• Jäjd
    Villimey skrev 2011-05-30 21:45:01 följande:
    Jättegott vilket även rårakor är. Jag gillar kroppkakor också men det passar ju inte en varm sommardag.
    Fast kroppkakor har jag gått 31 år utan att ha vidrört... En variant av palt väl? Fast i kyld form, mindre utförande?
  • Jäjd
    mylife skrev 2011-05-30 21:46:19 följande:

    Det konstigaste är att jag har aldrig blivit serverad hemma när jag var liten. Raggmunk, palt eller pölsa. Jag bor i Stockholm. Mina båda föräldrar är födda här men deras föräldrar kom från Skåne, småland och södermanland.


    Antar att det har en viss matkultur.


    Ja min mormor var från Småland, vilket jag älskar, men resterande halvan kom från Sundsvall och motsvarande halvan från Söder i sthlm så jag kan tänka mig att det också spelat in i vad som utgjorde mina barndomsmat-minnen men raggmunk var absolut representerat. Tror dock det var nåt mormor stod för.

    Pölsa är också en sån grej jag klarat mig ifrån rätt fint trots att man trugat med mig...
  • Jäjd
    Villimey skrev 2011-05-30 21:50:02 följande:
    Nej kroppkakor ska ätas varma som Gnocchi, direkt upptagna ur det kokande vattnet med smält smör och lingonsylt.
    Jaha? Men hua... smält smör och lingon? Är du säker? Drömmer

    Någon som känner igen "korvplättar" förresten? Jag har blivit itvingad det i de värmländska skogarna. Ganska vidrigt.
  • Jäjd
    dio skrev 2011-05-30 23:16:41 följande:
    Kroppkakor görs på kokt potatis, i alla fall de Gotländska. Det finns några varianter Dessutom är det stekt lök i (blandat med fläsk) och kryddpeppar (och mjöl så klart).
    Palt görs på riven rå potatis och fläsk och mjöl så klart. Palten kommer från Norrland, rättare sagt runt Piteåtrakten.
    Båda ätes varma med lingonsylt och smör (och sirap om man vill, mycket gott till palt )
    Hmmm. Det låter ju helt ok.
  • Jäjd

    Ok jag ska härmed äta både kroppkakor och palt innan jag lämnar jordelivet (förhoppningsvis).

    Drömmer

    Kanske även raggmunkar, bruna bönor, lingon och fläsk?

    Hur fet kommer jag bli?


  • Jäjd
    Krokig Krokofant skrev 2011-05-31 10:06:59 följande:
    Det finns ingen svensk mat. Det är bara SD-knäppisar som försöker desperat skapa en "svensk" kultur.
    Jaså det säger du? *antecknar*
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?