• Beckah82

    Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!

    Snart går tråd nummer 1 ut, därför öppnar jag den här.

    Länk till tråd 1:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m18636352.html

    I trådstarten där kan du läsa allt om GBS. Vad riktlinjerna är, vilka komplikationerna kan vara osv.

    GBS (Grupp B Streptokocker) är INTE att leka med, därför vill jag sprida den här informationen. Meningen är INTE att skrämma upp folk. Jag har själv GBS. Obehandlad dessutom. Har haft det minst sedan vecka 22 då jag åkte in till förlossningen för mycket sa,mmandragningar. Under veckornas gång har jag lärt mig leva med detta. Varit vaksam men låtit bli att bli hysterisk.

    Jag är nu i vecka 36+5 och kommer att kräva behandling under förlossningen.

    Läs på om GBS och sprid infon! Informera, inte skapa hysteri!

    Den bästa infosidan på svenska som jag hittat är denna:
    http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?topic=6

    Men glöm inte att läsa tråd nummer 1 också för där finner du mängder av personliga berättelser. Erfarenheter av GBS och vad GBS kan ställa till med.
    ♥ Mamma till Victor 980815 och Alvin BF --> 070705 ♥
  • Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!
  • Ina 67
    Lady X:
    1. Varför är det större risk för barnet i magen om man går över tiden och har GBS? Fattar inte det om nu inte vattnet gått.

    Har tyvärr inget svar, vet inte. Hoppas du får svar av någon annan på denna fråga då jag också undrar.

    2. Är det ngn av er som får antibiotika hela graviditeten pga GBS? Vilken sort?

    Mer eller mindre. Jag testas regelbundet 1 gång/mån ungefär och visar det på GBS så sätts antibiotika in. Jag har fått Kåvepenin då det "bara" har varit GBS och när jag hade fler bakterier så sattes Furadantin in.

    2. Ni som fått behandling hela graviditeten och blir noga kollade med regelbundna odlingar. Får man fråga vilket sjukhus ni tillhör?? Jag vill så gärna veta var man tar GBS på största allvar!!!!

    Tillhör sjukhuset i Motala i östergötland.
    Fast jag vet inte om alla kollas så noga, men har man någon form av besvär tex mycket UVI, sammandragningar mm så gör de en GBS odling och sätter in antibiotika vid behov.
    Att jag testas hela tiden beror på vår historia och man tar inga chanser den här gången.
    En liten ängel till oss kom, gladde oss, men vände om
  • Fjällbruden

    Hej....


    Först av allt: GRATTIS till liten bebis Ciccilionaa!!!
    Tillbaka efter en kort semester... och besök på östersunds BB eftersom jag har så ont i magen... fast de visste inte var det var så jag fick åka hem.
    Dock gjordes en odling på Urin och konstaterades GBS igen (10000 enheter/ml) trots att det bara var 5 dgr efter avslutad Furudantinkur....


    Var en synnerligen virrig underläkare som ringde upp och svamlade om att hon inte visste vad som skulle göras, trots att hennes kollega skickade med mig Furudantin hem...


    Tog det säkra före det osäkra och ringde "min" specialist i Umeå... han skulle genast kolla upp om de resistenodlat GBS:en... vilket de tydligen INTE gjort!


    Så nu i måndags fick jag lämna nytt urinprov hos BM och sen blir det den antibiotika som biter i tio dagar + en tablett i veckan resten av grav för att undvika att den kommer tillbaka. Är ju ingen idé att äta Furudantin om "mina" bakterier är resistenta mot det.  


    MEN, jag får all denna behandling för att jag fick njurbäckeninflammation av GBS och höll på att få i v.25 och detta är ett sätt att undvika en ny infektion.


    Blir givetvis dropp vid förlossning och ev. en igångsättning eftersom jag bor 23 mil från BB så vi vet att det verkligen hinns med.
    Har sagt ifrån att jag inte klarar att gå över v.40 och har fått full förståelse för detta, känns oerhört skönt, ska bara bli spännande att se vad läkarna i Lycksele säger om det.... fast annars får väl min BM och spec.mödra i Umeå köra över dem


    Så ett litet svar till Lady X:


    1: har ingen aning men vill inte pröva.... så jag har krävt igångsättning och fått gehör, skönt!! 

    2:Sorten på antibiotika vid upprepade GBS infektioner kan ju vara olika, beror på vilka resitenser dina bakterier visar så KRÄV att de resistensodlar (verkar som att om man får antibiotika så gör det så automatiskt fast man kan ju få igen det i alla fall)


    3:Jag tillhör Västerbottens läns landsting, har min BM i Vilhelmina, sjukhuset jag ska föda på  (hoppas jag ) är Lycksele lassarett (undebar bb/förlossning) och behandlas av läkare på Umeå spec.mödra eftersom det var där jag tillslut hamnade pga. njurbäckeninflammationen och hotande förtidsbörd.


    Tycker detta med GBS är så j-vla jobbigt men försöker tänka positivt.... och blev verkligen peppade av att ett litet barn fötts nu här i tråden och är friskt!!! Jipppiiiiii!!


    Lycka till allihop!


    Kram

  • Martina 3

    När man går över tiden kan man långsamt öppna sig och ge GBS lättare passage upp, som hände mig. Jag var öppen ngr cm när jag kom in i vecka 41+0 och det upptäcktes att lillen hade dött i min mage utan vattenavgång.

  • Ocean WoW

    Jag undrar fortfarande när man i GBS sammanhang räknas som "över tiden"? Efter vecka 40 eller efter vecka 42? I "vanliga" sammanhang är man egentligen inte över tiden förens efter vecka 42, precis som ett barn fött efter vecka 38 inte är för tidigt fött. Graviditeten räknas ju som normal i 40 +/- 2 veckor.

    Men om man nu har GBS, ska man räknas endast fram till vecka 40?

    5 dagar kvar till BF. Ska jag börja oroa mig nu eller om 2 veckor?

  • Fjällbruden

    Ocean WoW:
    Kul att du är så nära
    du och gubben får väl börja med inteniva gympa-övningar
    Sägs ju kunna sätta igång det mesta...
    Hoppas allt går bra för dig!!

    Tack för svaret martina 3, nu  har jag ytterligare ett skäl att kräva igångsättning om det skulle behövas!! Beklagar också djupt att du miste din lille!!
    Kramar om dig lite extra!! 

  • mona83

    ja en annan börjar det närma sig för oxå 7 dagar till bf idag. men är nästan 100 på att gå över.
    Men är det som martina skriver, hur tusan ska jag våga det?
    Har ju ingen tid hos bm förän bf+5 nästa gång

  • Mothersong
    Martina 3 skrev 2007-06-28 21:01:34 följande:
    När man går över tiden kan man långsamt öppna sig och ge GBS lättare passage upp, som hände mig. Jag var öppen ngr cm när jag kom in i vecka 41+0 och det upptäcktes att lillen hade dött i min mage utan vattenavgång.
    Beklagar verkligen... men undrar samtidigt om det blev konstaterat att det var av GBS´en han dog av?
    ~~~Mattis 13/9-06, Knoddarna bf 15/12~~~
  • Ocean WoW

    Var precis hos BM och hon sa detta till mig idag. (Jag går på MamaMia söder och ska till SöS när det är dax. Alla prover har gjorts av KS.)

    - Min senaste odling var negativ! YAY!
    - Trots detta kommer jag få dropp i samband med förlossningen.
    - Över tiden är allt EFTER v 42 (INTE efter BF).
    - Om ingen plutt kommit tills vecka 41 +3 så kommer jag få en tid på SöS för UV för säkerhetsskull (har inget med BGS att göra vad jag förstod utan ren rutin här).
    - Direkt vid v 42 kommer jag att sättas igång om ingen plutt dykt upp.

    Jag frågade faktiskt inte efter denna info utan fick allt rent rutinmässigt och det känns skönt att inte behöva ta upp något själv eller behöva tjata. Tycker lite synd om er som har fler symptom än mig (och längre) och de inte verkar ha rutiner på de ställen ni bor.

    Jag hade UVI + feber och idioterna på min vårdcentral hittade inget trots odling. Min läkare hade aldrig hört talas om GBS... Det var BM som promt skulle ha ett extra urinprov när jag berättade att jag inte fått någon hjälp trots tydlig UVI. Men min läkare kommer få höra ett och annat när jag ska dit nästa vecka för att få nytt astmarecept.

    Fjällbruden - tro det eller ej, men jag vill gärna gå tills min tjej vill komma ut själv. Är inte så orolig nu då jag fått denna info av BM och då senaste provet var negativt (säger inge om tappen iofs men ändå). Anledningen är att jag har en spricka i revbenet och jag kommer INTE kunna köra hela förlossningsracet inklusive krysta utan morfin och allt annat kemikaliskt man kan få. Om jag kan föda vid v 41 blir det nog bra, då borde EDA + lustgas räcka om revbenet läkt någorlunda.

    Men nog är man allt trött redan nu och sambon min vill gympa så mycket som möjligt så vem vet...

    Beklagar sorgen Martina 3... jag funderar ju lite när jag läser ditt inlägg.

  • Fjällbruden

    Ocean Wow:
    Grattis till ditt neg. test!! Vad kul att höra!!
    och jag förstår dig fullständigt, hu så hemskt att krysta med trasigt revben... räcker väl med att det är en melon som ska ut

    Fast min  sits är ju lite annorlunda, har 23 mil till BB och det är mitt tredje barn... med 2:an hann vi knappt dit... Skulle kännas tryggt att veta att i alla fall första dosen av AB var insatt när lilla knodd tänker komma ut..
    Pratade just med min spec.läkare från Umeå och jag ska äta en kur Furudantin (1*3/Dag) nu i sju dagar och sen stå på en tablett dagligen tills knodd kommit. Allt för att hindra ny tillväxt av GBS. Ändå ska mitt urin odlas var 14:e dag + från tappen för att kolla att eländet inte blivit resistent mot PC:n.
    Ävenhan tycker att igångsättning vore kanske att föredra om jag kommit längre än v.39 just pga. av avstånden. Elelr rättare sagt, han pratade om efter 37, jag tycker att 39 känns ok
    Så just nu känner jag mig jättetrygg och och har en riktigt bra dag  

    Mothersong: Jag tror inte att Martina 3 skulle skriva här att det var GBS hennes som dog av om det inte var så, som "GBS-mamma" vet hon ju faktiskt hur ororande det är för oss alla! Och läser du på hennes sida så får du ju faktiskt veta att ja, det var det som orsakade att hennes son blev en ängel.

    Mona83:


    Du får väl gympa precis som Ocean WoW och sen peppas av hennes lugn och försök njuta sista tiden, du kommer att sakna den där magen... jag lovar

  • Mothersong
    Fjällbruden skrev 2007-06-29 17:58:21 följande:
    Mothersong: Jag tror inte att Martina 3 skulle skriva här att det var GBS hennes som dog av om det inte var så, som "GBS-mamma" vet hon ju faktiskt hur ororande det är för oss alla! Och läser du på hennes sida så får du ju faktiskt veta att ja, det var det som orsakade att hennes son blev en ängel.

    Men det framgår ju inte av hennes inlägg att det var GBS han dog av, utan att GBS kan få passage uppåt genom att man går över tiden... Och jag brukar fråga när något är oklart, även om svaren ibland finns på någons sida...


    För mig, som själv har haft GBS förra graviditeten och den här graviditeten, känns det ändå naturligt att fråga i tråden som behandlar GBS... ÄVEN om det är oroande att höra att någons barn har dött av det...


    ~~~Mattis 13/9-06, Knoddarna bf 15/12~~~
Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!