• Anonym

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • MLT
    Svar på #169
    Som jag skrev så gällde det elräkningen som fått månadens ekonomi att haverera och vart ringer man angående sin elräkning? Jag kanske borde varit övertydlig och skrivit att hon ska ringa till elbolaget, men antog att man kan tänka ut det själv. För övrigt var det enbart till för att hjälpa.

    Vi bor inte på 50kvm var, min dåvarande sambo är död och bor ingenstans. Studerar inte längre, utan jobbar. Jag bor själv på 65kvm och har inte räkningar för hyra, el och bredband för 7000:- i månaden, utan långt under den summan. 
  • Tingelinga

    Hjärtlös---kritisera en nödställd, t.ex. "Du har dig själv att skylla."
    Ställa upp sig själv som "norm".
    Oförmåga att leva sig i andra människors situation.

    Madlin---beklagar!

  • Polly S
    Svar på #169
    och din enda lösning på det är att ge TS pengar?
    hur hjälper det henne i längden?
  • Anonym

    vem har skrivit att TS har sig själv att skyla?

    och vad beklagar du?!


    Tingelinga skrev 2009-03-05 19:04:21 följande:
    Hjärtlös---kritisera en nödställd, t.ex. "Du har dig själv att skylla." Ställa upp sig själv som "norm". Oförmåga att leva sig i andra människors situation. Madlin---beklagar!
  • MLT

    TS, för att förtydliga vad jag menar: Om du har såna utgifter för hyra, el och bredband (får man ens ha det för soc?) så anser de att du bor för dyrt och att om du bodde billigare, dvs i den prisklass som de flesta faktiskt bor, så har du råd med mat. Därför har de ju inte nekat dig pengar till mat, utan de anser att du har råd med mat om du har normala räkningar.

    Med det säger jag inte att jag tycker dom har rätt eller fel, jag bara gav mitt spontana svar på din fråga och gav egna exempel för att förklara hur man bättre kan få pengarna att räcka.

  • lokisse
    Tingelinga skrev 2009-03-05 19:04:21 följande:
    Hjärtlös---kritisera en nödställd, t.ex. "Du har dig själv att skylla."Ställa upp sig själv som "norm".Oförmåga att leva sig i andra människors situation.Madlin---beklagar!
    vem borde vi skylla pa? vem är ansvarig för ts situation om inte ts?
    att sätta sig själv som norm är det enda man kan gjöra man  kan enbart utag fran sig själv om man inte vill dikta ihop nagot som är helt taget ur det bla. Altsa för att kunna svara maste man ta en nornm för att dena norm inte ska vara en lögn maste man utga fran sig själv och sina egna erfarenheter.
    var är här oförmaga att leva sig in i en anna person?
    De omnibus rebus et nonullis aliis
  • Teeeeess

    Jag har bara läst lite snabbt igenom detta nu, men..

    Jag var också student för ett år sedan och var bosatt i Skåne. Jag hade drygt 7500 kronor i månaden och att ha en hyra på 5300 (om det nu stämmer att det är så) håller inte i längden, det kan jag säga redan nu.

    Jag vet inte i vilket "län" du är bosatt i. Men i staden där jag bodde räknade SOC som så att du ska leva på existensminimum. Ditt CSN är existensminimum tyvärr. Du räknas som ensam då du troligtvis bor ensam och då är det MAX 3500 kronor till hyra och sen 3000 drygt till dig själv som du får dela upp på hygien, mat, kläder, bredband, telefoni etc.

    Det enda jag kan tipsa dig om är att söka en billigare lägenheten, eller hyra ut en del av din lägenhet till någon annan och om det inte finns i din stad leta i en närliggande stad efter en lya med lägre hyra och sen så du kanske kan lägga lite pengar på busskort istället.

    Jag bodde i en stad fyra mil från staden där jag pluggade. Hade en liten etta för 2800 i månaden och sen la jag en tusing på busskortet i månaden som tog mig till o från skolan. Det är inte så farligt!

  • Tingelinga

    Medkänsla. Empati. Allt det där:
    Jag möter - precis som några av er här - nödställda människor.
    Om jag svarade dem utifrån mig själv, när det berättar om sin smärta, skulle jag göra dem illa. Varje människa är och har rätt att vara sitt eget subjekt.

    Empati - det jag efterlyser här - handlar om att kunna tänka/känna sig i en annan människas situation och svara utifrån den förståelsen.

    Ni skrämmer mig.

  • lokisse

    att visa empati är inte det samma som att tycka synd om eller stryka medhars utan att kunna leva sig in i situationen. dom flästa som skriver har ju själva varit i liknande situationer och vet att det inte hjälper att man tycks synd om., da sitter man i samma sits igen nästa manad 


    De omnibus rebus et nonullis aliis
  • sasssyy

    TS, jag vet inte om du läser här längre för debatten har ju helt spårat ut och kretsar istället kring hur man uttrycker sig istället för det du frågade om.

    Jag tror att du har fått svar på frågan.. ja (tyvärr) så har de rätt att neka dig matpengar. Vi är vuxna och ska kunna ta ansvar för våra pengar och räkningar. Alla hamnar någon gång i klistret men du har fått massor av tips här för att undvika att hamna där i fortsättningen.

    Sen kan man tycka vad man vill om oss som svarar här men jag tror inte någon av oss menar att hacka på någon utan vi gör det vi kan i de positioner vi är.
    Jag är inte typen som lallar och daltar med folk jag inte känner. Vi känner bara EN sida av storyn här, alla historier har flera sidor, minst så många som det finns inblandade och jag väljer i detta läget att ställa mig neutral och därför ge konstruktiva tips.
    Om någon anser att det är att klanka ner på en TS så är det den personen som har problem- inte jag. Vi väljer att tolka den tolkning som ligger oss närmast.

    Man kan också tycka vad man vill om socialtjänstens regler, men även där gäller det att man har flera sidor att tänka på och man serveras oftast bara bidragssökandes story och då måste man hålla sig inom givna ramar. Om man ger någon pengar bara för att vara snäll, kan man vara tvungen att neka en annan för att budgeten helt enklet inte tillåter det. Det är lätt att sitta och gapa om att det är fel och orättvist, men det kanske är dags att vi som vuxna inser att livet ÄR orättvist, vi kan aldrig få milimeterrättvis och det gäller att se efter sitt eget hus och att lära sig ta hand om sig själv.

    Att påstå att matpriserna har stigit med så mycket som flera tiotalet procentenheter är BS, matpriserna HAR stigit men det finns fortfarande mycket billiga alternativ, och bor man i en ort där hyrorna är offantligt höga finns det också många billiga butiker som Lidl och Netto, kanske inte bästa kvaliteten alla gånger, men man får nog välja lite där som student, kvalitet eller mättnad

    Möter man många människor i kris måste man kunna relatera till sig själv, man måste kunna känna empati, det kan man endast göra om man kan försätta sig själv i den sitsen ELLER om man har upplevt det själv. TYCKA SYND OM är inte detsamma som EMPATI, det är ett semantiskt missförstånd. EMPATI är inte att åka till afrika och ge bönderna mat, EMPATI är att åka till afrika med jordbruksmaskiner, att gräva efter vatten och lära dem odla sin egen mark för att framställa sin egen mat och därmed få ett egenvärde

Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?