• Trinity78

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • hailey

    Prada, kolla upp ordet hollow i den engelska ordboken, hihi

    All hallows eve= halloween, i nebraska fick vi lära oss att den uppstod pga av rädsla för dom döda. Kanske inte just dom döda men det var mycket otyg ute den natten och folk var rädda. Osaliga själar irrade omkring på jorden och man ville leda dom rätt, därför tänder man jack o´lanterns för att hjälpa dom. Jag kommer inte riktigt ihåg allt, det var länge sen jag gick i skolan.

    Allhelgonaaftonen är för att minnas och hedra de döda.
    Så det är en ganska stor skillnad på dom båda.

  • Jennie med ie

    hailey, inte Allhelgonaaftonen, dvs aftonen före Allhelgonadagen. Allhelgonadagen = 1 nov så aftonen före = 31 okt.

    Däremot Alla Helgons Dag och aftonen före, dvs fredag-lördag (i år 4-5 nov)

  • hailey

    Jag skrev väl inget om datumen? Prada skrev om "all hollow evening", vad det nu är, men antar att hon menade all hallows eve, tänkte bara rätta henne

  • Jennie med ie

    nej men du skev Allhelgonaaftonen, och det är aftonen före Allhelgonadagen, dvs 31 okt. Inte Alla helgons Afton........

  • hailey

    All Hallows eve är den 31 oktober, det var då vi firade den i alla fall.

    Sen skrev jag om den svenska allhelgonaaftonen och den är väl den första lördagen i november eller nåt sånt? Jag vet inte om den svenska för jag har aldrig firat den.

  • Jennie med ie

    Nej, Allhelgonaaftonen är som sagt aftonen före Allhelgonadagen, aftonen är alltid före den dag den hör ihop med. Julafton-juldagen osv. Dagen före Alla helgons dag är då logiskt Alla helgons afton. Dock tror jag att ingen av de två aftnarna är utskrivna i almanackorna.

  • hailey

    Men jennie, jag syftade på pradas jämförelse med den svenska och den amerikanska,
    Jag skrev bara om skillnaderna på dom, inget om själva datumen.

    Jag vet när den amerikanska är, den svenska (som inte är samma sak) firas en lördag.
    Jag vet skillnaden mellan afton och dag, eve och day, det vet väl alla.

  • Jennie med ie

    hailey, att jag inte lär mig...... Ja du skrev om skillnaderna på dem, inga datum, men de dagar/aftnar du nämner HAR vissa datum och det har jag förklarat nu. Fredagen som gick var inte Allhelgonaafton utan i så fall Alla helgons Afton eftersom lördagen var Alla helgons dag. That´s it!

  • hailey

    Så allhegonadagen är på en lördag, jag bryr mig inte!!
    Vet inte varför du ens började den diskussionen att det är en skillnad på afton och dag, det vet tom en 6 åring! Jag VET att dom har vissa datum, förstår inte ens varför du nämnde det från början då jag inte sagt något om det.
    Behöver jag upprepa mig igen?

  • Jennie med ie

    hailey, anledningen till att jag ö h t skrev nåt har jag ju förklarat för dig, att du blandade ihop Allhelgonaafton med Alla helgons afton. Tydligt, enkelt, klart och återigen tydligt. Ska man förklara skillnaden mellan 2 högtider är det ju rätt bra om det blir rätt också...... eller hur?! Fattar inte varför det tar så hårt att jag kommenterar det som blev fel. Fast jag borde som sagt ha lärt mig.........

  • hailey

    Jag blandade inte ihop dom, hur svårt ska det vara för dej att fatta?!!!

    Det är ju bara nåt du fått för dig, jag förklarade för Prada att det är skillnad på halloween och alla helgons afton/dag!

    Snälla lär dig någon gång!

    Du har bara upprepat en massa saker jag redan känner till så jag lägger ner det nu, men du kan ju fortsätta att förklara för dig själv om du vill det.

  • Jennie med ie

    Snälla, läs vad du själv skrev. Du skrev Allhelgonaafton, INTE Alla helgons afton. Det var DET jag rättade till.

  • hailey

    Men herregud det var ju bara en felskrivning, allt det här bara för det?

  • Jennie med ie

    Jomen hailey, eftersom båda dagarna finns och tråden syftar till att reda ut begreppen så är det väl till fullo på sin plats att göra det även när det gäller detta? Hade du accepterat det från början istället för att käfta emot hade det inte blivit "allt det här" utan bara en kort rättning. Enkelt.

    Äh, whatever.............

  • hailey

    Vadå käfta emot, mitt inlägg var inte ens till dig, sluta nu!
    Jennie halloween är över nu, nästa år är jag på irland där firar dom på rätt dag, så jag tänker inte svara dig längre, det är tydligen hopplöst.

  • Jennie med ie

    Nej men det spelar väl ingen roll om det var till mig eller inte, tråden syftar till att reda ut oklarheter och missuppfattningar och det är precis det jag försökt göra. jag kan inte hjälpa att du inte tål att bli rättad.

  • Jennie med ie

    Inte för att jag behöver nån som hejar *s* men OK då....

  • Lola Jämtland

    Jennie med ie

    Nä, jag vet men ska man nu komma med fakta så bör faktan vara korrekt oxå, på alla sätt o du lyckas alltid med det.

  • Trinity78

    Såja lugn och fin. Inte bråka. hailey skrev fel bara och Jennie med ie har rätt i att Allhelgona och Alla helgons dag är skilda saker. Skaka hand och glöm det nu.

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10