• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Jag har studerat utan studiemedel ett halvår (innan dess fick jag studiemedel i ett halvår, 8000 i månaden) och jag och min sambo lever därför på han lön för tillfället. Han får in 11000-13000 efter skatt. Under ett år har vi sparat ca 25 000 kronor. Varje månad sparar vi mellan 1000 och 3000 kronor. Under halvåret jag tog studiemedel sparade vi kanske 4000 varje månad. Vi sparar både till bröllop och för att ha en buffert i alla fall att det skulle hända något oförutsett. Snart flyttar vi till billigare lägenhet, så då kommer vi förhoppningsvis kunna spara ännu mer. För mig är det roligt att spara. Jag älskar att se pengarna växa på kontot. Vi har det inte alltid så fett ekonomiskt, men eftersom ingen av oss röker, dricker eller har någon kostsam hobby så har vi råd att spara!

  • Anonym

    3 000 000 ca. Bra affärer, bland annat fastigheter. Skog är bra. Annars vanligt "svenssonjobb". Kommer inte från "fina familjen" mamma har varit mycket arbetslös och pappa var förtidspensionär så länge jag kan minnas och innan dess lärare.

  • Anonym

    Ni som har mycket sparat - vart i landet bor ni? Undrar nämligen om det har någon betydelse?

  • Anonym

    Lavish, det tror jag också! Tror det är väldigt många som inte skriver här som inte vill skriva att de inte kan spara något.

  • Anonym

    Vi har strax under 100.000 på våra sparkonton. Sedan ca 250.000 i fonder/aktier. När vi köpte vårt hus för 1,5 år sedan lade vi ca 250.000 kontant och ammorterar 5.000 kr /månad. Vi är 32 och 37 år gamla, båda är akademiker och vi har två (snart tre barn).

  • Anonym

    oj vad lite 3 månadslöner är sparat............................vill jag säga utan att trampa någon på tåtna.

    vi är i 30-årsåldern, har 2 barn och båda vanliga jobb.

    vi har några 100 000 var på sparkonton och detsamma till barnen ( 1 o 4 år)

    Vi bor i villa (köpt billigt fixat själva) och har en betald bil.

    Att ha sparkonto är båda vi uppvuxna med är viktigt.

    Hyra, mat och räkningar. Sedan pengar till sparkonto. Sedan kladda för det som är kvar.

    Ganska så enkel matematik faktiskt!

  • Anonym

    Jag har alltid vara lite "Spara", det känns tryggast då.
    Lever hellre på bister marginal och kan stoppa undan en slant varjemånad.
    Jag är 42 år och har ca 100.000 kr i sparpengar.

    Min man däremot är 15 år äldre än jag. Har hyffsad inkomst men lever från dag till dag.
    Han har inget sparande alls utan det finns från månad till månad.

  • Anonym
    Anonym (inte ett öre) skrev 2011-06-22 20:47:52 följande:
    Att ta lån samtidigt som man sparar tycker jag är rent idiotiskt. Har man ett sparkonto men dessutom en stor studieskuld eller liknande så har man ju egentligen inte ett sparkonto. Det borde ju gå till skulden istället. Och kan man spara när man studerar så ta ett mindre lån istället och skit i att spara. Man måste ju betala tillbaka sen och då betalar man mer! Hört talas om ränta???
    exakt så.

    som ekonomisk rådgivare till företag så råder jag aldrig företagen att ha stora långfristiga skulder samtidigt som de har en god likviditet. Det finns liksom ingen lönsamhet med det.

    Däremot att ha huslån och ett sparande är en viss skillnad. Huslånet är ju ens boendekostnad jämförbar med hyra och huset är en investering som måste underhållas (vilket innebär kostnader).
    men samma sak där. Blir man överlikvid så gör man bäst i att amortera. Ett alltför stort sparande i kombination med lån är inte ekonomiskt.
  • Anonym

    Så svårt kan det väl inte vara? Man behöver inte tjäna över 100 000 i månaden för att ha råd med lite sparande. Vi är två "medelsvenssons" (eller snäppet under?), tjänar tillsammans ca 50 000, får ut 38 000. Mat, räkningar, huslån (två miljoner) lever gott.  Lägger undan 8-12 000 i månaden. Blir snabbt en bra slant!

    Man blir mer motiverad att ha saker att spara till! Vi har ett konto som vi inte rör, utan ska vara i nödfall (typ taket ramlar in), och så ett annat för drömmar. Bil, båt, resa, husrenoveringar m.m.

    Det är inte inkomsterna man blir rik på, utan avsaknaden av utgifter!

  • Anonym

    Jag har inget sparat. Inte sambon heller.


    Bor i hus, lån på 2,1 miljoner, jag är arbetslös, (drygt 9000 från a-kassan i mån, vilket är mindre än vad vi får betala i ränta på huset varje månad). Sambon får ut typ 18000 (jobbar kväll på industri), och hans pengar går mest till hans egna företag tillika hobby.


     


    Så om nåt händer är vi rätt körda.. =/ (i synnerhet då vi aldrig skulle få 2,1 miljoner om vi sålde huset..)

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?