• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Sparar 500 kr i mån på vanligt sparkonto och lika mycket i pensionssparande. 200 var till barnen (har två st). Sparar också allt jag tjänar extra (t ex övertidsersättningar, det jag får tillbaka på skatten etc). Tjänar ca 14 000/mån netto, har bil o en förhållandevis rätt så dyr lägenhet (går att få liknande treor ca tusenlappen billigare varje månad, men innebär längre till stan o en massa annat, så jag har prioriterat lägenheten). Med andra ord skulle jag nog kunna spara mer, men vill ha lite utrymme till att göra roliga saker också. Glad

    I dagsläget har jag ca 135 000 sparat (enbart mitt eget sparkonto).

  • Anonym

    Inför svåra tider. Vi jobbar bägge två och kan inte spara någonting. Våra konton är nollade varje månad slut

  • Anonym

    Hmm. Jag har 30.000 han har ungefär samma. Sen har vi gemensamt sparande på 12.000. Har även ett servicekonto på 6.000. Inga hiskeliga summor, men vi klarar oss. Vi har lån på 700.000. Jag är mammaledig och tar just nu inte ut en enda dag. Får nog börja ta iaf 3 dagar i veckan snart för att inte plocka för mycket från sparkontot.

  • Anonym

    Måste införlika en sak här. Aftonbladet gör idag 20120110, en undersökning där man frågar folk hur mycket man har i lån. Lite anmärkningsvärt är att ungefär 26% har lån i någon form. Läser man den här tråden så kan man lätt tro att 90% av svenska befolkningen har miiinst 200000 på sparkontot och betalat boendet kontant. Tror nog att de som väljer att skriva här tyyyvärr mestadels är de som har sparade pengar. Förhoppningen med tråden var att få ett hum om hur det ser ut för svenskarna. Men handen på hjärtat så har jag insett att de som inget eller lite har - dessvärre inte vill dela med sig av det ens som anonyma. Trist, men tror nog det kan vara så. :/

  • Anonym

    Vi har ca 38000 sparat vilket är 3 månadslöner (för min man efter skatt, jag jobbar inte). Känns helt okej men vi jobbar ständigt på att höja beloppet och årets mål är att spara 50000 detta år och därmed nästa dubbla beloppet på sparkontot. Det blir till att leva lite snålt men eftersom vi gick på soc till november förra året känns det överkomligt - vi är vana så att säga! Bra då att fortsätta leva på det sättet och kunna spara.

  • Anonym
    ModestyB skrev 2012-02-04 16:42:29 följande:
    2 vuxna, 2 barn, hyresrätt 5600 kr/mån, sålt bilen. Inkomster ca 30 000/mån. Har inga sparade pengar förutom några tusen till hunden om hon skulle behöva veterinär akut. Vi har ingen ångest alls.

    Är ni inte rädda för sjukskrivning eller uppsägning?
  • Anonym
    ModestyB skrev 2012-02-04 16:55:55 följande:
    Varför skulle vi vara det? Vi har rättat munnen efter matsäcken. Istället för att spara och snåla lever vi high life, just nu på 5 månaders solresa... Vi är väl försäkrade och jag är med i A-kassan, sen studerar vi båda på distans just nu. Vid sjukskrivning får man ju ändå en inkomst. Samma sak vid uppsägning. Jag har inget problem att hitta jobb, men jag v'äljer att inte jobba eftersom vi har små barn och hellre vill vara "hemmaföräldrar" ett par år.

    För att det ibland krånglar och tar tid innan man får ut sjukpenning/a-kassa. För man ibland är sjuk fast Försäkingskassan inte anse att man är det.
  • Anonym

    Oj... Jag tyckte att jag hade sparat mycket med mina 35 000kr på sparkontot (bor ensam). Men jag ligger tydligen i lä.

  • Anonym

    Jag är ensam med barnen och har lyckats spara 120 000 kr.
    Försöker spara mellan 2500-3500 kr/månad.Pengarna går till lägenhetsköp,eller svåra tider.

    Jag har ochså så lite räkningar/utgifter att jag skulle klara mig om jag blev arbetslös.

  • Anonym
    ModestyB skrev 2012-02-07 14:03:16 följande:
    Utifall att vaddå? Du tappar självkontrollen över dina begränsade resurser?=)

    Alla behöver inte alls ha 3 månadslöner undanstoppade "utifall att". Det handlar inte alls om självkontroll. Du får det att låta som att alla utan sparade pengar är impulsiva idioter. Är du lycklig med din "självkontroll", så fine, men att hushålla kan innebära många olika strategier.

    Tex utifall man blir långtidssjukskriven och inte vill behöva sälja bostaden för det. Det kan kosta mycket att vara sjuk, om man till exempel inte kan sköta tvätt och städning själv så behöver man köpa in det, om man inte kan åka buss/köra bil behöver man åka en del taxi. Har man ingen inkomstförsäkring får man ut max 77,6% av sin vanliga inkomst (om man inte har för hög inkomst, det finns ett tak så att man får ut strax över 15 000kr som max). Efter 180 dagars sjukskrivning tjänar man inte längre in några semesterdagar, och har man då ett jobb där man inte tillåts jobba "på semester" så blir man utan lön under semesterdagarna för resten av sjukskrivningen. Exempel på jobb där man oftast inte får jobba på semestern är alla som har semesterstängt och lärare.
  • Anonym

    Har 200,000 i sparkontot samt 70,000 låsta i en annan sparform.

    Startade med 0 kronor för drygt sex år sedan, fick sedan heltidsjobb och har lagt undan pengar varje månad sedan dess. Pengarna i sparkontot är min "försäkring" och motsvarar 10 månadslöner. Fast då vet jag ju att om jag får sparken imorgon, så klarar jag mig längre än bara 10 månader på den summan då jag har väldigt få fasta kostnader och inga lån.

    Lever ganska lugnt; festar inte, shoppar sällan, unnar mig en bra bok då och då men det är allt.

  • Anonym

    Jag har för tillfället 12000 sparat. Jag sparar pengar både till att ha ifall om något händer men också för att kunna göra större inköp. Så som i vintras då sonen behövde helt nya vinterkläder. (2 uppsättningar, skor, mössor, vantar) Då är det skönt att kunna ha sparade pengar att ta av.
    Detsamma då jag vabbat ganska mycket vissa månader. Då har jag behövt använda sparade pengar för att komma upp i en normal lön.

    Min sambo har 2½månadslön sparat. (5 månader a-kassa) då han fick sitt jobb för några månader sen dubblade han inkomsten mot den a-kassa han haft. (men han lever fortfarande på a-kasse standard och har inte ökat utgifterna han har.) 

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?