Inlägg från: NoMercy |Visa alla inlägg
  • NoMercy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Pucko Buffy skrev 2009-08-07 12:02:37 följande:
    Grattis till en bra läkare. Har du hypo så är ont i leder och muskler ett symptom som många drabbas av. Du kanske behöver göra testet med att samla urin under ett dygn för att sedan skicka det på analys och se om du har tillräckligt med hormon i kroppens celler. Jag har käkat duroferon och de stoppar endel men inte så som andra järntillskott. Köp hem lite duphalac eller liknande och ta om det blir tvärstopp (står på flaskan hur du ska göra) det smakar apa men har hjälpt min mage att funka någerlunda då jag äter citodon som också stoppar upp. Tipps på mat är ju alltid spenat, broccoli, leverpastej, blodpudding m.m ;) kanske inte alltid det godaste men vad gör man....
    Även kortisolbrist kan ju ge dessa symtom, men det hänger ju ihop med hypon det med isåfall. Just min tunga är det som gör att jag får dom tankarna.
    Men visst är det väl Niferex som är snällare mot magen? Tänkte lite på blutsaft också. En tur till hälsokosten får det nog bli, utöver duroferonet. Nu ska det laddas. Tur jag gillar leverpastej och blodpudding, för att inte tala om levergryta.
    Äcklak
  • NoMercy
    Skruttis1979 skrev 2009-08-07 12:08:37 följande:
    jag åt duroferon i 2 år och klarade det fint! Åt 2 tabletter om dagen.Nu äter jag det periodvis, för att fylla på depåerna (även om mitt hb ligger runt 130-140).
    Som mig då. Hb:t alltså. Vilka symtom har du haft på järnbrist då?
    Jag får väl hämta ut dom och testa helt enkelt.
    Äcklak
  • NoMercy
    Skruttis1979 skrev 2009-08-07 12:18:05 följande:
    vad sa din läkare igår angående vitaminerna??Det började med att de såg järnbristen, det var 2005. Jag sökte för trötthet, håravfall och ledvärk och blev skickad till en reumatolog. Han i sin tur såg järnbristen och skickade tillbaka mig till allmänläkaren. Då fick jag utskrivet järn, b-12 och folacin.Sen 2001 har jag kunnat se i gamla provsvar, att jag legat på gränsen till för lågt i T4 och högre TSH, men inga åtgärder gjorts förrän nu i mars, då jag fick en uuuunderbar läkare.Symtom jag haft sen tonåren och framåt, och som blivit värre och värre;svettningar framför allt om natten,huvudvärk,tröthet,riklig mens,järnbristb-12-bristfolatbrist,depression,håglöshet/slö/slapp,håravfall i mängder,synen blivit sämre,lätt för att gå upp i vikt,you name it.. har säkert glömt hälften.
    Just det, vitaminerna. Det blev ju bortglömt, vi pratade om så mkt annat, så jag fick nog inte fram hälften jag skulle sagt.
    Svettningar om nätterna har jag haft, men det försvann när jag fick hormonspiralen, tror jag. Länge sen jag hade det nu ivarjefall.
    Men har du värden på TSH och T4 som fortfarande ligger inom referensramen?
    Äcklak
  • NoMercy

    Funderar på hur jag skulle må om jag plockade bort Levaxinet för att börja om från 0. Mina prover har ju alltid varit "bra". Om jag plockade bort det, hur länge skulle det dröja innan mina prover är "normala" alltså helt mina egna...Ja hoppas ni förstår. Sen hur jag skulle må är ju en annan femma.

  • NoMercy

    Pucko Buffy skrev 2009-08-13 21:13:41 följande:


    Hmm jag är inte riktigt med, förklara gärna mer hur du mår och känner. Har du en underfunktion så kommer du defenitivt må sämre om du slutar med medicinen. Har man hypotyreos så stannar inte värdena på något som är "normalt" utan de fortsätter sakta sjunka för att bara bli sämre och sämre. Även om man har en liten funktion kvar i körteln så blir värdena sämre med tiden. Visst man kanske inte mår pyton i början och man vänjer sig efter ett tag att må skrutt. Men man tar på de reserver man har och till slut är risken att de blir så dåliga att man riskera hamna i koma eller i värsta fall dö.Tyvärr är det så med den här sjukdomen att det tar tid en jäkla lång tid ibland att bli frisk. De flesta blir friska och helt återställda, men man kan inte jäkta på det. Kroppen tar den tid den behöver för att läka ut. Sen finns det en liten klick som inte blir som de var innan och det vet man inte idag varför det blir så. Skickar en stor kram/PB
    Men iom att mina värden alltid varit bra. Jag fick ju Levaxin pga den kliniska bilden. Struma och de besvär jag hade. Nu har jag återigen besvär och dessutom en lätt järnbrist alt sekundär anemi som man då inte vet vad den beror på. Ska ju ta fler prover men känner att tänk om man skulle fasa ut Levaxinet och börja om från scratch. Hur blir mina prover om jag inte tar dom alls? Och hur lång tid tar det innan proverna visar "basic" värden alltså när det Levaxin jag tillfört kroppen är borta?
  • NoMercy

    Pucko Buffy skrev 2009-08-13 21:25:25 följande:


    Ahh nu är jag med. Det tar några veckor sedan sjunker nivåerna i blodet. Men har man hypo så är det inte ovanligt att man har just järnbrist och framförallt B12 brist. Jag hade tokdåliga järnvärden när jag var som sjukast. Sen kan man ha mer än en bakomliggande orsak. D.v.s det behöver inte vara hypon som gör att du har dåliga järnvärden. De har inte planerat vidareutreda dig?
    Alltså, jag har träffat en ny läkare en gång, pga tilltagande ledvärk och mkt taskigt humör, irritation och låg stressnivå. Inte sån uttalad trötthet den här gången. Nu märker jag också att jag svullnar mer. Han är ju mkt tillmötesgående men när jag frågar om varför jag har järnbrist (Hb 140) så hävdar han bara kvinnor blöder. Jo, men inte jag. Inte sista halvåret. Pga Hormonspiral. Fick tips på en annan sida om att värdena mer tyder på sekundär anemi, kanske från nån inflammation. Men mina inflammationsprover var ju ok. Jag själv tänker på kortisolbrist, av nån anledning (B12 var ok men skulle ta ytterligare varianter).
    Men en tanke var att ta bort Levaxinet en period och kolla hur jag är nu, utan behandling. Blir jag hypo utan Levaxinet? Eller har jag fortfarande ok värden? När är det läge att göra finnålspunktion av struman?
    Ju mer jag läser dessto mer förstår jag men ändå blir jag mer förvirrad. Mest är jag rädd att jag inte ska fixa jobbet. Att jag inte ska orka...Vad händer då? Sjukskrivning, accepteras det i dagsläget. Känner mig ju inte sjuk på det viset men har ju ett jobb där jag måste kunna bära.
  • NoMercy
    Skruttis1979 skrev 2009-08-13 21:36:42 följande:
    fast jag låg inom normalt men fick ändå Levaxin. Man kan må skit även om proverna ligger inom normala. Ta reda på hur pass "normala" dom var... alltså om du ligger i neder/överkant... för då kan du behöva hjälp ändå-
    Jag också! Levaxin trots normala prover.
  • NoMercy
    NoMercy skrev 2009-08-13 21:37:37 följande:
    Pucko Buffy skrev 2009-08-13 21:25:25 följande:
    Alltså, jag har träffat en ny läkare en gång, pga tilltagande ledvärk och mkt taskigt humör, irritation och låg stressnivå. Inte sån uttalad trötthet den här gången. Nu märker jag också att jag svullnar mer. Han är ju mkt tillmötesgående men när jag frågar om varför jag har järnbrist (Hb 140) så hävdar han bara kvinnor blöder. Jo, men inte jag. Inte sista halvåret. Pga Hormonspiral. Fick tips på en annan sida om att värdena mer tyder på sekundär anemi, kanske från nån inflammation. Men mina inflammationsprover var ju ok. Jag själv tänker på kortisolbrist, av nån anledning (B12 var ok men skulle ta ytterligare varianter). Men en tanke var att ta bort Levaxinet en period och kolla hur jag är nu, utan behandling. Blir jag hypo utan Levaxinet? Eller har jag fortfarande ok värden? När är det läge att göra finnålspunktion av struman? Ju mer jag läser dessto mer förstår jag men ändå blir jag mer förvirrad. Mest är jag rädd att jag inte ska fixa jobbet. Att jag inte ska orka...Vad händer då? Sjukskrivning, accepteras det i dagsläget. Känner mig ju inte sjuk på det viset men har ju ett jobb där jag måste kunna bära.
    Tillägg, jag tror jag skulle fixa vissa andra jobb. Men så är jag mkt ledig där jag jobbar nu så det kanske bidrar till att jag inte mår sämre än jag gör? Efter nästa vecka drar det igång på "riktigt" med MKT jobb en period. Då lär det väl iof visa sig.
    Och kram tebax förresten.
  • NoMercy
    Skruttis1979 skrev 2009-08-13 21:39:21 följande:
    sen när äter du levaxin? dos? hyper/hypo? vilka värden hade du/har du?
    Drygt 3,5 år. Hypo, ja eg vet jag ju inte då proverna alltid varit bra, men sökte för ledvärk och trötthet, apati nästan. Osså har jag struma. Min farmor hade graves och fick den bortopad.
    Senast hade jag TSH 1,7 och T4 17 men vet att det varierat ganska kraftigt. Har nu höjt till 75 microgram då jag fått mer ont i lederna och ett sjujäkla humör...inte lika trött men har ju haft semester och inte kommit igång och jobbat ordentligt efter det. Jo, glossit tunga också. Det viktigaste Alltså svullen med djupa fåror och äcklig beläggning.
  • NoMercy
    Skruttis1979 skrev 2009-08-13 21:39:21 följande:
    sen när äter du levaxin? dos? hyper/hypo? vilka värden hade du/har du?
    Och du glömde jag ju fråga!
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14