• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Grodan Soda

    "Är det skillnad på socker och kolhydrater?
    Ja, kolhydrater kan delas in i kostfibrer, stärkelse och sockerarter.

    Stärkelse och sockerarter är tillgängliga (digererbara) och ger därför kroppen energi.

    Hur fort det går för kroppen att ta upp energi från kolhydrater beror på vilken sorts kolhydrat det är. Snabbast går det för kroppen att ta upp energi från rent socker. När livsmedel innehåller rent socker så är det tillsatt socker.

    Kostfibrer är otillgängliga, (odigererbara) vilket betyder att kroppen inte tar upp dem alls. Därför ger rena kostfibrer ingen energi. Däremot ger de mättnadskänsla och är bra för matsmältningen".

    Källa: www.mjolkframjandet.se/faktabank/naringsfakta/kolhydrater/kolhydrater

    Kostfiber är alltså en kolhydrat men innehåller inte socker.

  • gustafssons

    man kan hålla på med kolhydratsenhetsräkning och då får man lära sig hur mycke insulin som behövs för att sockret inte ska stiga i kroppen...man kan läsa mer på www.kolhydratsenhetsrakning.se tror jag att det är..

  • Mallan76

    När jag skrev att kolhydrater = socker så menade jag att ALLA kolhydrater är uppbyggda av en eller flera sockerarter. Det finns 


    1.monosackarider
    2. disackarider
    3. polysackarider.
    1.Monosackarid. Exempel:glukos, fruktos och galaktos. En monosackarid är uppbyggd av EN sockermolekyl
    2. Disackarid. Exempel: sackaros, det vi i dagligt tal kallar socker. Även maltos och laktos (mjölksocker) är en disackarid. En disackarid är uppbyggd av TVÅ sockermolekyler. Sackaros bildas genom kondensation av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl.
    3. Polysackarid. Exempel: stärkelse, glykogen, cellulosa. Dessa kolhydrater är uppbyggda av FLERA sockermolekyler. Glukosmolekylerna har kondenserats och lagrats som polysackarider i cellerna. 
    För att kolhydraterna ska kunna absorberas måste de brytas ned till sina grundenheter, dvs monosackarider. Spjälkning av kolhydreter sker både i munhåla, magsäck och tarm.
    Glykogen lagras i levern kan omvandlas till glukos när blodsockret sjunker i kroppen. Likaså kan glukos omvandlas till glykogen till när blodsockret höjs. Omvandlingen sker alltså från monosackarider till disackarider och vice versa. 
    Så hoppas ni förstår nu varför jag menade att alla kolhydrater till syvende och sist består av sockerarter.
  • Grodan Soda

    Mallan76: Det du räknar upp (monosackarider, disackarider och polysackarider) är SOCKERARTER. Kolhydrater delar man in i kostfibrer, stärkelse och sockerarter. De tre du räknar upp är alltså kolhydrater i form av sockerarter.

    Kostfibrer är också kolhydrater men INTE sockerarter. Så alla kolhydrater är inte socker.

  • Mallan76

    Nej...du måste ha missupfattat det här!


    Kostfibrer är en polysackarid.
    Stärkelse är också en polysackarid. Fråga vilken biolog som helst.
  • Grodan Soda

    En glad tjej skrev 2007-05-03 10:53:17 följande:


    Sukralos går rätt genom kroppen och ut i naturen och förstör den!
    På vilket sätt förstör den naturen? Usch... jag som gillar cola-light massor men om den förstör naturen så känns det ju inget vidare att dricka den...
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!