• FinastE2010

    Utreda igen? Ang autism

    Har en son som blir 2,5 i augusti. Han har några mån innan sin 2årsdag blivit utredd inom autismspektrat, han fick ingen diagnos dock hade han vissa sådana drag enligt dom. Vi går numera på lektotek och logoped då han bedömdes behöva hjälp med lekbeteende samt språk. De har ju även sagt att man får se i framtiden om det behövs ny utredning eller ej. Både lekoteket och utredarna gav en beskrivning som att "han gör det barn brukar göra men i mindre utsträckning". De kunde även se att han inte har så många ansiktsuttryck samt gester.

    Det har hänt mycket sen utredningen och han pratar nu i 3-4 ordsmeningar (typ "grävskopa gräva där") men han har forfarande ibland ett märkligt beteende. Det känns som han är som "barn är mest" men att just vissa beteenden känns avvikande mot andra jämnåriga och även yngre. Förskolan märker inte detta, kan dock också bero på att det har många barn och inte hinner lägga märke till det eller hur jag ska uttrycka mig. De med gester och ansiktsuttryck är fortfarande detsamma. Pekar och så gör han dock mycket numera. Han ler nästan aldrig då han träffar folk eller om någon han tycker om kommer etc (gäller alla han känner) och så har det avri sen 9mån ålder ungefär. Har fått höra av utredarna, logoped samt lekotek att han är ju en väldigt glad kille i sig (vilket han är) men han har lite längre till skratt och leende än många andra barn. Sen är det ju svårt att veta om det bara helt enkelt är hans personlighet eller beror på ngt.

    Några saker som att han ofta kan göra är att tex "mima".. det ser ut som han låtsas prata fast tyst och sen brukar han börja skratta efter en liten stund.

    Han går fortfarande lite på tå emellanåt'

    Han går stadigt men när han går o springer så flaxar han väldigt med armarna på ett lustigt sätt. Springer dock väldigt ostadigt och snubblar ofta.

    Han är tillbakadragen och försiktig men väldigt nyfiken av sig. Närmar sig dock barn på ett ibland udda sätt, genom att komma väldigt nära med ansiktet och kan bita ihop som ett underbett och skratta samtidigt fast som på ett "tillgjort sätt" jätte svårt att förklara men han kan ju även hälsa precis "vanligt". Han kan kramas ibland snabbt men vill oftast inte ha kramar o pussar så mkt men vill gänra dock ligga nära o sova. Samma där kan han ofta närma sig även de han känner bäst på ett lustigt sätt. Liksom trycker ansiktet och munnen hårt mot mitt. Inte behagligt precis.

    Har nu sista månaden eller 1,5 även börjat att slå både mig helt från ingenstans och även sig själv i ansiktet. Biter även sig själv i armen ibland samt får ibland utfall då han skriker rakt ut de högsta han kan om och om igen utan att han är arg eller något, bara något han gör. Det här är ju svårt också att veta om det är ngt slags testande.

    Upprepar också ofta tidigare händelser etc. (som att det stod en gran utanför tbanan vid jul och att en ambulans stod på en viss uppfart för 2 mån sen etc)

    rädd för ljud så som dammsugare, elvisp etc

    Någon som har ngt att säga om detta vad ni tror? Antar det bara är att vänta och se vad tiden utvisar, eller?

    Jag tror ju som så att det kan vara ngt men jag är inte säker då han utåt sett kan bete sig helt normalt enligt de flesta men att han har ju en del märkliga beteenden som man dock inte märker förrän man är med han ständigt. Så även om det skulle vara ngt så tror inte jag att det kanske skulle vara ngn slags "allvarlig autism" (lät säkert helt fel men kunde inte komma på ngt bättre). Kan tillägga jag tror det är ngt med hans pappa också, vet dock inte vad. Däremot är det tydligt på många sätt att hans pappa inte är helt normalbegåvad. Jag är givetvis ingen expert men jag är långt ifrån den enda som tror han har ngn form av diagnos. (det är dock en annan historia)

    Tacksam för svar o lite råd!

  • Svar på tråden Utreda igen? Ang autism
  • viljestarkmamman

    Det som gjort att jag tänkt adhd är att han har haft myror i benen, aldrig aldrig velat vara bara stilla. Sitter vi och äter skruvar han på sig väldigt, (OBS inte på dagis, där har han varit lugn och suttit fint alltid) men hemma en ständig oro och oförmåga att slappna av. Eftersom vi haft det jobbigt sen förlossning, jag var deprimerad och anknytningen blev lidande i början så har bup varit inkopplade sen 2 månaders ålder och ganska regelbundet, vi har haft 2 buptanter eftersom den ena slutade samt Bvc tanten som alla 3 tycker att han utvecklats normalt att jag inte ska vara orolig för diagnoser mm att han är ett "besvärligt" barn och bara för man Är der så har man inte diagnos osv, jag är somsagt väldigt orolig som Mamma och att inget blev som jag tänkt mig har gjort ont många ggr, tanterna tror jag letar fel och jo de gör jag ju eftersom jag analyserar och analyserar men somsagt har tecknen för autism aldrig förr slagit mig. Min förhoppning är inte att de ska hitta en diagnos och att jag fick rätt utan ta mig på allvar och hjälpa mig hantera mina känslor så jag slipper älta. Jag vill gå vidare!

  • viljestarkmamman

    Unik familj> är det autism alla dina barn har eller är det innom autismspektrat? Och MÅSTE det röra sig om autism tror du? När förvandlingen sker tvärt? Från väldigt utåt till lugnare och innåt? Det kan inte bara röra sig om någon fas? Jag tycker att finastes och min son verkar väldigt lika också, försiktiga liksom, när jag var liten så var jag mycket för mig själv, min son är missnöjd men jag var nöjd, men väldigt inne i mig själv, hade egna fantasivärdar, viste Inte hur man skulle leka med andra, hade Ingen kordination, kunde inte koderna osv har även jag haft svårt med ögonkontakt eller jag har det tillockmed, har väldigt svårt för att se folk i ögonen länge och blir nervös när andra vill "glo" in i mina, jag har ingen diagnos och jag har ingen misstanke om att jag skulle ha en. Men jag har ju egenskaper eller har haft som skulle kunna likna en om man inte har hela bilden,

  • tjoohalia
    FinastE2010 skrev 2012-07-06 19:52:10 följande:
    Nopes har inte förskola i Farsta.. Kontaktade dom för att jag hade hört bra om dom då utredning var på tal. Jag försöker dock hitta en ny förskola till sonen då vi ändå har långt till dagis nu och nu har dessutom en av de bra pedagogerna slutat, samt jag märker inte att ngn handlingsplan följs, så jag tror det är till hans bästa att jag byter förskola även om han har svårt för att vänja sig vid nya situationer (= kommer nog ta lång tid att skola in som förra gången).

    Låter underbart att det är engagerade, vad skönt! Själv känner jag att allt hänger på mig och vad jag gör med min son. Känner mig ofta smått pressad att jag ska vara så pedagogisk, påhittig och alltid ha massor av spännande aktiviteter som hjälper honom i hans utveckling. Ibland kan det vara svårt att känna sig som "bara mamma" när jag vet om hans behov och vill att han ska få det han behöver.

    Hur gammal är din äldsta son?
    min äldsta son har precis fyllt 4,  dom har dock sagt på förskolan sen han började (vid 2år)
    att han har vissa svårigheter (socialt samspel, lite klumpig och stel etc) men vi har aldrig
    sett det här själva och tyckt att han har ju varit så liten. tills 2åringen började gå och klättra
    och fara fram som ett yrväder och vi insåg att han är ju faktiskt "bättre" motoriskt än storebror.
    men det är främst det sociala samspelet som 4åringen har svårt för, blir det någon diagnos
    gissar jag på add
  • JoAn67

    Min dotter som nu är tonåring fick sin autismdiagnos som 6-åring. Då hade hon utretts fram och tillbaka under två år... För oss var det inte viktigt att få diagnosen på papper, då hon redan hade egen assistent på förskolan pga diabetes och dessutom världens bästa personal på avdelningen, det var en verklig trygghet oavsett diagnos. Hon har varit sen med talet och motoriken, och lärde sig läsa först i trean, men när hon väl "kom på det" gick det fort fram och det gäller fler skolämnen. Tack och lov går hon i vanlig klass och behöver inte så mycket extra stöd längre, men det beror sannolikt på att det är en montessoriskola hon går i och därför helt naturligt får jobba efter sina förutsättningar. Se till att få stöd i förskolan, det är helt avgörande för din sons utveckling. Om rektor inte vill förstå så gå vidare: kommunen, Skolverket, JO eller media, gör det som behövs!

  • cruz

    FinastE2010: Din sons fantasilek låter normal tycker jag om det är så att han ofta leker på detta sättet. Han leker på ett funktionellt sätt när han kör bilen och krockar, men han visar även prov på fantasilek när han säger att sanden är en köttbulle. Att låtsas att en stol är en häst är också fantasilek. Min son saknade till stor den typen av lek när han var 2-2,5 år gammal. Han hade lite av det, men långt ifrån i lika hög utsträckning som normala barn. Det som var utmärkande för sonens lek vara att den var mer stereotyp och upprepades om och om igen. Han kunde förvisso leka att tex. en linjal var ett tåg (fantasilek) men det enda han gjorde var att dra linjalen fram och tillbaka på golvet med han låg ner och tittade på rörelsen ur ögonvrån. Normala barn brukar ju utveckla leken vidare så småningom, de fastnar inte i beteendet på samma sätt som min pojke gjorde. Han brukade ofta också springa längs ett staket fram och tillbaka medan han tittade på staketet ur ögonvrån. Då lekte han också tåg sade han. Han vär även galen i att åka tunnelbana och kunde sitta och surfa på youtube och kolla på filmsnuttar på tunnelbanetåg som åker in på perrongen. Nu har tågintresset gått över och ersatts med ett maniskt intresse för tvättmaskiner. Men både tåg och tvättmaskiner ger någon slags visuell stimulans som vår pojke gillar och just detta är väldigt vanligt bland barn inom autismspektrumet. Idag har sonens fantasilek utvecklats lite men är fortfarande på en ganska låg nivå om man jämför tvillingbrodern som tex. senast igår klädde ut sig och lekte "tjuv" tillsammans med en kompis där de använde sig av magiska svärd och förtrollade hattar för att "tjuva skatter". I sådana avancerade roll-lekar är autismsonen helt lost.

  • cruz

    BUP i Farsta ska vara jättebra på autismspektrum har jag hört. Jobbar inte E.Z där? Han är nog den i Sverige som är allra bäst på att diagnosticera barn under två år skulle jag tro.

  • FinastE2010
    cruz skrev 2012-07-09 09:34:40 följande:
    FinastE2010: Din sons fantasilek låter normal tycker jag om det är så att han ofta leker på detta sättet. Han leker på ett funktionellt sätt när han kör bilen och krockar, men han visar även prov på fantasilek när han säger att sanden är en köttbulle. Att låtsas att en stol är en häst är också fantasilek. Min son saknade till stor den typen av lek när han var 2-2,5 år gammal. Han hade lite av det, men långt ifrån i lika hög utsträckning som normala barn. Det som var utmärkande för sonens lek vara att den var mer stereotyp och upprepades om och om igen. Han kunde förvisso leka att tex. en linjal var ett tåg (fantasilek) men det enda han gjorde var att dra linjalen fram och tillbaka på golvet med han låg ner och tittade på rörelsen ur ögonvrån. Normala barn brukar ju utveckla leken vidare så småningom, de fastnar inte i beteendet på samma sätt som min pojke gjorde. Han brukade ofta också springa längs ett staket fram och tillbaka medan han tittade på staketet ur ögonvrån. Då lekte han också tåg sade han. Han vär även galen i att åka tunnelbana och kunde sitta och surfa på youtube och kolla på filmsnuttar på tunnelbanetåg som åker in på perrongen. Nu har tågintresset gått över och ersatts med ett maniskt intresse för tvättmaskiner. Men både tåg och tvättmaskiner ger någon slags visuell stimulans som vår pojke gillar och just detta är väldigt vanligt bland barn inom autismspektrumet. Idag har sonens fantasilek utvecklats lite men är fortfarande på en ganska låg nivå om man jämför tvillingbrodern som tex. senast igår klädde ut sig och lekte "tjuv" tillsammans med en kompis där de använde sig av magiska svärd och förtrollade hattar för att "tjuva skatter". I sådana avancerade roll-lekar är autismsonen helt lost.
    Alltså min son leker INTE att en stol är en häst, utan det var mer ett exempel för att jag själv ska förstå avd som menas med det. Han låtsas sällan att t.ex. stenar, sand o dylikt är ngt annat. Men kan ibland när jag frågar vad han lagar ute i sandlådan svara "tigerkaka" men det känns lite som att det är ngt inövat från mitt håll då jag tidigare frågat "ska du laga en tigerkaka till mamma?" Min son verkar väldigt lik din i lekbeteendet. Han kan ibland låtsas att en t.ex. pastaskruv är en bil som åker runt tallriken men hela grejen känns lite udda. Även att jag förut visat han kan byta blöjan på dockan och helt plötsligt ska han byta blöja på ett flygplan? Samt att han ofta, i pricip dagligen leker på ett sätt som känns väldigt konstigt, t.ex. igår drog han runt en bro till sin tågbana på fönsterbrädet och la en penna ovanpå. Han kan med andra ord bara göra väldigt konstiga grejer när han leker. Han kan precis som din son låtsas att han är ett tåg om han ser t.ex. som plattor runt ett träd eller liknande så springer han runt trädet och säger "tåget åker" "nu stannar tåget"  (så stannar han) och sen "nu åker tåget" och så fortsätter han så en liten stund. Men det är inte som att det är svårt att avbryta honom eller liknande, dock är uppmärksamheten sådär. Han lyssnar på sitt namn men måste många ggr säga hans namn 3 ggr innan han lyssnar. (Då verkar han upptagen med det han håller på med eller liksom pratar för sig själv när han gör ngt). Men det är ju inte som att man inte kan få kontakt. Han vill ju gärna att man är med o leker och ger mig gärna saker etc. Men som sagt han gör allting i mindre utsträckning av andra barn och något som dagis inte ens märker av. (Antar de har bilden av en autistisk som är ngn som sitter i ett hörn för sig själv). Min son har ett väldigt intresse för fordon. Först var det bussar, sedan var det tåg och bilar och nu är det grävskopor. Allt är liksom grävskopor nu. Han låtsas att handtaget eller vad man ska säga som sitter för vagnen så de inte ramlar ur, är en grävskopa, att remmen som hänger på min väska är en grävskopa, att sladden o kontakten till vattenkokaren är en grävskopa etc. Har fått ställa upp vattenkokaren nu på ett ställe där han inte når den, så han inte ska få brännande vatten över sig nån dag. Även min son kan påpeka att tvättmaskinen snurrar med kläderna etc. men inte överdrivet sådär utan han blir istället rädd för centrifugen och alla andra ljud som elvispar o dammsugare etc. Jag kan inte dammsuga när han är hemma eftersom han skriker hysteriskt och tårarna bara sprutar. Han skriker som att någon skulle göra han illa. Helt omöjligt med andra ord..

    Sonen förstår dock saker väldigt bra som att det är varmt o man inte ska röra för man kan bränna sig etc. Det är mest han han har skumma saker för sig när han leker samt det andra jag har beskrivit. Sen att han är rätt vild, han sitter i princip aldrig stilla o det är en kamp att bara åka hem från dagis för att han ska hålla sig lugn, han klättrar o far överallt. Han går nästan aldrig utan springer jämt från punkt a till b när han ska göra något.

    I övrigt är han väldigt uppmärksam på hur saker o ting ska vara men det är väl också ngt som lika gärna kan tillhöra åldern? Att de gillar igenkänning etc. För han brukar inte få utbrott om jag gör annorlunda (kan få emellanåt) t.ex. som att jag brukar ställa datorn på ett visst ställe på bordet, så hade jag ställt datorn, kanske 15 cm därifrån lite vänd inåt, då påpekade sonen vart jag skulle ställa datorn. Men det är ju inte så med allt utan vissa saker då o då. (Kanske för att jag oftast gör allt på samma sätt utan att ens tänka på det)
    Det är så svårt att få andra att förstå vad jag menar om jag inte berättar allt ingående.

    Eftersom han fungerar så bra ändå ska jag då vänta med förslag angående ny utredning tills han är äldre eller vad ska jag göra?

    Din son som lekte "tjuv" hur gammal är han och hur var hans lekbeteende i 2års åldern? (om du minns)
  • FinastE2010
    viljestarkmamman skrev 2012-07-07 09:12:40 följande:
    Jag vet inte hur man kopierar med mobilen:) men jag svarar på inlägget som du skrev till mig finaste2010:) Nej jag vet heller varken ut eller in, vissa barn har kanske autistliknande beteende som försvinner om de också har beteende som inte är autistiskt? Kan det vara så dem menar? Vårt dagis har ej skickat ut några varningsignaler heller, på utvsamtalet, sa de att Han lyssnade bra och förstod instruktioner och följde med i samtal. Visade prov på empati mm men han deltog inte aktivt, eller rättare sagt tog plats i sångstunder och röris men det började lossna lite. Med det verkade ta det med ro.. Jag hoppas verkligen de säger till en om det är ngt. En dag när jag stod och pratade med en pedagog om sonens förmåga att springa och sparka boll, hoppa osv så sa jag att han varsitt tidig med det, då sa hon "ja det är hans grej, sen är han sen med annat men så är det hu med barn" jag förstod inte vad hon menade faltiskt och kom inte för mig att fråga heller men jag undrar väldigt mycket vad hon menade. Vad jag tänker på som fantasileker är att han leker med gubbar som ska sitta och köra motorcykel och traktor, han kan leka laga mat, komma o bjuda på osynlig mat, ja låtsas att ett handtag är en motorcykel. Han leker mest brevid än men är även på gång att leka med vänner säger de på dagis och jag märker ju att han "är i leken" när vi har barn här hemma, han har revir tänk om sina grejer som vilken 2åring som helst och även när vi är borta så vill han ha helst alla de roliga sakerna och blir arg eller sur när han ska dela. Hans egenheter är väl att han är mycket i sig själv och har nån form av konversation /fantasi med sig själv, pratar, sjunger, rimmar glatt, pratar om andra dagisbarn o fröknar, kan helt plötsligt börja kalla på ett av barnen fast vi är hemma. Men jag tycker på sista tiden(veckor) att han fått ett mer monotont hummande, han har alltid varit observant på sin omgivning, pekat och visat och skulle vara med Precis överallt, men det har han nästan bara slutat med. Man kan säga han har lugnat sig och är mer stillsam. Men också mycket mer i sig själv, jag har aldrig tänkt han skulle vara "autistisk" innan men att kanske adhd men att han blivit så svår i kontakten och att han börjat visa att han störs av om jag tar pappans plats i soffan,inte längre är aktiv och intresserad att utforska värden som han var innan, han ville bara ut, nu är han nöjd med sina leksaker, han har också koll på vilka han har fast han har många, Jag tycker de låter som våra små har många likheter, Och jag tänker att utredarna kanske vill avvakta för att se om det är något som kommer försvinna eller om det kanske då är mer Aspergers liknande. Den diagnosen sätter de vad jag förstår senare.
    Det verkar ju ändå som han kan en hel del och leker adekvat för sin ålder? Men det är ju så himla svårt att skapa sig en uppfattning bara genom att skriva på ett forum. Ofta känner man nog själv om det inte riktigt stämmer allting, men givetvis kan man ha fel också. Svårt att veta om han nu blivit svårare i kontakten pga ngn tillbakagång eller helt enkelt en fas och en vilja att bestämma själv vad han har lust att svara på. Det är ju bra tecken att han har ett "revirtänk" som jags er det. Det tränar jag på med min son, eftersom han itne är alls sådan. Han kan vilja ha ngt o bli arg när jag tar ifrån honom det och det kan gälla vad som helst, men med andra är han alltid så att han ger upp o släpper om ngn tar hans leksak eller ngt annat. Lite som "jaha okej.."

    Tycker du ska fråga dagis vad dom menade med det dom sa, även om det kanske gått en tid. Säg att du kommit o tänka på det o är nyfiken. Klart amn blir det.. Jag fick höra då i samband med utredningen att en person sa "han är alltid så glad och nöjd, aldrig ledsen och man märker knappt att han är här". Att amn inte märker att ett barn är där, tar ju inte jag som ngt positivt iaf..
  • FinastE2010
    UnikFamilj skrev 2012-07-07 09:26:22 följande:
    Måste bara kommentera detta... Det är väldigt likt situationen med vår äldsta dotter. Hon var tidig med att börja prata, men kom aldrig riktigt igång med meningar - bara de första enklaste liksom. Det är en skillnad. Men sen, vi misstänkte adhd ända fram tills hon var 3 år och 3-4 månader då insikten sköljde över mig. Hon var otroligt lekig och med, lekte låtsaslekar hemma med mig och var framåt upp till 2 års ålder. Sen blev hon liksom... ointresserad. Var svårare att locka till lek, tröttnade snabbt, gick lite in i sig själv (och då snackar vi inte sitta i ett hörn och gunga utan hon var lite svårnådd bara), var inte lika glad och spontan som innan liksom. Hennes språkutveckling avstannade, men motoriken gick framåt. 
    Hon kunde sitta och härma sånt hon sett på tv, leka med sig själv, men det blev mindre och mindre variation på något vis. Även om duktiga utredare kunnat diagnosticera henne vid två års ålder, så blev det inte tydligt förrän hon var tre ungefär. Hon har nu autism och adhd. 
    Vad gjorde att du innan funderat över ADHD..?
    Skulle du kunna beskriva lite mer ingående hur hon lekte själv och på vilket sätt (sen attd et blev mindre variation också?) På vilkt sätt pratade hon och kom inte igång med talet?
Svar på tråden Utreda igen? Ang autism