• Anonym (Matlagaren)

    Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?

    Vi har bjudit in några bekanta på middag till helgen. De är jättetrevliga, men dock veganer. Jag känner mig inte alls van vid att laga sån mat. Utan kött går väl att lösa, men när man verkligen inte får använda typ något av det man normalt har i maten.. Jag tycker inte maten blir god om man inte har smör, mjölk, grädde, etc i..

    Jag funderar därför.. kommer de att märka om jag har i smör och grädde och så? De kommer väl bara tycka maten är extra god i så fall.. Om de inte märker nåt tar de ju ingen skada och alla är nöjda, eller? De har alltså ingen allergi eller så utan det är bara deras eget påhitt. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-14 11:01
    Denna tråd har ploppat upp igen efter nästan ett år. Därför ska jag uppdatera hur det gick.

    Jag lagade vegetarisk mat, men använde vanligt smör och vanlig grädde. De kom inte med några frågor eller invändningar. Efteråt berömde de maten som de tyckte var oerhört god :D Jag har haft dem här på middag ytterligare en gång sedan dess, med lyckat resultat.

  • Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?
  • Killerhillary
    Tia F skrev 2013-04-08 20:39:59 följande:
    www.svd.se/nyheter/idagsidan/nu-kan-jag-sova-...

    ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=52276&l=sv&...

    Bok att beställa: www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153425...

    reumatism.ifokus.se/articles/4d712ecfb9cb4622...

    www.xn--hlsa-loa.se/kategori/naturlig-halsa/t.../


    Varsågod. Här har du lite kvällslektyr från allehanda ställen. Karolinska institutet, reumatikerförbundet och dylikt. 

     
  • Tia F
    Anonym (Kör på) skrev 2013-04-08 20:46:05 följande:
    Eftersom de inte har allergier eller så så är det bara att köra.

    Krydda lite x så känner de inte den ev smör eller gräddesmaken. Säg att det är substitut till grädde och att du köpte det i  
    typ New York.

     
    Och när de stackarna ligger där på golvet och kvider av magknip får hon skylla på hästfrukt i maten  :D. Hur skulle hon kunna veta liksom?
  • fluu

    Försök inte "gömma" olika produkter i maten,dålig stil. Kanske är de som jag dessutom,jag var helvegetarian(men fick börja äta fisk under graviditeten),tyckte inte om ägg och är hyperallergisk mot mjölkprodukter. När jag åt ute sa jag helt enkelt att jag var vegan för att utesluta alla de produkterna jag inte ville få i mig.
    Hade någon då lurat mig och det var mjölk i hade jag blivit väldigt sjuk.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Lilia
    Jackson skrev 2013-04-08 16:11:13 följande:
    Det är väl bara att göra en tomatbaserad köttfärssås (quorn) och spaghetti, eller ugnsrostade rotfrukter med quornfilé eller kikärtsbiffar? Eller en sallad eller vad som helst.. varför inte fråga dom om du är osäker?



    Veganer äter inte qourn. Qourn innehåller ägg.
  • snuppis

    Tänk om de blir sjuka då? Om deras kroppar inte är vana vid sådan mat. får skitont i magen eller nått, 

  • Dominant

    Grädde har ju en väldigt karaktäristisk konsistens och smak som är svår att få med något annat, så det kommer de antagligen märka. Många veganer är dessutom laktosintoleranta då de slutat producera laktas i takt med att de inte längre får i sig mjölk. Steker du något i smör eller margarin är det relativt svårt att direkt märka någon skillnad.

    Du kan antagligen även använda kött- eller kycklingbuljong utan att de märker något. De får även i sig hela djur, då varje kvadratmeter av vegetation är bebodd av tusentals djur. Med största sannolikhet följer en hel del både levande och döda djur med varje tugga de tar av en sallad. Därmed är det svårt att se det som annat än hyckleri om man i samma veva inte kan äta vare sig buljong eller smör.

  • Sannive

    Som svar på din fråga TS: Ja, det märks, det är en tydlig skillnad i smak mellan veganska produkter och riktig grädde samt smör.

  • Anonym (varför)

    En enkel fråga till TS; varför bjuda över just veganer på middag om deras diet har en sådan provocerande verkan på dig? Är det bara för att trycka till dem? Du lyckas nog få fram din poäng (som jag tolkar som "jag tycker inte om ert val av livsstil"), men de kommer nog inte vilja träffa dig framöver. Ett råd till dig är att det är enklare och rakare att säga det direkt till dem, kanske till och med över telefon, så kan de sedan välja om de vill komma till dig på middag på de premisserna. Voilá, ingen slösad mat. (Eller ännu bättre, se det som en chans att lära dig laga annan mat och kanske upptäcka att det finns jättegod vegansk mat att variera sin egen allätarkost med.)

    För övrigt undrar jag VEM som inte skulle märka skillnad på mat med eller utan smör och grädde. Det har ju ganska distinkt smak (då är jag ändå inte vegan eller vegetarian). Du skriver ju till och med själv att de vegetariska/veganska alternativen som finns i butik inte smakar detsamma?

    Till sist; även om de valt att vara veganer som livsstil och inte till följd av några sjukdomar kan ett plötsligt intag av mjölkprodukter skapa obalans i mage och tarmar då toleransen sänks för dessa produkter när man inte äter dem. Mjölkprodukter råkar vara den kategori produkter som vi människor är sämst rustade att ta hand om (sämre än kött till och med). Skulle de mot förmodan inte kunna identifiera smaken av grädde och smör när de äter det kommer de alltså med största sannolikhet kunna märka det i efterhand.

    Vissa trådpremisser är så dumma att man inte kan hjälpa att tycka att de luktar troll. Sorgligt nog finns det nog med människor som dig TS, så jag tror tyvärr att det du skriver är sanning.

Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?