dig.
Det är många som har besvär med torrt hår, sprucken hud och torra slemhinnor när temperaturen kryper under noll. Det är inte bara vi människor som besväras av torr luft. Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet. Du kanske har upplevt sprickor i skinnsoffan, att parketten knakar och gipsskivor som går sönder i skarven mellan vägg och tak?

Luften inomhus blir automatiskt torrare vid uppvärmning, oavsett om du använder dig av värmepump, element eller kamin. En luftfuktare förhindrar torr luft och förbättrar inomhusklimatet för hud, hår, blommor och möbler. Dessutom kan en luftfuktare hjälpa mot astma och allergier.

Vad gör en luftfuktare?

Förenklat producerar en luftfuktare ånga som sedan absorberas i luften. Det enda du behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten och sedan dra igång fuktprocessen. Du bör också se till att regelbundet rengöra luftfuktaren för att slippa besvär med ovälkomna bakterier.

Du hittar en mängd olika modeller, både i storlek och design – från enkla till rena designelement. Kom ihåg att olika modeller har olika kapaciteter, och det är viktigt att hitta en som passar storleken på det rummet där den ska användas för att få optimal effekt.

Kroppen mår bra av lagom fukthalt


Det sägs att kroppen mår bäst i en luftfuktighet mellan 40–50 %, vilket är fuktighetsnivån vi rekommenderar. För att förhindra dammbildning bör fuktigheten i luften vara under 45 %. Bakterier trivs i 55 % eller högre, och vid en luftfuktighet på över 70 % kan det bildas mögel.

Om du känner dig osäker gällande luftfuktigheten kan du enkelt kontrollera detta med en hygrometer.

Detta är Airthings

Undrar du hur luftkvaliteten är i ditt hem? Och har du verkligen tänkt på vad luften vi andas består av? Du tillbringar 90% av din tid inomhus, och luften där kan ofta vara minst lika förorenad utomhus. Med Airthings får du en översikt över luftkvaliteten i ditt hem samt en detaljerad inblick i temperaturer, luftfuktighet, lufttryck och radon.

I 2019 utsågs Airthings till en av de 100 bästa uppfinningarna av TIME Magazine. Läs mer om Airthings här.

Stadler Form luftfuktare

En luftfuktare behöver inte vara en klumpig, orörlig maskin som du gömmer undan i källaren eller bakom en soffa eller stol. Stadler Form är en serie eleganta luftfuktare i en kompakt, stilren design som hjälper dig att bibehålla en optimal luftfuktighet där hemma utan att ta särskilt mycket plats. Du kan köpa den på Elgiganten.

Advertisement

Advertisement
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så undviker du torr luft under vinterhalvåret
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll