EU-kommissionens har beslutat sig för att skydda Falukorven och registrera den som särart.
Därför kommer Falukorven att märkas med en symbol med EU-stjärnor och texten "Garanterat traditionell specialitet".
Det betyder att det bara kan finnas en falukorv. Genom EU:s beslut är falukorven nu en "Garanterat Traditionell Specialitet". Tillverkningen måste ske enligt noggranna föreskrifter enligt fastställt recept. Dock behöver den inte tillverkas just i Falun.
Falukorven har sitt ursprung i Falun och koppargruvan. För transporter upp och ned i gruvan behövdes förr linor som man gjorde av oxhudar. Det krävdes mängder av hudar och oxar drevs långa vägar till Falun - ända från Småland. Köttet som "blev över" lärde man sig göra korv av och röka på ett speciellt sätt.
Från att ha varit en lokal specialitet är falukorven i dag en klassiker i den svenska husmanskosten. Och nu alltså upphöjd till en garanterat traditionell specialitet. Vi firar förstås Falukorvens dag som en del av Falukalaset varje sommar.