• FinastE2010

    Utreda igen? Ang autism

    Har en son som blir 2,5 i augusti. Han har några mån innan sin 2årsdag blivit utredd inom autismspektrat, han fick ingen diagnos dock hade han vissa sådana drag enligt dom. Vi går numera på lektotek och logoped då han bedömdes behöva hjälp med lekbeteende samt språk. De har ju även sagt att man får se i framtiden om det behövs ny utredning eller ej. Både lekoteket och utredarna gav en beskrivning som att "han gör det barn brukar göra men i mindre utsträckning". De kunde även se att han inte har så många ansiktsuttryck samt gester.

    Det har hänt mycket sen utredningen och han pratar nu i 3-4 ordsmeningar (typ "grävskopa gräva där") men han har forfarande ibland ett märkligt beteende. Det känns som han är som "barn är mest" men att just vissa beteenden känns avvikande mot andra jämnåriga och även yngre. Förskolan märker inte detta, kan dock också bero på att det har många barn och inte hinner lägga märke till det eller hur jag ska uttrycka mig. De med gester och ansiktsuttryck är fortfarande detsamma. Pekar och så gör han dock mycket numera. Han ler nästan aldrig då han träffar folk eller om någon han tycker om kommer etc (gäller alla han känner) och så har det avri sen 9mån ålder ungefär. Har fått höra av utredarna, logoped samt lekotek att han är ju en väldigt glad kille i sig (vilket han är) men han har lite längre till skratt och leende än många andra barn. Sen är det ju svårt att veta om det bara helt enkelt är hans personlighet eller beror på ngt.

    Några saker som att han ofta kan göra är att tex "mima".. det ser ut som han låtsas prata fast tyst och sen brukar han börja skratta efter en liten stund.

    Han går fortfarande lite på tå emellanåt'

    Han går stadigt men när han går o springer så flaxar han väldigt med armarna på ett lustigt sätt. Springer dock väldigt ostadigt och snubblar ofta.

    Han är tillbakadragen och försiktig men väldigt nyfiken av sig. Närmar sig dock barn på ett ibland udda sätt, genom att komma väldigt nära med ansiktet och kan bita ihop som ett underbett och skratta samtidigt fast som på ett "tillgjort sätt" jätte svårt att förklara men han kan ju även hälsa precis "vanligt". Han kan kramas ibland snabbt men vill oftast inte ha kramar o pussar så mkt men vill gänra dock ligga nära o sova. Samma där kan han ofta närma sig även de han känner bäst på ett lustigt sätt. Liksom trycker ansiktet och munnen hårt mot mitt. Inte behagligt precis.

    Har nu sista månaden eller 1,5 även börjat att slå både mig helt från ingenstans och även sig själv i ansiktet. Biter även sig själv i armen ibland samt får ibland utfall då han skriker rakt ut de högsta han kan om och om igen utan att han är arg eller något, bara något han gör. Det här är ju svårt också att veta om det är ngt slags testande.

    Upprepar också ofta tidigare händelser etc. (som att det stod en gran utanför tbanan vid jul och att en ambulans stod på en viss uppfart för 2 mån sen etc)

    rädd för ljud så som dammsugare, elvisp etc

    Någon som har ngt att säga om detta vad ni tror? Antar det bara är att vänta och se vad tiden utvisar, eller?

    Jag tror ju som så att det kan vara ngt men jag är inte säker då han utåt sett kan bete sig helt normalt enligt de flesta men att han har ju en del märkliga beteenden som man dock inte märker förrän man är med han ständigt. Så även om det skulle vara ngt så tror inte jag att det kanske skulle vara ngn slags "allvarlig autism" (lät säkert helt fel men kunde inte komma på ngt bättre). Kan tillägga jag tror det är ngt med hans pappa också, vet dock inte vad. Däremot är det tydligt på många sätt att hans pappa inte är helt normalbegåvad. Jag är givetvis ingen expert men jag är långt ifrån den enda som tror han har ngn form av diagnos. (det är dock en annan historia)

    Tacksam för svar o lite råd!

  • Svar på tråden Utreda igen? Ang autism
  • cruz

    Viljestark mamma: Hur ofta radar han upp sakerna? Är det varje gång han leker med dem, varje dag, någongång då och då?

  • viljestarkmamman

    Ja han har perioder under dagen då han kommunicerar som vanligt, har ögonkontakt och svarar på frågor, sen är det mer och mer perioder under dagen som han bara vill sitta i soffan, äter sin välling och titta på sina serier eller vara på rummet med sina leksaker och då får man ingen kontakt alls. Han reagerar inte på något typ, totalt likgiltig vad man än gör. Tycker vår relation är konstlad och jag når inte fram, han når ju fram till mig, jag svarar alltid på frågor eller finns där när han behöver något men jag når inte tillbaka, så de perioderna då det känns som vanligt är bär han känner för/orkar att vara social. har fått känslan av att han ibland eller ofta numer inte orkar, därför jag funderade på ja jag vet inte ngt fysiskt som yttrar sig psykiskt. Oavsett vad kommer jag ta kontakt med Bvc och berätta om min oro, min sköterska har sem Till på måndag.

  • viljestarkmamman

    Han har sen 2v börjat med en rutin när han cyklar och kör bil. Staplat har han gjort i 2 dagar vid något tillfälle per dag. Smakar på saker och leksaker sedan juni. Han stoppade inte mycket i munnen då när han var i den åldern det förväntades av honom, men mycket nu, sitta o suga på o gnaga lätt på leksaker.

  • cruz

    viljestark mamma: Låter som att kontakten är helt på din sons villkor. Så är det med vår son med. Han är dock betydligt lättare att nå fram till idag, än när han var två år, men fortfarande har han sina stunder då det är svårare. Du kan ju prova autism samspelstestet lite ovan då och då under en period och se hur lätt/svårt det är att få till en fram och tillbaka kontakt med din son. Bra att du kollar med bvc. Det behöver inte alls röra sig om autism och man måste alltid utesluta sjukdom, magont, allergier etc vid förändrade beteenden.

  • viljestarkmamman

    Tack så mycket! Ska kolla länkarna och prova! Tusen tack!

  • viljestarkmamman

    Den killen som står och leker på någon säng sen hoppar ner o skäller och viftar med armarna leker inte helt annurlunda från min kille, han får också sånna utfall o viftar o har sig.

  • t0va

    Här är min kille, vad säger ni om det där beteendet där han viftar med handduken. Han gör så med ALLT, bilar, strumpor, leksaker, kläder, nappflaskan, köksredskap osv. 10-15 gånger/dag är det oftast ibland mer ibland mindre. Han har hållt på minst 6månader.
    ">

Svar på tråden Utreda igen? Ang autism