Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Jazlene skrev 2009-05-09 20:54:55 följande:
    Jag gissar bara att det inte bara är AW anhängare som tex läser barnafostran delen i AW forumet. För en som inte behöver sömnråd så är väl den delen av forumet det aldra bästa och mest lärorika. Man är ju helt från vettet om man inte blir "hooked up" på alla förträffliga råd som ges där.Jag smygläser själv massor jusst den delen av forumet.Men samtidigt är jag en kritiker som ifrågasätter en del. Tex detta med tryckpressen och en hel del annat.Men tror som sagt att SHN tanken var god eftersom denn kom till av Anna i en protest mot 5 mm, men har gått helt fel och knappar in på topplistan över den värsta skrikmetoden någonsin
    - jag är ingen fan av AW:s "uppfostransråd" av äldre barn heller.... det var länge sedan jag läste på det forumet och tänkte att det kanske ändrat sig - men inte då - hittar återigen stolligheter om ensamlek, kissträning, scheman om social delaktighet mm mm
  • en glad

    Fast jag gillar inte begreppet "delaktighet" - för mig innebär det en obalans; barnet är delaktigt i den vuxnes värld, inte tvärtom.... jag föredrar det vedertagna begreppet "samspel" då barnet givetvis är "med" i den vuxnes värld men där också föräldern är med i barnets värld dvs leken - som ÄR barnets arena... det är en annan sak som jag har svårt med då det gäller AW - att hon inte anser att vuxna skall leka med sina barn... för mig strider det mot all psykologisk kunskap/forskning - för faktum är att genom samspel och lek med föräldrarna lär sig barnet _allt_ om livet!

  • en glad

    Impertiff skrev: "Gällande lekandet så är jag inte mer insatt i det hela än att jag inte tror att Anna regelrätt "leker" med barn."

    Nej, hon gör ju inte det... kanske av okunskap (som vanligt?) :

    "Nej, man behöver verkligen inte leka med sina barn. Det är de betydligt bättre på själva. Det de behöver är tillgång till en fungerande vuxenverklighet, som de kan bearbeta med sin lek, och viss materiel eller vissa förutsättningar, som vi kan ge dem som form för ett innehåll de sedan skapar själva. Att "lära barnen lekregler och få med barn som blivit utanför" kan knappast kallas lek, eller hur - det är något annat, i bästa fall pedagogik. I vår tid, i vår kultur, har en barndom som är unik i världshistorien sett dagens ljus: vuxna gästspelar i barnens värld, när de vuxna kan och vill, i stället för att ta in barnen i sin egen värld, när barnen kan och vill. Detta är omvända världen. Anser jag. Barns lek är, eller borde vara, deras egen, och de borde få vara i fred för oss evinnerligen styrande vuxna. Jag önskar du hade fått lära dig mer av Maria Montessori och mindre av Barnstugeutredningens fromma men verklighetsfrämmande, barnvärldstillrättalagda "förhoppningar". Kram! Anna"

    "Det gör inte jag heller. ..... Men ytterst sällan sätter jag mig på golvet och leker "mamma-pappa-barn" till exempel."
    Synd, tänker jag, för det är genom leken på barnets arena som den bästa inlärningen sker om samspel, sociala koder, turtagning, hur man "läser" och svarar på varandras signaler osv. Barnterapi (på BUP tex) bygger mestadels på lek och det finns även en familjeterapiform som handlar om samspel och bygger på föräldrars lek med sitt barn i terapirummet (BOF - barnorienterad familjeterapi). När barn leker så läker de och utvecklas!

  • en glad

    Impertiff skrev: "Lika viktigt som det är att göra saker tillsammans är det att låta barnet få vara ifred och pyssla själv."

    - Absolut är det gott om barn väljer att leka ensamma, den stund de så önskar .... MEN AW:s ensamlek handlar om en påtvingad metod att barnet skall lära sig leka ensam 1-2 timmar varje morgon... Det är som vanligt med henne hon anser att barn måste lära sig det de ändå kommer att utveckla när det är så dags - som tex att leka ensamma ...

    AW: "Sikta på tio minuter till en början (2 tim kan man inte räkna med förrän efter ett år, tidigast) och stornma in mitt i alltihop som om du ville dela hennes alldeles fantastiska upplevelser (en sekund eller två). Och ta henne glättigt därifrån till nästa aktvitet, så att hon längtar efter att få fortsätta nästa dag med sin underbara ensamlek.

    Hög och glad musik kan funka bra till ensamleken. Om inte annat befriar du dig själv från överkoncentration

    Försök avhålla dig från trafiken. Låt henne stå och bryta samman bäst hon orkar ett par gånger, tills hon själv kommer på att det är mycket trevligare att låta bli och helt enkelt struntar i att resa sig. Men då vill det till att det är vansinnigt spännande i sängen"

  • en glad

    Lady Morpheus skrev 2009-05-10 18:59:57 följande:


    Alltså ,jag förstår inte hur en sk expert kan sitta och säga att "Kan han få in lilla låret så det fastnar, kan han få ut det också. Men det kräver sin man och sin möda! Och från er sida, upphöjt tålamod. Stör honom inte i det arbetet. Han har ingen anledning att lära sig av några erfareheter som andra gör åt honom." Undra om hon skulle gett samma råd den gången vår son fastnade mellan spjälorna i en stol med sitt knä? Jag kan tala om att hans knä svullnade upp till det dubbla och vi fick såga sönder stolen för att få loss honom. Tänk om det hänt någon osäker förälder och så ställer dom frågan på AWs forum och få till svar att han ska lösa det själv. Va f*n rent ut sagt. (usch nu blev jag illa till mods)
    Somliga skulle nog definiera det som rent sadistiskt! Och hennes slagord (ett av dem) är att "barn skall njutas och njuta själva.." Njuter barn av de råd hon ger deras föräldrar?
  • en glad

    Jea Szym skrev 2009-05-10 19:05:08 följande:


    Beyond Eternity skrev 2009-05-10 17:49:55 följande: ja hon har nu just fyllt 9mån , men ja, hon har lekt sen 8 mån med början 5min och nu upp till 20min, JA! och hon GILLAR det starkt!
    - jag undrar också vad syftet med ensamleken är? Och behöver barnet pushas (för tidigt?) till något som ändå kommer av sig själv så småningom? För visst känner du väl till att alla friska barn emellanåt tycker om och väljer att vara för sig själva?
  • en glad

    Jag, som är Jesper Juul-fan, gillar hans fundering om varför det pratats så mycket om curlingföräldrar och så väldigt lite om pushingföräldrar trots att de senare är minst lika förödande för sina barn....

  • en glad

    Jea Szym skrev: "ensamleken ger man möjlighet att utveckla barnets EGEN kreativitet och problemlösning utan att den vuxna ständigt tar över."
    - och den utvecklingen sker inte annars då menar du? Ingår inte problemlösning och kreativitet normalt i alla barns utveckling?? Finns det forskning som styrker att ensamlekande barn är bättre utvecklade på det området? Det vore intressant att veta - för all forskning jag känner till säger att barns utveckling alltid sker i samspel med sin omgivning och bäst utvecklas de som har tillgång till kärleksfullt vuxenstöd i sitt hem ...

  • en glad

    Men AW:s syfte med ensamleken var ju helt klart att hon skulle få en stund i lugn och ro på morgonen och skriva för att "försörja ungskocken" det handlade således inte om barnens kreativitet!! Möjligtvis hur de skulle få i sig mjölken och skorpan (=frukosten som de skulle äta själva i sängen) som hon riggat vid deras sängar kvällen innan då (om jag minns rätt)

  • en glad

    Jea Szym skrev : "ensamleken är en alternativ metod, man kan öppna barnet för olika sätt och sen ser man vad som bäst går hem!"
    en helt onödig pushingmetod dkulle jag vilja definiera det som...

    "men ja, det har jag hört av terapeuter och barn psykologer FÖRE jag började med ensamleken, att detta är ett smart sätt."
    - märkliga behandlare som rekommenderar en avvisande uppfostringsmetod utan samspel med sin anknytningsperson ... på barnhem har barn också påtvingad ensamlek i sina spjälsängar och det vet man ju hur det blir....finns många undersökningar på det!

    "och detta ska alltså INTE utesluta sampelet med den övriga omgivningen."
    - fast i stunden gör det ju det.... den vuxne skall "inskränka trafiken" enligt AW även om barnet "bryter ihop" en eller flera gånger...eller fastnar med benet!

    [/citat]

Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.