• Jellybeanbaby

    Bevara Gamla Ord-tråden, låt dem inte dö ut!

    Hej!
    Här tänkte jag vi skulle försöka "spara" gamla, fina ord som håller på att dö ut men som är så häftiga att de förtjänar att leva kvar. Vissa av orden har säkert redan försvunnit ur SAOL men jag vill göra ett försök i alla fall, Hoppas ni kommer tycka idén är lika rolig/lärande/intressant som jag. Åtminstone kan vi kanske förlänga livslängden på några ord.

    Börjar med några härliga gamla svenska ord.

    POSITIVHALARE
    För många är ordet "positiv" bara en sinnesstämning, men detta var ett gatuyrke förr i tiden.
    Yrket lockade mest äldre män. De stod på gatorna och spelade musik ur ett handvevat positiv, som spelade gamla omtyckta musikstycken via ett hjul med taggar på, liknande det som små speldosor har.
    De hade ofta apor till hjälpredor som höll fram en liten mugg som åskådare kunde stoppa en slant i.
    För den som vill läsa på om positivhalare rekommenderar jag en Google-sökning.



    SKÄPPA
    Skäppan är ett mycket gammalt spannmålsmått med olika definitioner.
    Helt enkelt en liten hink för uppmätning av spannmål och andra torra varor.
    För den som vill veta mer rekommenderar jag Wikipedia.


    GÅRDFARIHANDLARE
    Helt enkelt  kringresande försäljare som reste med fullpackade väskor med tyger, kryddor, leksaker, böcker, kläder, tidningar osv mellan byarna förr i tiden.


    SKÅLPUND
    Wikipedia säger:

    Skålpund är en viktenhet som användes innan SI-systemet infördes. I äldre litteratur användes en speciell symbol; ett förvrängt lb, en förkortning av libra.


    Storleken på skålpund kunde också vara olika i olika länder. Inom samma land kunde definitionen skilja mellan olika städer. I hela Europa var det före metersystemets införande en fullständig oreda med olika mått.
    Heter "pound" på engelska.


  • Svar på tråden Bevara Gamla Ord-tråden, låt dem inte dö ut!
  • slemtorsk i din bralla
    Padda skrev 2012-09-10 16:59:10 följande:

    Vet detta men det är ett gammalt ord och jag tycker det är sött. Min gammelmormor har spalt och jag har altid använt ordet harmynt eftersom släkten gör det. Det var först när jag träffade sambon som har LKG som jag lärde mig att det idag kallas spalt. Sen tycker jag harmymt låter betydligt bättre än skåre som har en mer negativ ton. Funderade på en sak apropå gamla ord som kan uppfattas som negativa. Hur många år lär det ta innan dagisfröken blir ett sådant? Barnträdgård borde väll redan nu klassas som utdött i folkmun.
    Dagisfröken är väl redan otroligt negativt laddat...säger man det så att en förskolelärare hör så får man ju iaf en del blickar och kommentarer.

    Jag blev rättad flera gånger när jag sa dagis i samband med att min son gick på förskolan...

    Barnträdgård är väl tämligen utdött tror jag....
  • helenen
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-10 16:58:06 följande:
    hahaha...grötmyndig betyder ju annars dryg typ...
    Jo, jag vet ju det, men min mentala bildbank plockar ändå fram det här motivet, helt oombett.
  • CMM
    Padda skrev 2012-09-10 16:59:10 följande:

    Vet detta men det är ett gammalt ord och jag tycker det är sött. Min gammelmormor har spalt och jag har altid använt ordet harmynt eftersom släkten gör det. Det var först när jag träffade sambon som har LKG som jag lärde mig att det idag kallas spalt. Sen tycker jag harmymt låter betydligt bättre än skåre som har en mer negativ ton. Funderade på en sak apropå gamla ord som kan uppfattas som negativa. Hur många år lär det ta innan dagisfröken blir ett sådant? Barnträdgård borde väll redan nu klassas som utdött i folkmun.
    Jo, jag vet. Jag träffade min sambo på nätet och hon har också LKG - hon använde ordet harmynt när hon för första gången skulle berätta detta för mig eftersom "ingen (som inte har koll sedan tidigare) vet vad man menar om man säger spalt eller LKG", något hon högst sannolikt har rätt i.

    Sedan dess har vi fått två barn, båda med LKG, och jag tror inte varken jag eller sambon tar illa upp av ordet - men det finns ändå de som gör det. Men det verkade du ju också ha koll på , så då var det egentligen ingenting :) 
    Jag har en Twitter nu! twitter.com/CMM_FL
  • Jellybeanbaby
    Wow vilka fantastiska ord slemtorsk i din bralla kom med då! :D

    Preussisk - från Preussen. Wiki informerar:

    Preussen (tyska:  Preußen ) var ett hertigdöme, senare ett konungarike och till sist en delstat i Tyskland. Från 1700-talet var det en betydande europeisk stat, som upplöstes formellt 1947 till följd av andra världskriget.


    Ostpreussen lydde fram till 1657 under det polska kungadömet. År 1618 ingick hertigdömet (tyska: Herzogtum Preußen) en personalunion med markgrevskapet Brandenburg. I samband med Polens försvagning blev denna statsbildning 1701 ett självständigt konungarike (tyska: Königreich Preußen). Under 1700-talet blev Preussen en stark militärmakt, särskilt under Fredrik II (Fredrik den store).


    Metapedia informerar:
    Preussisk (begrepp)

    Militärt begrepp som åsyftar den strikta militarism som Preussen kännetecknade.


    Ordet "Preussisk" kan användas både som adverb eller adjektiv, och används när något ska utföras noggrant och renlärigt militäriskt.


    Exempel

    "Om 5 minuter ska logementet vara preussiskt städat!" -Befäl vill att städningen ska vara exemplarisk.


     


    Samlarbild på Preussare med spetsiga hjälmar


  • Jellybeanbaby

    Suveräna exempel, BuoBä!
    Samlarbild på Kolportör:


  • sextiotalist

    Jag bara älskar ordet dito, att se det i en text (rätt använd) är bara så underbart

  • Jellybeanbaby

    Tack så mycket för alla bidrag! HjärtaSolig

    Här kommer två till. Källa: Wiki.

    FJÄRDINGSVÄG
    En fjärdingsväg är detsamma som en fjärdedels gammal svensk mil, det vill säga 9000 fot eller 4 500 alnar, alltså 2 672 m eller 2,672 km. LÄNSMAN
    Länsman är en yrkestitel inom staten, som har använts på olika sätt genom tiderna. I modern tid har länsman varit ett smeknamn eller öknamn för polisen.


    Fram till 1675 var länsmannen en lokal förtroendeman som utgjorde en länk mellan lokalsamhället och statens förvaltning. Denne kallades för sockenlänsman eller bylänsman. I en kunglig resolution 1675 stadgades dock att länsmännen skulle utses av landshövdingen: "dock skall det ske utav bofaste och beskedligaste bönder, som i häradet finnes, och intet främmande och löse, som allmogen ingen hjälp kan hava av".


    Sockenlänsmännen ersattes som lokala förtroendemän av sockenskrivare.


    1675-1918

    Efter 1675 omvandlades titeln till att beteckna en lokal, statlig lägre tjänsteman med beteckningen kronolänsman. Kronolänsmannens arbetsuppgifter omfattade skatteuppbörd, indrivning, polisverksamhet. Han var även åklagare i vissa mål. Till sitt biträde hade han fjärdingsmän. Kronolänsmannens närmaste förman var kronofogden. Kronolänsmännen blev 1918 landsfiskaler. Även järnvägslänsmän fanns.


Svar på tråden Bevara Gamla Ord-tråden, låt dem inte dö ut!