• Trinity78

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • Leeloo

    JoNiCa>> Halloween är ett kommersiellt tjafs från det stora landet i väst och precis som Alla Hjärtans Dag skapad för att tjäna pengar. För mig är det tiggeri, absolut. Påsk däremot då lämnar man påskkort och har man tur så får man en frukt eller en godisbit. Men på halloween så hotar man med bus om man inte får nåt, det tycker jag är gräsligt. Det visar ganska väl hur barnen uppfostras generellt idag tycker jag. Jag säger absolut inte att dina barn uppfostras fel, det har jag ingen aning om. Men rent generellt så tror jag att barn tar till sig sättet för på halloween får man hota med bus om man inte får som man vill, varför ska man inte få göra det resten av året. Jag vet inte, men jag tror.
    Vad mina barn kommer få göra eller inte i framtiden angående att tigga har du inte med att göra. Visst är det kul att spexa men inte på det viset.
    Jag firar inte halloween så om den blir härlig eller inte, vet jag inte. Men däremot uppmärksammar jag mina närstående som gått bort, på Alla Helgons Dag.

  • hailey

    Leeloo, Halloween kommer från irland, tog sig över med irländarna till usa och sen med svenskarna till sverige. Det började inte som mer kommersiellt än jul, det började av rädsla för dom döda. Irland ligger väster om sverige men särskilt stort är det inte

  • hailey

    Nu syftar jag på halloween inte alla helgons dag som är något helt annat för några år sen började svenskarna fira halloween av rent kommersiella syften, köpmännen såg det som en chans att tjäna pengar.
    Men att säga att halloween uppstod av kommersiella syften och kommer ifrån usa är inte sant. nu vet du det!

  • Supermummy

    Nästa lördag (dvs. 5/11) sitter vi ner med släkten och äter en god middag. Då firar vi alla helgons dag. Det är också på lördag (ev. fredag kväll) som vi besöker våra avlidna släktingar och vänner och tänder ljus på deras gravar.
    Något annat sätt vet jag faktiskt inte, är inte alla helgons dag en kväll att minnas de döda?

  • hailey

    Supermummy,
    det är det tråden handlar om, att halloween och alla helgons dag alltid förväxlas för dom två är skilda saker.
    Det är jättetråkigt att dom blandas ihop då rädsla för dom döda och att minnas dom döda inte exakt är samma sak.
    För det mesta firas dom inte samma dag heller.

  • Trinity78

    Leeloo: Halloween har anor 2000 år tillbaka och USA bara 200 år så det är inte ett amerikaskt påhitt. Många av traditionerna runt Halloween däremot kan nog tillskrivas amerikanerna.

  • Leeloo

    Okej jag var nog inte så tydlig i det jag skrev. På det sättet på vi "firar" Halloween var det nog inte från början, (har jag svårt att tro men rätta mig gärna ) men varför vi öht har det i Sverige är av rent kommersiella syften. Så är det bara. För vi har ingen som helst anledning att fira halloween från början. Vi hedrar våra döda på Alla Helgons Dag ist. Så sättet halloween firas på idag kommer från usa och i Sverige firas det enbart pga att folk vill tjäna pengar på "lättlurade" konsumenter.
    Näe fira halloween kommer jag aldrig göra, tycker det är tramsigt, men hedra mina närstående som inte finns här längre, det kommer jag alltid göra.

    Jag tror att gemene man knappt vet varför halloween firas och då förstår jag inte varför man firar det öht.

  • hailey

    Min man är från irland vår äldsta dotter föddes där, under dom åren vi bott här har vi firat både Halloween och St Patricks day så jag tycker bara att det är roligt att andra firat det också.
    Nu när vi flyttar tillbaka ska vi försöka pusha midsommar på våra kompisar och hans familj och kräftskiva så klart!
    Vi tar alla ursäkter till att fira och pynta!

  • hailey

    Våran dotter tror att vi firar jul för att tomten kommer då.....

  • Trinity78

    hailey: Jag håller med, alla ursäkter för att fira och festa är välkomna!

    Om nån här bor i Jönköpingstrakten är ni väldigt välkomna att komma och "tigga" hos oss, vi får aldrig några påringningar varje sig på Halloween, Lucia eller påsk. Det har inte ens varit nån här och sålt jultidningar eller majblommor. Det var dock två tjejer här i våras som sålde hembakta (jättegoda) muffins för att samla ihop pengar till en skolresa och jag blev så glad att jag köpte 10 st!
    Hoppas det blir bättre när vi flyttar till hus.

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10