• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    astalacasta skrev 2011-05-30 16:21:01 följande:
    Japp.

    Jag hade först tänkt föreslå blodpudding, men varianter på det finns ju i en massa andra länder.

    Däremot har jag bara i Sverige stött på att man blandar blod i mjölmat. Blodpannkaka (ugnspannkaka)med fläsk gjorde min mamma också kommer jag ihåg. Jag tyckte det var vedervärdigt - såg ut som en hel långpanna fylld med sårskorpa...
    Ja herre min gud. Blodpannkaka har jag sett i England men där äter de ju precis vad som helst...
  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:36:38 följande:
    Egentligen har ju väldigt mycket av svensk husmanskost rötter i "fattigmat", sådant som folk åt för att de var tvungna att äta alla delar av djuret, för att de var tvungna att behandla färskvaror så att de skulle räcka länge, och för att de var tvungna att plocka och äta sånt som fanns i naturen.

    Precis samma saker var ju ofta det som fanns tillgängligt för fattigt folk i andra länder (inälvor, sega köttbitar som krävde långkok, ogräs, rötter, fisk). Därför finns det mycket fler likheter mellan husmanskost i olika länder än man först tror om man bara ser hur maten är kryddad.

    Men det som jag tycker verkligen skiljer ut kryddningen av svensk husmanskost är kombinationen syrligt-sött. Ättika och socker i sillinläggningen, vinäger och sirap i såser och grytor, senap och äppelmos på skinkan etc.
    Ja precis. Rent historiskt då.

    Och precis igen. Det är väl just kryddning och kombinationer som är det som står ut mest som något svenskt. Kanske inte några specifika rätter egentligen.
  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:43:21 följande:
    I det där programmet när Jamie Oliver var i Stockholm så lät det som att han var mest fascinerad över att svenskar använder så "konstiga" kryddor i traditionella maträtter och efterrätter (kardemumma, kummin, nejlika, kryddpeppar etc)
    Jaså? Missade det. Får nog se det på Play, verkade kul fast jag skämdes ganska duktigt bara av reklamen när han kastades in i nån medelålders kräftskiva med hattar och vuxna som liksom... betedde sig märkligt.
  • Jäjd
    Ásgrímur skrev 2011-05-30 16:44:43 följande:
    Du bör nog revidera ditt uttalande. Jämfört med t ex. vissa länder i Asien, för att inte nämna Afrika, så äter de ju verkligen VAD SOM HELST. Inte minst levande skorpioner som de biter av gadden, men vad sägs om en grabbnäve friterande spindlar, myror, maskor, gräshoppor och en massa annat smått och gott? Även om jag aldrig har ätit blodpannkaka så är det i ren snuskighetsgrad inte värre än paltbröd eller blodpudding.
    Jaja, jag reviderar mitt uttalande. För att du ber så snällt.

    Men i övrigt har de oerhört shady matkultur i England. Eller uppskattar du den fina produkten- sallad i konservburk?

    Asien är liksom... som en annan planet. Fattar inte hur de kan äta sällskapsdjur och insekter. Vad har de för fel?
  • Jäjd
    Koppkaka skrev 2011-05-30 16:51:59 följande:
    Dessutom tycker folk i andra kulturer nog att vi har ytterst underliga matvanor som äter sill, surströmming och sånt. Alla svenskar äter inte surströmming, lika lite som att säga att alla asiater äter hund och insekter.
    Det gör de alldeles säkert. Men det vore bara jämförbart om vi använde gräshoppor som vi använder hund och katt som domesticerade sällskapsdjur.

    Skönt att så inte är fallet.

    Att surströmming luktar sjukt underliv är ju inget nytt.
  • Jäjd
    Ásgrímur skrev 2011-05-30 16:54:06 följande:
    Fast sallad i konservburk (inte för att jag någonsin har sett det vare sig i Sverige eller England) är ju inte direkt en typiskt engelsk maträtt. Det låter dessutom mer amerikanskt faktiskt. Av historiska skäl så brukar dock amerikanska saker komma till England innan det dyker upp i Sverige, så du lär nog få se konservburkssallad i Sverige också, förr eller senare, tyvärr.

    Ja, olika folkgrupper har olika utseende, har olika kultur och traditioner, olika tro och äter olika mat. Get over it!
    Nej det är inte typiskt men ett av tusen exempel på "konstigheter".

    And I´m so over it.
  • Jäjd
    dio skrev 2011-05-30 18:03:12 följande:
    Pitepalt är gjord på råriven potatis och vetemjöl.

    Mina förslag:

    Surströmming
    Stekt strömming och potatis
    Sill och potatis
    Bruna bönor med fläsk
    Ärtsoppa
    Ah bruna bönor med fläsk!

    *Sverige*
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?