Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Impertiff skrev 2009-04-30 14:01:36 följande:
    en glad skrev 2009-04-30 13:56:53 följande:
    Hm... det var ett tag sedan jag läste mommo... vilka av de andra barnen tog hand hand om? I mitt minne var det de äldsta två som flyttade till sin pappa när Anna, tillsammans med de andra barnen, flyttade till Egypten. Och när hon kom hem därifrån stannade de kvar hos sin pappa.
    Och jag kan inte alls hennes barn, men jag vet att jag reagerade på det storsinta i att pappan tog hand om även andras barn under tiden AW ägnade sig åt annat ...
  • en glad
    Silverkatten06 skrev 2009-04-30 14:05:53 följande:
    AW har kommenterat artikeln på aftonbladet:

    Anna Wahlgren, 66 år, Idag 11:06gfx.aftonbladet-cdn.se/template/ver1-0/gfx/sn...); background-repeat: no-repeat; background-attachment: initial; -webkit-background-clip: initial; -webkit-background-origin: initial; background-color: transparent; padding-left: 13px; background-position: 0px -129px;"> Käre Lars H, du anklagar mig för barnmisshandel, talar om Baby Shake Syndrum och varnar folk. Jag är smått bestört. Vi har talat om barnmisshandel förr, du och jag. Efter mitt larm 1980 - SPÄDBARN DROGAS, som det stod med krigsbokstäver på Expressens löpsedel - slutade du (nästan) skriva ut Theralen åt små barn som inte sov. Du talade om det för mig i vår korrespondens. Året efter "Barnaboken" 1983 skrev du "Barnapappa" - vilken söt titel! - och kom hem till mig och gav mig den. Vad har fått dig nu att sälja din själ? Du vet mycket väl att jag inte är någon barnmisshandlare. Du vet mycket väl hur mycken barnakärlek och inspiration du hämtat från mig. Jag är besviken. 

    Jag tycker det är intressant att hon inte alls nämner själva tryckpressen som artikeln handlar om utan istället koncentrerar sig på att kritisera Lars H Gustafsson för att sälja sin själ. Även detta sätt att bemöta kritik genom att försöka ge skuldkänslor över en relation är väldigt sektliknande... 
    Men så är det när man är pressad - det är alltid mycket lättare att angripa person än sak då ....
  • en glad
    jarovean skrev 2009-04-30 14:16:35 följande:
    Tycker Anna W ofta har jätte sunda tankar o råd att ge. Läst hennes bok o tycker den är jätte bra!! Tycker nog risken generellt i Sverige är att vi är för daltiga med våra barn, och att föräldrar inte tar sitt ansvar i uppfostran än vice versa...Sen tycker jag inte hon har rätt i allt...men det har verkligen inte jag heller!Måste oxå säga att tonen här mot henne känns nästan lite som lynchstämmning faktiskt ganska obehagligt.
    - ja, det blir lätt lynchstämning när ingen någonsin får förklarat hur AW tänker när hon, som jag tycker, uppmanar föräldrar att plåga sina barn ... jag har 1000 frågor att ställa till henne, men försöker man i hennes forum blir man omgående avfärdad och utsparkad - så det gav jag upp för flera år sedan ....
  • en glad

    en glad skrev 2009-04-30 14:21:00 följande:


    - ja, det blir lätt lynchstämning när ingen någonsin får förklarat hur AW tänker när hon, som jag tycker, uppmanar föräldrar att plåga sina barn ... jag har 1000 frågor att ställa till henne, men försöker man i hennes forum blir man omgående avfärdad och utsparkad - så det gav jag upp för flera år sedan ....
    Jag minns också hur AW själv skrev då hon öppnade upp sitt forum i egen regi, efter en schism med den som skötte det tidigare, att här skulle det bli öppenhet och högt i tak och alla skulle känna sig välkomna - det vore verkligen på sin plats att fråga om hon själv tycker att det blev så?
  • en glad

    olga1979 skrev : "Det har vi, naturligtvis och vi har väldigt olika uppfattning om det. Det finns de som tycker att AW förmedlar "Tryckpressen" för brutalt på filmklippet och det finns de (exempelvis jag själv) som tycker att det är ett riktigt bra klipp."
    - och hur mottas då den interna kritik som framförs? Är det ok för AW att ni kritiserar henne (och får ni vettiga förklaringar på hur hon tänker) eller förlorar man statusen dipl kurare eller hjärtebarnskontrollant då?"

    "I min värld är det pjosk att omtala detta som misshandel och det är näst intill chockerande att driva polisanmälan mot AW p.g.a. detta."
    - men det är väl inte din sak att avgöra vad som är värt att polisanmäla eller ej? Jag vidhåller att AW uppviglar föräldrar till en uppenbar risk att misshandla sina barn. Bara liiite för mycket affekt, frustration eller varför inte, trötthet(!) så är de där - det finns inga marginaler och det borde hon inse "den fantastiskt kloka och kärleksfulla AW".

    "Vidare tror jag mig veta att detta inte bara handlar om missförstånd utan diametralt motsatta åsikter om spädbarnsvård, och en stor portion ovilja hos antagonisterna att inse att även detta handlar om åsikter."
    - För mig och helt säkert också för Lars H Gustafsson , handlar det om evidensbaserad kunskap om vad ett barn tål såväl fysiskt som psykiskt... för mig räcker det inte med det "tunnelseende" som erfarenhet ofta medför och som AW, enligt mig, gett ett ansikte....

    Det finns ingen lag på hur man ska ta hand om sina spädbarn!
    - det är ju det det gör! Från BO.s hemsida:

    ""Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling?.

    Förbudet mot barnaga i föräldrabalken gör brottsbalkens regler tydligare eftersom misshandel av barn förr i tiden var tillåtet om det skedde i uppfostringssyfte. Det var därför nödvändigt att i föräldrabalken tydliggöra att det nu är förbjudet.

    I förarbetena till föräldrabalken sägs det vad som ska gälla. Med kroppslig bestraffning menas främst en handling som innebär att barnet skadas fysiskt eller känner smärta. Det gäller även om det är ett lindrigt slag eller en hastigt övergående smärta. Förarbetena till lagen är tydliga och innebär att våld inte får användas i bestraffnings- eller uppfostringssyfte."

    Och kränkande behandling är bla att utsätta barn för sådana omsorgsbrister som medvetet obytta bajsblöjor och att sova i kräks, som AW rekommenderar .. eftersom Metoden (med stort M) är viktigare än barnet! (Detta sista stycke är min egen kommentar)

    "Nära Föräldrar har inte knäckt koden, är inte "Sanningen, vägen och livet"."
    - Och där kom det! AW-anhängarnas eviga antagande att alla som inte gillar AW är NF!!! Så är ju naturligtvis inte fallet (även om NF ligger mil närmare modern spädbarnspsykologi än vad AW gör!)

  • en glad
    jarovean skrev 2009-04-30 15:47:02 följande:
    Ska försöka vara tydlig så det inte blir missförstånd.När man orkar sätta sig i bilen eller gå ut med vagnen för att få sitt barn o sova har man inte upplevt den trötthet som jag pratar om.Den trötthet gör att vanliga människor bla skakar sitt barn så hårt att dom skadas. Den trötthet som får ens hjärna att inte fungera som vanligt. Den trötthet som man kan använda som tortyr (när man håller människor vakna o väcker dom hela tiden)I stället för att hamna i dessa situationer som jag kallar för kris så tror jag att tillämpa AWs metoder, även om dom inte är att föredra, kan vara en lösning.Jag har full respekt för alla som blir upprörda o tycker det är för hårdhänt men hennes metoder ger inga hjärnskador. Jag tycker inte hennes metoder är misshandel alls o där tycker jag att ni drar det för långt.
    - fast vilket säkerhetstänk har AW - undrar jag? Säger hon någonsin; skaka inte för hårt - små bebisar tål inte det! Eller; ryck inte för hårt i vagnen så att barnets nacke riskerar att skadas... Har aldrig hört det - och vet du säkert att inget barn blivit skadat pga att föräldrar missförsått detta med Attityden och tagit i för hårt? AW borde ta ansvar och inse vad hon håller på med - hon som utger sig för att vara barnens vän!
  • en glad
    MalinEddie skrev 2009-04-30 18:55:33 följande:
    Här har du inläggetAnna Wahlgren, 66 år, Idag 11:06 Käre Lars H, du anklagar mig för barnmisshandel, talar om Baby Shake Syndrum och varnar folk. Jag är smått bestört. Vi har talat om barnmisshandel förr, du och jag. Efter mitt larm 1980 - SPÄDBARN DROGAS, som det stod med krigsbokstäver på Expressens löpsedel - slutade du (nästan) skriva ut Theralen åt små barn som inte sov. Du talade om det för mig i vår korrespondens. Året efter "Barnaboken" 1983 skrev du "Barnapappa" - vilken söt titel! - och kom hem till mig och gav mig den. Vad har fått dig nu att sälja din själ? Du vet mycket väl att jag inte är någon barnmisshandlare. Du vet mycket väl hur mycken barnakärlek och inspiration du hämtat från mig. Jag är besviken.www.aftonbladet.se/wendela/barn/article501576...
    Undrar varför hon måste kommentera titeln på boken "Barnapappa" (söt titel) hoppas inte det är för att, insinuant, förminska boken (som är en utmärkt, inkännande bok om föräldraskap!), pappor (som är mycket viktiga i sina barns liv) eller Lars H Gustafsson själv?
  • en glad

    Annifrid skrev : Barn föds utan dygnsrytm."
    - hur kan de göra det? de har ju funnits i mammas mage och följt hennes rytm i 9 månader!

    "Lär era barn sova, med vilken metod eller ickemetod ni vill, men sluta med detta curlande och smutskastande av folk som bbara vill väl, eller vad ni vill kalla det."
    - nej man behöver inte lära barn sova. Dock måste man som vuxen ge dem förutsättningar för sömn - lägga dem, ge dem lugn och ro, trygga dem in i sömnen (men inte genom att överge dem och tänka "ut istället för in" (= en AW-devis) om de är ledsna då de skall lämna den vakna dagen...

    "det finns en massa saker vi måste lära våra barn, även om det innebär lite skrik och protester från barnen."
    - färre än vad många AW-föräldrar invaggas i att tro, eftersom barn identifierar sig med sina anknytningspersoner om samspelet är gott.... då anpassar sig barnet - det behöver inte läras/betingas!

  • en glad
    liv10 skrev 2009-04-30 22:55:56 följande:
    då har vi uppfattat AW´s metoder olika. (men jag är absolut ingen expert på dem, har bara läst hennes böcker av ren nyfikenhet- läser det mesta jag kan komma över om föräldraskap då man alltid lär sig nåt)jag uppfattar absolut inte att det handlar om att visa vem som bestämmer, snarare att konsekvent stå fast vid att sömn skall vara något rutinartat, tryggt och något som skall komma naturligt istället för att som många barn få skrika sig till sömns...
    och vad är shn - om inte en skrikmetod? Och en metod att ignorera barnets signaler eller i "bästa" fall omformulera dem till "frågor"?

    Mamma 1 skriver i AW-forum:
    I natt gjorde jag så att jag lät honom stå så, men gick in efter ett tag när han inte alls lugnade sig, lade tillrätta, lugnade, ramsade mig ut..... Vi höll på i 1 timme och 45 minuter!!! Skall det vara så??? När han äntligen somnade låg han och snyftade i sömnen i en halvtimma efteråt!

    Mamma 2
    På morgonen skrek han i över två timmar innan jag gjorde morgon och tog upp honom, utan att han hade somnat om. Jag var redo att ge upp altihopa och tyckte jättesynd om honom.

    Mamma 3:
    Inatt blev en mardrömsnatt. Hon vaknade vid kvart i elva när jag precis hade lagt mig. Sedan skrek hon i omgångar (tyst max en minut emellan) och det blev MÅNGA ramsor och tilloch med två gånger när jag gick in för jag FICK NOOOOOOOG Hon höll på i sammanlagt två timmar. Klockan ett sov hon först.

    Mamma 3 ? återigen:
    Som det är nu, är det oftast c:a 15-30 minuters skrik och ibland ramsande innan hon somnar.
    Det har snart gått tre veckor på kuren så jag tycker nog att det borde sitta bättre än så.

    Anna Wahlgren svarar mamma 3:
    Du jamsar, fastnar och dröjer dig kvar. Gör inte det Säg ifrån på skarpen och gå INTE in. Lyssna inte mer på eländet. Hon slutar gapa när det inte "lönar" sig Dags alltså för kurens brutalare sidor Öva upp ramsan så den sätter punkt för själva jordklotets rullningar. Gör andra ljud i huset som inte har ett skvatt med henne att göra och som får grannarna att fly. Hon ska inte ha någonting för en sådan cirkus som du låter henne hålla på med nu. Du ska verkligen inte höra henne över huvud taget (som hon ska tro) och inte göra ett dugg mer än ramsa högst två ilskna gånger (x4) per kväll och per ev. gång på natten. Ge henne "den tomma tiden" att TRÖTTNA
    PS Mörkret skrämmer henne inte alls Du går ju vakt Var inte så jä-a blödig, ÅT henne Det är det hon spelar på, och det gör ju ingen människa glad, eller hur

    Mamma 4 skriver:
    Hjäälp!! Nu är vi desperata!! Vad ska vi göra?? Att lägga tidigare och ge mer mat på kvällen fungerar inte. Nu när det är vintertid vaknar sonen 4.30. I morse skrek han mer eller mindre hysteriskt från 4.30 till 6, då vi gjorde morgon. Jag grät och känner mig nu väldigt uppgiven. Vi kan inte ha det så här.

    Anna Wahlgren svarar:
    Du har tagit upp honom för att amma honom, eller hur, och då när han "skrikit mer eller mindre hysteriskt", eller hur Det räcker. Det är fel svar. Tvätta rent vad gäller 1. begreppet hysteri (en hysterisk unge antingen kräks eller svimmar eller båda delarna), 2. din attityd. Han står inte ut med din osäkerhet. Betrakta hans skrikande som frågor, inte missnöjesyttringar. För det är vad det är: frågor. Bestäm dig för vilka svar du ska ge. Motsägande och förvirrande, eller säkra och betryggande Läs på! Du tycker synd om både honom och om er ömma själva. Alltså tycker han synd om sig själv. Ta ur honom det
  • en glad

    Annifrid skrev: "En kur är en tuff natt och det tuffa består i att man inte plockar upp barnet ur sängen., bajsar barnet byter man i sängen, man lär barnet att på natten sover man. man lär visar och leder barnet till självständighet. sluta nu."

    - Märklig inställning tycker jag att uppfostra en 5 månaders bebis till självständighet!! För mig är det liktydigt med att avgå som förälder....

Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.