Anonym skrev 2011-04-14 21:15:51 följande:
Självklart är grönsaker mycket nyttigare än bröd.
Men för att få i sig 100 g kolhydrater vilket är det minsta intaget som skulle behövas för att kroppen ska fungera bra så måste tugga i sig 4 kg broccoli eller dricka 2,5 kg avocado för att komma den rekomenderade minimiintaget.
Därför skulle jag rekomendera bönor, linser, matvete eller något liknande i kosten för att få dagliga behov av kolhydrater.
För övrigt behöver jag inte läsa en ovetensaplig artikel för att förstå det som är en självklarthet. Enda anledningen till att så många lider av fetma är att man äter mer än man förbrukar. Människor äter för mycket (framförallt kolhydrater) och rör sig för lite.
Jag ser människor ta bilen till gymmet för att promendera 30minuter på gångband, det säger en hel del om varför många är feta. 1 timmas promenad är vad människor ser som träning, samtidigt som portionerna är gigantiska.
Kolhydrater används bara till energi i kroppen, inget annat. Protein och fett används däremot till att bygga upp den.
100g kolhydrater är bara en teoretisk gräns för när kroppen behöver börja tillverka ketoner för driften istället för att använda glukos. Det är ingenting man behöver bry sig om då kroppen drivs mycket bra av ketoner (ofta mycket bättre än av glukos). Det finns ett par saker som måste ha glukos, delar av hjärnan, röda blodkroppar, men kroppen är så uppfinningsrik att den tillverkar dessa kolhydrater själv om man inte äter dem! Du behöver alltså inte stoppa en enda kolhydrat i munnen. Nu får ju de flesta i sig kolhydrater ändå eftersom det är väldigt få saker som är helt kolhydratfria till och med ägg innehåller kolhydrater så du behöver inte vara orolig för LCHFare.
Omställningen man går igenom är när kroppen ställer om sig för att drivas av ketoner istället för glukos. Hade vi inte ätit så mycket kolhydrater som vi gör hade den inställningen redan varit gjord, nu måste kroppen lära sig och det tar en liten stund. Obehagligt men en helt naturlig process.