Inlägg från: LyckligaLee |Visa alla inlägg
  • LyckligaLee

    40+ som äntligen är gravida - igen

    För mig blev det oxå värre efter varje förlossning. Fick diklofenak denna gången. Men jag har åkt på framfall ändå :( så för mej väntar operation, men inte förrän jag ammat klart. Sitter som i koma efter tre vakennätter med sjuk liten kille. Stackarn är bara 4,5 veckor och kan inte andas liggande pga förkylning. Tung och slemmig andning men ingen feber. Nytt för mej. Har inte haft så små sjuka barn innan. Nu sover han iallafall, så jag tror jag lägger mig och dåsar bredvid så länge jag får för mina "stora" pojkar.
    Välkommen hit Sockerbit 1.

  • LyckligaLee

    Vet inte hur framfall blir efter operation. Bra hoppas jag. På mig är det främre väggen i slidan som släppt. Inte roligt. Tränger ut och hamnar i trosan bara jag hostar. Theo 5 v idag är fortfarande rosslig men vid gott mod. Väldigt tålig bebis. Bara det inte är allergi.

    Diklofenak/voltaten ihop med 2 Panodil ger suverän smärtlindring. Vanlig kombo inom sjukvården.

  • LyckligaLee

    Stor och liten, håller tummarna för dig. Vänster sida skall tydligen avlasta kropp och bebis bäst, om man sover på. Jag ville oxå sova på rygg, men man observerade vid ul att bebis blev stressad då så jag slutade. Satt och sov med en massa kuddar, pga halsbränna mest. Nu när Theo sex veckor kan jag sakna magen jag klagade på. Knasigt va?! Glömt hur mycket man går och bär, och bär och bär då här i början. Och väntar på att liten sötnos skall somna så man kan ta en dusch eller kolla posten. Men visst är det supermysigt. Fortfarande svårt att förstå att jag faktiskt upplever detta igen.

  • LyckligaLee

    Det tydligaste tecknet vid framfall är känslan av att något "putar ut" genom slidmynningen. Man kan också ha en känsla av tyngd eller dragning i underlivet som är borta på morgonen men som blir värre efter ansträngning, som till exempel vid tunga lyft.

    Även sveda, skavning, svårigheter att kissa, urinläckage, plötslig kissnödighetskänsla och påverkan på sexuallivet är vanligt förekommande symptom. Det kan vara svårt att starta tömningen av urinblåsan och att tömma blåsan fullständigt. En annat vanligt symptom är svårigheter att tömma tarmen.

    Vad finns det för olika typer av framfall?

    Framfall av den främre slidväggen
    En svaghet i slidväggens främre upphängning gör att blåsan buktar ner i slidan istället för att ligga inne i bukhålan. Det kan medföra sveda och skavning, trängningar, svårigheter att kissa och tömma blåsan och även problem med urininkontinens. Om man behöver hålla upp slidväggen för att kunna kissa är det förmodligen ett främre framfall. Denna typ av framfall känns mjukt.

    Framfall av livmodern
    Den bindväv som håller upp livmodern kan bli uttänjd. Livmodertappen kan också bli längre än vanligt. Detta framfall känns som en fast kula i slidmynningen. Det kan förutom skavning också göra att det blir svårt att kissa och tömma tarmen. I uttalade fall kan hela slidan vändas ”ut och in” och livmodern kännas genom slidväggarna. Om detta sker kan urinledarna komma i kläm och det kan finnas risk för njurproblem. Det är inte farligt att försöka trycka in ett framfall som kommit ut.

  • LyckligaLee

    Flannery, så spännande. Tänker på dej och önskar dej lycka till. Själv är jag på barnsjukhuset med min 5 veckor lilla bebis som fått dubbelsidig öroninflamnation. Stackars liten. Inte konstigt att han varit så ledsen.

  • LyckligaLee

    Jag valde själv mkp direkt. Gjorde fvp med tvåan och det kändes väldigt sent och utdraget. Bättre med mkp då det ju görs tidigt. Sitter moderkakan i framvägg går det inte. Var det därför Fröken Bäver? Välkommen hit förresten.

    Vår lille gosse mår bättre nu, men det är ingen höjdare att ge Kåvepenin till en 5-veckors. Nytt för mej. Inatt fick vi sova iallafall och det känns som en Lotto-vinst :)

  • LyckligaLee

    Hej på er. Hur går det för er gravida  i värmen? Själv sitter jag inne och ugglar med Theo som fortfarande äter penicillin. Hu så varmt vi har det. Maken har tagit de stora på krabbfiske och jag går här och tycker lite synd om mej själv och är alldeles för passiv. Borde ta tag i nåt, hitta på nåt, men jag är rätt så orkeslös just nu, även om jag sover och mår bra. Mina två stora är ju augusti/september-barn så jag minns mycket väl hur jag flåsade mig igenom varma somrar som höggravid. Det slipper jag ju nu, men å andra sidan så är jag tjockis efter graviditeten och har dessutom kvar kilona jag la på mig pga sköldkörteln. 

    Hur har det gått för Flannery? Någon som vet nåt?

    Se där ja... nu fick jag att göra. Theo har sovit klart Flört

     

  • LyckligaLee

    Flannery, GRATTIS!!! Vilken drömförlossning. Njut nu av lilla underverket. Har hon något namn ännu? Hoppas amningen kommer igång fint nu. Kram!

  • LyckligaLee

    Bättre för gravid att sova på vänster sida

    Risken för att en graviditet ska sluta med att det väntade barnet dör kan halveras om kvinnan sover på vänster sida. Att sova på rygg eller på höger sida mot slutet av graviditeten ökar däremot risken för att barnet avlider redan i livmodern.
    Det visar en nyzeeländsk studie, som publiceras i nätupplagan av medicintidskriften British Medical Journal.
    – Om ytterligare studier kan bekräfta att det rör sig om ett orsakssamband innebär det att antalet sena fall av dödföddhet efter den 28:e graviditetsveckan skulle kunna sänkas med en tredjedel om alla gravida kvinnor sov på vänster sida, säger till UNT barnläkaren Ed Mitchell, professor i pediatrik vid Aucklands universitet i Nya Zeeland.

    I Sverige dör årligen mellan 300 och 400 barn i slutet av graviditeten. En minskning av antalet fall med en tredjedel skulle alltså enbart i Sverige kunna rädda minst 100 liv per år.
    För 20 år sedan var Ed Mitchell först i världen att visa att barn som avlider i plötslig spädbarnsdöd mycket oftare än andra barn brukar läggas på magen. Upptäckten ledde till en drastisk minskning av antalet fall av plötslig spädbarnsdöd efter det att föräldrar över hela världen uppmanats att alltid lägga barnet att sova på rygg. Någon motsvarande snabb nedgång av antalet fall av dödföddhet har inte inträffat. Trots att till exempel Nya Zeeland och Sverige har bland världens lägsta förekomst av dödföddhet dör ändå fortfarande drygt tre av 1000 barn i livmodern i slutet av graviditeten.

    I den nya studien har Ed Mitchells forskargrupp ingående undersökt hur sömnvanorna såg ut för 155 kvinnor när deras barn dog i slutet av graviditeten och jämfört dem med sömnvanorna hos 310 kvinnor med lika långt gångna normala graviditeter. Flera faktorer som kan tyda på dålig sömn, som till exempel snarkande och trötthet under dagen, var ungefär lika vanliga bland kvinnorna i de båda grupperna. Däremot fanns påtagliga skillnader mellan dem när det i vilken ställning de lagt sig och sova och vaknat.

    Att i slutet av graviditeten sova på höger sida var ungefär 70 procent vanligare och att sova på rygg hela 2,5 gånger vanligare bland kvinnorna som förlorat det väntade barnet än bland kvinnorna i jämförelsegruppen.
    Forskarna kan inte besvara frågan om varför risken för dödföddhet skulle öka av att den gravida kvinnan sover på höger sida eller på rygg. Det finns dock studier som visat att trycket på vissa blodkärl hos modern ökar och att blodförsörjningen till barnet sjunker om kvinnan ligger på rygg eller höger sida jämfört med om hon ligger på vänster sida.

    Den nya studien är först i världen att visa ett samband mellan den gravida kvinnans sovställning och risken för dödföddhet. Därför betonar forskarna att några säkra råd om sovställning under graviditeten inte kan ges förrän deras resultat bekräftats i ytterligare studier.
    – Om någon i Sverige önskar göra en sådan studie delar vi gärna med oss av vårt studieprotokoll, säger Ed Mitchell.

    Hur ett råd om att sova på vänster sida i praktiken skulle genomföras är också oklart eftersom gravida kvinnor, till skillnad från spädbarn, kan byta sovställning under sömnen.
    – Våra intervjuer med kvinnor som fått barn tyder dock på att gravida kvinnor för det mesta sover med ryggen mot sin partner. Så om kvinnan ligger till vänster i sängen bör sannolikheten för att sover på vänster sida öka. Det krävs dock studier för att säkert veta om så är fallet, säger Ed Mitchell.

    Så sent som för två år sedan belönades Ed Mitchell under barnveckan i Uppsala med Rosén von Rosenstein-medaljen för sin forskning kring sovställning och plötslig spädbarnsdöd.

    Fakta

    36 av 10 000 födda barn i Sverige är döda vid födelsen.
    I de flesta fallen är den exakta orsaken till varför de dött okänd.
    Vissa sjukdomar hos modern, som till exempel diabetes, och missbildningar hos fostret ökar risken för dödföddhet mot slutet av graviditeten.
    Det finns också samband mellan vissa levnadsvanor, som rökning och fetma hos modern, och ökad risk för dödföddhet.

    Läs mer

    Bekymrar inte blivande mödrar
    Av: Åke Spross
    More Sharing ServicesDela
    Tillbaka

Svar på tråden 40+ som äntligen är gravida - igen