• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    TheCoopers skrev 2011-05-31 13:11:14 följande:
    hahha joooohooo Fröken Jaded ! Svenska kvinnor har visst musche !!! Vitt fjunigt hår på överläppen .. ibland låååånga som hänger över läppen lite ...
    Ja jag vet, men det måste poängteras att det ej går att jämföra med svarthåriga underarma på kvinnfolk!

    Men självklart borde alla svenskor åläggas med regelbunden mustaschvaxning. Det finns ju faktiskt högst enkla strips att köpa och slita av skiten med...  smooth as a baby´s bum!
  • Jäjd
    Ásgrímur skrev 2011-05-31 13:42:19 följande:
    Vilken kvinna kan laga lika god pizza som en armhårig arab?
    Jag.

    Och det menar jag på fullt allvar. Om du inte vore så dum skulle du veta det.
  • Jäjd
    Lavish skrev 2011-05-31 15:53:55 följande:
    Pizzasallad. Finns bara i Sverige såvitt jag vet. Klassisk svensk råvara (kål). Men visar på nya kulturella influenser. Sen tycker jag den väl representerar  svensken i allmänhet.
    Good point!

    Helt rätt...
  • Jäjd

    Så sammanställningsvis kan man ungefär nu dra slutsatsen att svensk mat är antingen som förr om åren- trots att potatis importerats och köttbullen hittats på av icke-svenskar eller så påverkas den av mattrender och skapar härlig fusion med typ kebaber och dylikt.
    Vi kan även enas om att pizzabagare bör vaxa armarna, svenska flickor bör ansa mustascherna, KrokoFjant känner sig stalkad och vill diskutera SD, medan väldigt många gillar sill och falukorv - som härstammar från svenska Falun.

    *känner mig rätt nöjd*


  • Jäjd
    Moonis skrev 2011-05-31 18:35:49 följande:
    Lästa lite i tråden och skaldjur äger ju. Men sen är rökt ål lite lyxigare och troligen väldigt svenskt (eller skånskt kanske )
    Men hua, skånskt... Skrikandes Trodde vi snackade Sverige här? Foten i munnen
  • Jäjd
    Novallie skrev 2011-05-31 19:47:20 följande:
    surströmming
    kräftskiva
    inlagdsill
    köttbullar
    raggmunkar
    kroppkakor
    palt
    pölsa
    salt sill
    stekt sill
    fläsk och löksås
    saffranspankaka
    gåsasoppa
    spettekaka
    blodpudding
    kalops
    dillkött
    falukorv
    grillkorv
    bruna bönor med fläsk
    sjömansgryta
    stångkorv
    prinskorv
    långfil
    ostkaka
    messmör
    kalvsylta
    kalvdans
    "dricka mjölk till maten"
    västerbottensost
    div olika svenska hårda/mjuka ostar
    vetebullar
    ärtsoppa
    "negerbollar" chokladbollar
    lingonsylt
    blåbärssylt
    filmjölk
    julskinka
    julmust
    enbärsdricka

    finns ju hur mycket som helst!
    Du måste ha missförstått frågan å det allra grövsta.

    Men hey, gedigen lista!
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-31 19:52:31 följande:
    Smörstekt anaconda med ingefära är annars gott !
    Du är så bäst.

    Vilken dag i veckan bör man äta detta då? Söndagssteken step aside eller?
  • Jäjd
    Familjen Valjus skrev 2011-05-31 20:01:48 följande:
    Fattar inte vad personen missförstått
    du bad om ett svar där har du flera
    Ja det är ju inte mitt problem om du inte förstår skillnaden mellan maträtt och livsmedelsprodukt.

    Drömmer
  • Jäjd
    Familjen Valjus skrev 2011-05-31 20:21:19 följande:
    Okej, nu läste jag verkligen allt o nu fattade jag
    nationalrätt okej, rätt jag fattar !!!!

    Rätt ska vara rätt

    Mitt förslag ä rfärsk potatis med dill o sill
    Lugn, lugn.
  • Jäjd
    dio skrev 2011-05-31 20:27:21 följande:
    Här ger jag dig nu menyn.

    Sjurättersmiddag:

    Förrätt: Knäckebröd med Kalles Kaviar
    Soppa: Köttsoppa med klimp
    Huvudrätt 1: Lax, hjortronsås och pressad potatis
    Huvudrätt 2: Bruna bönor med fläsk
    Huvudrätt 3: Palt, lingonsylt, smör
    Pasta: Ungsstekt Falukorv och stuvade makaroner
    Efterrätt: rabarberkräm

    Dryck till: Baginbox vin  och vodkasnapps.
    Snacks till: Sill

    Så klart!
    Wow!
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-31 20:50:49 följande:
    yes måste ha stått framme i någon timme
    Antar att man ska hälla i sig glaset för snabbt sen också så att den ljumma ko-biprodukten rinner utmed ens haka och så?
  • Jäjd
    poirot skrev 2011-05-31 20:59:10 följande:
    Det finns ju så många!
    Raggmunk (med lingon och fläsk), palt (med lingon och skirat smör), köttsoppa med klimp, blodkorv (med lingon, anar jag en röd tråd?), dillkött (med pepparrot och potatis), kalops (med potatis), strömming (med potatis och rivna morötter), inlagd sill (med potäter, gräslök och gräddfil), ärtsoppa
    är de jag kommer på spontant.  
    Riven morot till strömming känns nytt och märkligt. Är det så det ska ätas? Vi brukade få en variant där kokerskan hade smetat ner insidan av strömmingen med kalles kaviar och dill...
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-31 21:06:40 följande:
    Köttsoppa med klimp ?

    Vad är det ?
    Vi fick en högst oangenäm variant av spenatsoppa med klimp.

    Alltså, megablä. En stor köttig vetemjölsklump badande i strimmig soppa av spunkkonsistens?
  • Jäjd
    poirot skrev 2011-05-31 21:07:20 följande:
    Ok, jag bara vänder den i vetemjöl och steker den i smör utan en massa jox. 
    Jag brukar nog göra potatismos, jag vet inte om det är för att det är det vanliga eller om det är för att jag är galen i potatismos. Rivna morötter till tycker jag bryter av på ett trevligt sätt. 
    Låter vattnande.

    *noterar i husfruboken*
  • Jäjd
    Novallie skrev 2011-05-31 21:18:39 följande:
    Men om jaded så önskar så kan vi skriva en sju helvets lista på rätter ist för livsmedelFlört

    kroppkakor med skirat smör och lingonsylt
    köttbullar med brunsås och lingonsylt med potatis, dryck ljummen mellan mjölk
    frukost, hälsingebröd med messmör och en tallrik långfil
    ärtsoppa med fläsk till soppan, pankakor och jordgubbsylt
    Ungsbakad falukorv med potatismos
    söndagssteken med kantarellsås med kokt potatis
    gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis och rågbröd
    stekt falukorv med snabbmakaroner
    köttfärssås och spagetti
    blodpudding med lingonsylt och vitkålsallad
    dillkött med kokt potatis
    inlagd sill med kokt potatis, tunnbröd, gräslök och gräddfil
    Tunnbröd med fyllningen surströmming gräslök och grädfill med lite kokt mandelpotatis, avnjutes bäst med bränvin och en klädnypa
    kräftor med partyhattar, fullmåne och visselgrejer, med nubbe till
    till kalaset, jordgubbar med vispgrädde, ostkaka och spettekaka
    kalops med kokt potatis och lingonsylt
    pölsa med rödbetor
    pyttipanna med stekt ägg och rödbetor

    osv
    Thanx... Jag ska läsa allt detta vid nästa influensa.
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?