• Beckah82

    Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!

    Snart går tråd nummer 1 ut, därför öppnar jag den här.

    Länk till tråd 1:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m18636352.html

    I trådstarten där kan du läsa allt om GBS. Vad riktlinjerna är, vilka komplikationerna kan vara osv.

    GBS (Grupp B Streptokocker) är INTE att leka med, därför vill jag sprida den här informationen. Meningen är INTE att skrämma upp folk. Jag har själv GBS. Obehandlad dessutom. Har haft det minst sedan vecka 22 då jag åkte in till förlossningen för mycket sa,mmandragningar. Under veckornas gång har jag lärt mig leva med detta. Varit vaksam men låtit bli att bli hysterisk.

    Jag är nu i vecka 36+5 och kommer att kräva behandling under förlossningen.

    Läs på om GBS och sprid infon! Informera, inte skapa hysteri!

    Den bästa infosidan på svenska som jag hittat är denna:
    http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?topic=6

    Men glöm inte att läsa tråd nummer 1 också för där finner du mängder av personliga berättelser. Erfarenheter av GBS och vad GBS kan ställa till med.
    ♥ Mamma till Victor 980815 och Alvin BF --> 070705 ♥
  • Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!
  • Muminski

    Mamasnest, svarade ju dig privat. Dr var så svävande och flyktig i sitt svar så jag fick ju upfattningen om att det där var lite "förhandlingsbart"

    Jag känner mig trygg faktiskt. Som C elegans skriver är riskerna så oerhört små. Det kommer att ordna sig

    Igår hade jag värsta deppdagen.. är så stor och det är 10 v kvar!!! Som tur är ska barnen på semester i 3 veckor utan mig så jag behöver inte tänka på att deras sommar blir kvaddad. De ska uppåt landet och hälsa på släktingar så jag är i trygg förvisning om att de kommer ha jätteroligt.

    Ha en trevlig söndag


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Ina 67

    Tror att Ciccilionaa tar upp igångsättning pga att hon haft mycket oro under graviditeten, har passerat BF och har blivit gravid genom ivf-behandling.
    Av olika andledningar vill man kanske inte att hon ska gå för mycket över tiden (jag vet inte), hoppas för hennes skull att bebisen har kommit nu i helgen, eftersom jag får intrycket när jag läser att hon INTE vill bli igångsatt.
    Stor kram till dig Ciccilionaa


    En liten ängel till oss kom, gladde oss, men vände om
  • englabella

    Lycka till cicciolina!
    och rebeckah, det är inte långt kvar nu Hoppas du och Alvin mår bra!

  • Mamasnest

    Nu har min bebis kommit.
    Tyvärr hjälper nog inte min historia någon av er andra att bli klokare på vad man gör/bör göra vid förlossningen när man har GBS. Jag hann knappt in till förlossningen förrän hon var ute så även om de hade velat så hade de inte hunnit sätta dropp i 4 timmar. Det tog 2½ timme från att jag fattat att det var värkar jag hade tills att hon var ute, på sjukhuset hann jag bara vara 1½ timme.
    Lilla Emily vägde 4050g och var 53 cm när hon kom i v.39+2. En stor tjej med andra ord. Nu är hon drygt 2 dagar gammal och mår prima, hon äter som en häst och försöker lära känna resten av familjen.

    Lycka till ni andra gravida!


    A new idea is like a child. It's easier to conceive than to deliver.
  • Muminski

    Mamasnest. GRATTIS!!! Oj det var snabba ryck. Och en sån stor tjej Mår ni bra? Är ni redan hemma? Synd att vi missade varandra där i koridorerna

    GRATTIS


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Mamasnest

    Kaiza: Vi mår prima. Om jag ska vara ärlig så känns det inte alls fysiskt att jag fött barn, jag var inte ens öm direkt efteråt. Det enda jag inte kommer undan är eftervärkarna, de är inte roliga, men jag har klarat mig otroligt bra måste jag säga.
    Eftersom det bara är 8 månader sedan jag slutade amma så rann mjölken till redan första dygnet så även Emily är nöjd.
    Hur mår du själv nu?


    A new idea is like a child. It's easier to conceive than to deliver.
  • Muminski

    Åh Mamasnest.. hoppas det går så smidigt för mig med Väntar med späning på bilder av underverket

    Jadå det går bra, jag är hemma igen och tar det lugnt. Det är så svårt. Var nyss uppe på vinden.. för jag "ska ju bara" men då kom mannen och ryade till. Har sd hela tiden och får hjärtrusningar av dessa men det är visst ingen fara. I övrigt mår jag bra.


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Medelålders
    C Elegans skrev 2007-06-23 23:11:28 följande:
    Ciccilionaa skrev 2007-06-21 14:13:30 följande: Jag förstår inte varför du vill kräva igångsättning pga GBS? Jag har aldrig hört talas om att man gör igångsättning eller snitt pga GBS. Risken att ditt barn skall skadas av GBS är mycket liten, speciellt eftersom det redan är fullgånget, och det finns ju risker med igångsättning också. Den största risken med GBS är ju att barnet föds för tidigt, så tidigt att det inte kan överleva eller så tidigt att det har nedsatt immunsystem och således lättare infekteras. Hälften av barn som föds av mödrar med GBS får GBS själva, men av dessa barn är det bara ca 1% som blir sjuka. Överföringen av GBS kan förhindras om kvinnan behandlas med IV-antibiotika minst 4 timmar före förlossningen. Risken för överföring är större om barnet föds för tidigt, om kvinnan får högre feber än 38C eller om vattengången är längre än 18 timmar. Jag har haft 4 UVI under min graviditet och i princip hela tiden varit GBS-koloniserad med mer än 100 000. Risken att barnet skall smittas under graviditeten är försumbar - däremot skall man vara uppmärksam på det står i paragrafen ovan - feber och lång vattenavgång - samt försäkra sig om att man får IV-antibiotika i god tid före förlossningen. Om vattnet går skall du genast ringa förlossningen och då skall du tala om att du har GBS. Jag är inte helt med på hur du menar att igångsättning skulle minska risken för GBS-överföring. Det är ju antibiotika under förlossningen som är det viktiga skyddet mot överföring, och det får du ju oavsett om förlossningen startar naturligt eller om du blir igångsatt.
    Det kan ju också vara så att man är en "snabbföderska" och troligen inte hinner med att få antibiotika i minst fyra timmar före förlossningen, och att man därför funderar ang igångsättning. Så är det nämligen för mig. Ingen av mina tidigare förlossningar har tagit mer än drygt 2.5 timme och därför förde jag ett samtal med min BM om igångsättning. Men det var INTE aktuellt i mitt fall (o inte i mitt landsting), däremot bör man väl medicinera bebis då istället när den väl kommit ut.
    Mamma till fyra grabbar....& en liten tjej i juli!!!
  • Gellan

    Riskerar även en bebis att få GBS som föds via snitt ? Bara nyfiken, har inte följt tråden kanske det står någonstans......

  • Rebeckah
    Gellan skrev 2007-06-24 22:12:58 följande:
    Riskerar även en bebis att få GBS som föds via snitt ? Bara nyfiken, har inte följt tråden kanske det står någonstans......
    Ja, bebis KAN ju i sällsynta fall smittas i livmodern...men på förlossningen så ska inte bebis smittas om man snittar, nej.
    ♥ Mamma till Victor 980815 och Alvin BF --> 070705 ♥
Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!